nlc.hu
Szabadidő
Vlagyimir Szorokin: Kékháj

Vlagyimir Szorokin: Kékháj

Ezúttal egy orosz provokatív prózát, egy osztrák fejlõdésregényt, és egy izgalmas, fordulatos lélektani történetet ajánlunk nektek. A könyvek mindegyike kíválóan illik strandoláshoz vagy délutáni ejtõzéshez a teraszon.





• Vlagyimir Szorokin: Kékháj

A Kékháj igazi tabudöntő, provokatív próza: a megbotránkozott Putyin-hívek meg is taposták az elátkozott Vlagyimir Szorokin művét. A regénygépezet először a múltba, majd a jövőbe repíti az olvasót. Mindkét idősík meglehetősen bizarr: 2068-ban egy szibériai kutató állomáson találjuk magunkat, ahol a klón-írók, Dosztojevszkij, Csehov, Nabokov és Ahmatova az égszínkék szalonna elkészítésén munkálkodnak, azzal a céllal, hogy előállítsák az írói munkafolyamatok energetizálását serkentő alapanyagot. A 2068-as Oroszország kínai fennhatóság alatt áll, ezért az égszínkék szalonnát időgép segítségével az 1954-es sztálinista Moszkvába küldik, hogy megváltoztassa a történelmet.

Megható regény-mozzanat, ahogy a huszadik század Oroszországa nagy koponyáinak fergeteges arzenálja felsorakozik előttünk, Szorókin a klónozott írók eredeti szövegeit brilliáns paródiájának eszközeként használja.

Szerző: VLAGYIMIR SZOROKIN
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2004
Ára: 1990 Ft






• Peter Truschner: Kígyógyerek


A Kígyógyerek Peter Truschner önéletrajzi forrású, képekben és elemi történésekben gazdag első regénye. Változatos, olykor fülledten érzéki nyelven rajzolja meg egy vidéki kölyök sorsát: fölcseperedését az animisztikus-természeti környezetben, serdülését és korai beavattatását a szexus ősrejtélyeibe. Elszakadását, küzdelmét az Anyával, mely a gyermek féltékenységétől a suhanc előtt felvillanó incesztuskísértésen át vezet el az ifjú érzelmi és szexuális szabadságáig. Milyen hátteret ad mindehhez a hatvanas évek Ausztriája? Egy minden ízében patriarchális ősmacsó nagyapa és a környezet fogságába menekülő nagyanya?


Szerző: PETER TRUSCHNER
Kiadó: Mágus Design Studió
Kiadás éve: 2004
Ára: 1490 Ft







• Christian Gailly: Be-Bop

Christian Gailly 1943-ban született, dzsessz-zenésznek indult, és viszonylag későn lépett írói pályára. 1995-ben megjelent hatodik regénye, a Be-bop a kritikusok egybehangzó véleménye szerint írói pályája csúcsa. Izzó személyességű, mégis könnyeden elegáns kis remekműről van szó. A Lettre Internationale 2001. tavaszi számában olvashattunk belőle részleteket. A Be-bop a szaxofonista-életéről szól. Dallamot olvasunk. A szavak, a mondatok, a fejezetek ritmusa adja a mű struktúráját. Az analfabéta főszereplő egyetlen kifejezőeszköze a zene és talán a szexualitás. A Be-bop afféle “találkozás egy fiatalemberrel”, egy érett felnőtt keserédes szembesülése saját ifjúkori álmaival, ábrándjaival, idealizmusával. Az izgalmas, fordulatos könyvben mintegy az író mostani és fiatalkori alakmása akad össze egy vidéki üdülővároskában, mintegy véletlenül. Basile Lorettu, a fiatal dzsessz-szaxofonista, aki kétségbeesetten keresi eredeti stílusát, de nem tud kilépni a nagy bálvány, Charlie Parker árnyékából. A lüktetően színes-ízes, dzsezzes, elsöprő lendületű regény cselekményét bizonyos női szálak (avagy szólamok) felbukkanása is bonyolítja.

Szerző: CHRISTIAN GAILLY
Kiadó: Mágus Design Studió
Kiadás éve: 2003
Ára: 1490 Ft
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top