Hozzávalók 4 személyre:
1 kg paradicsom
1 l paradicsomlé
3-4 szál újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fél csokor friss bazsalikom
só, őrölt bors, cukor
Elkészítése:
A paradicsomok héját az aljukon kereszt alakban enyhén bevágjuk. Kb. 10 másodpercre forrásban levő vízbe dobjuk őket, majd jeges vízbe szedjük át, hogy gyorsan lehűljenek. Ezután a paradicsomok héját könnyedén lehámozhatjuk. A hámozott paradicsomok felét félbevágjuk, magházukat kiskanállal kiszedjük, és tálba teszünk. A paradicsomok másik felét cikkekre vágjuk, és a kikapart magházakhoz adjuk. Az egészhez hozzáöntjük a felrázott paradicsomlét, és simára turmixoljuk. Az így kapott lé lesz a levesünk, amelyhez hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát, fokhagymát és bazsalikomot. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A megmaradt kivájt paradicsomhúst apró kockákra vágjuk, majd ezt is a leveshez adjuk. Összekeverjük, és hidegen tálaljuk.