nlc.hu
Szabadidő
Római vakáció – a nyertes beszámolója

Római vakáció – a nyertes beszámolója

Július 2-án repülõvel indultunk Rómába. A gép 18.00-kor indult, de már a repülõtérre vezetõ út is izgalmasra sikerült az útközben felmerülõ akadályok miatt.





Ami ilyenkor előfordulhat, minden volt: torlódás, kilométere sor az autópályán, sorompó, útjavítás, stb. Így a tervezett 16.00 órai érkezés a reptérre majdnem 17.30-ra módosult. A repülőúton semmi gond nem volt, leszámítva az első repülésemre fogható kis tengeribetegségemet. Sajnos felszálláskor nem volt szép idő, így a fentről tejszínhabnak tűnő felhőkön kívül egy darabig semmit sem láttunk. Kb. az út felénél már kezdett tisztulniaz ég, és akkor már volt látnivaló.
A közlekedésből már itthon jól felkészültünk az internet és az útikönyvek segítségével, így nem jelentett gondot megtalálni a szállodát. Mikor végre megszabadultunk a csomagoktól, egy kis pihenő után térképpel felszerelkezve elindultunk egy kis esti sétára. Az úticél természetesen a Colosseum volt, ami sötétben is igazán lenyűgöző látványt nyújtott.





Mivel Rómában rengeteg a látnivaló, és két hét sem lenne elég végigjárni, megcsodálni mindent, így meg kellett tervezni a napjainkat, hogy a rendelkezésre álló négy nap alatt a lehető legtöbb helyre eljussunk. A szállodától gyalog sem volt messze a Colosseum, Constantinus diadalíve, a Forum Romanum, a Capitolium (a tér Marcus Aurelius lovasszobrával, a Szenátori Palotával, a Capitoliumi Múzeummal), II. Viktor Emanuel emlékműve, a Venezia tér, Traianus és Augustus fóruma, így az első nap ezt az útvonalat jártuk be.
A pénztárak és bejáratok előtti kígyózó sorokban eltöltött időt (fél órák, órák) sajnos kihagytuk a számtásból, így csak nehezen, de végül végigjártuk a kitűzött útvonalat.

A második nap már „rutinosabbak” voltunk, hogy nyerjünk egy kis időt, már metróval indultunk útnak. Ezen a napon sétáltunk Róma legnagyobb parkjában, a Villa Borghese körül, jártunk a Piazza di Spagnan (a spanyol lépcsőnél), megnéztük a Trinita dei Monti templomot és a Barcaccia szökőkutat. Délután az ellenkező irányba metrózva jutottunk el Caracalla termáihoz és a Circus Maximus-hoz. Már esteledett, mikor, immár gyalogosan, a Piazza Navona felé vettük az irányt, megnéztük a Trevi kutat, a Pantheont, a Barberini teret.





A harmadik napon a cél a Vatikán volt. Az első megállónak a Vatikáni Múzeumokat terveztük, de miután kb. 10 perces sétával (kb. 1 km) jutottunk el a sor elejétől a végéig, gyorsan átrendeztük a napirendünket. Továbbindultunk a Szent Péter térre, majd a Szent Péter Bazilikába, ahol jó pár órát eltöltöttünk, mire végigcsodáltuk. Szerencsére visszafelé már ötödére csökkent a sor a Vatikáni Múzeumok előtt, így kb. 15 perces sorbanállás után mégis bejutottunk. Itt láttuk többek között a Képtárat, Szent Múzeumot, az Egyiptomi és Etruszk részleget, a Sixtusi Kápolnát. Hazafelé az Angyalvárat szerettük volna megnézni, de sajnos mikor odaértünk megtudtuk, hogy ezen a napon mikor zárva tart. (Sajnos ezt nem is tudtuk bepótolni).





Már az előző nap kinyomoztuk, hogy honnan, mikor és mivel jutunk el Róma tengerpartjára, Lido di Ostia-ra, így délután strandolni indultunk. Mivel Porta San Paolóban kellett átszállnunk, itt egyúttal megnéztük az azonos nevű bazilikát és Cestius Piramisát is.
A délután pihenéssel, strandolással telt. Este egy igazi olasz vacsora mellett ünnepeltük meg a 27. születésnapomat.

Az utolsó napon 12 óráig kellett elhagynunk a szobánkat. A délelőttünk a csomagolással telt, majd délután, mivel a metró sajnos nem üzemelt, az eredeti tervvel ellentétben (Piazza del Popolo, Piazza del Quirinale) a Santa Maria Maggiore templomot és a San Pietro in Vincoli templomot (itt láttuk Michelangelo Mózes szobrát) néztük meg.
Este 22.30 körül szerencsésen, élményekkel telve és egy kicsit fáradtan érkeztünk haza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top