Szabadidő

Ritter Árpád birkózó ikerháza – ikrek nélkül

Nemzetközi hírû birkózóbajnokunk nemrégiben költözött új otthonába, ebbe a modern lakóparkban lévõ, kétszintes ikerházba.

A lakás berendezésével Müller Mónikát, a Málna Manufaktúra lakberendezési stúdió vezetőjét bízta meg, aki megrendelője személyiségéhez illő, erőteljes vonalakkal megrajzolt, dinamikus kisugárzású otthont tervezett számára.

Ezek a házak mind kétszintesek. Az alsó szinten van a garázs, és mellette egy kertkapcsolattal rendelkező, L-alakú tér. A legtöbb ember itt rendezte be a konyhát és az étkező-nappalit – kezdi beszámolóját a lakberendező. – Mivel azonban Ritter Árpád egyelőre nem családos, s csupán másodmagával költözött ide, azt javasoltam, ne bontsuk meg, ne válasszuk el lépcsővel a nappali- és hálóteret, hanem alakítsuk ki fönt, a teraszos tetőtérben az összes lakófunkciót. Hiszen két ember számára bőven van ott elegendő hely. A földszinten pedig így egy teljes vendégapartman kaphatott helyet, ráadásul ez az elrendezés jobban megfelel megrendelőim életformájának.

A fölső, közel hetven négyzetméteres területen csupán a fürdőszobát különítették el teljesen, ajtóval. Az egylégterű helyiségben azonban a belsőépítészeti elemeknek és a burkolatoknak köszönhetően világosan elkülönülnek a funkciók.

– A tetőtér mint lakóterület eleve különleges, megengedi hát a formabontó megoldásokat – mondja Müller Mónika. – Ilyen ez a gipszkartonból épített falszakasz is, amellyel a hálórészt választottuk el valamennyire a tér többi részétől. Ez kiválóan alkalmas volt arra is, hogy a háló felől könyvespolcnak, a nappali felől pedig médiablokknak használható fülkéket alakítsunk ki benne. Mélyvörös árnyalata melegséget hoz a térbe, és szép kontrasztot alkot a pasztell színűre festett falakkal és mennyezettel. A tetőtéri ferde falakat, tértöréseket ez a világos árnyalat oldja valamennyire, a homogén festés magasabbnak, szellősebbnek mutatja a teret. Ilyen helyen inkább a padlón célszerű erőteljesebb árnyalatokat használni, ezért a laminált parketta markáns csíkozásával hangsúlyoztuk ki a funkciókat, jelöltük a közlekedő útvonalakat.

Költségkímélő, mégis dekoratív, látványos megoldás ez.
Egyáltalán nem öncélú, hanem nagyon is funkcionális a padlóburkolat izgalmas síkjátéka, markáns színkontrasztja, ám ezt a szemlélő csak azután veszi észre, miután lenyűgözte az erőteljes vonalak dinamizmusa, és az a harmónia, melyet e jól megtervezett vonalvezetés következetes véghezvitele áraszt az egész lakásban. Mert ez a karakteres „csíkozás” végigvonul az egyedileg gyártott bútorok frontján csakúgy, mint a légies nappalipolcok vagy a gipszkartonba épített fülkék formáján, de még a meleg, narancsos-sárgás-pirosas színekben pompázó ágynemű-garnitúrán is.

Geometrikus díszítésű – és a hálót leválasztó fallal azonos vörös árnyalatú – a fürdőszobaajtó. Felületét feketére festett, hátul tükörhöz hasonlóan foncsorozott, érdekesen csillogó üvegkockák törik meg, melyek szépen rímelnek a fürdő egyik falának markánsan férfias, fekete-antracit mozaikburkolatára. A másik falat úgynevezett kenhető kővel burkolták, ezt az anyagot három rétegben, glettvassal hordják fel. Tökéletesen sima, vízálló felületet képez.

Remekül megoldott a tárolás is. A lakberendező által tervezett beépített bútorok a konyhában, a hálószobában szinte belesimulnak a falba, meghagyva a tágasságérzetet, s szépen osztott, „csíkozott” frontjaikkal mintha csak díszítőelemek lennének.

A háziak jó ízlését dicséri, hogy az átgondoltan megtervezett lakás összképét az általuk választott kiegészítőkkel – így a formatervezett, piros étkészlettel, az olasz Driade porcelánokkal – csak még stílusosabbá, dekoratívabbá tették. Ez az igazán harmonikus együttműködés megrendelők és lakberendező között eredményezhette azt is, hogy az egész lakás a tulajdonosának dinamikus, erőtől duzzadó, férfias személyiségét tükrözi. Akinek ezúttal külön köszönjük, hogy az olimpiára való felkészülés fáradságos időszakában lehetővé tette számunkra a fotózást. És akinek az augusztus végi forró napokon teljes szívünkkel szurkolhatunk…

További képeket az Otthon magazin augusztusi számában találász.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top