nlc.hu
Szabadidő
Tollas Dínók

Tollas Dínók

A Természettudományi Múzeum megújult épületében tollas õslények várják az érdeklõdõket. A Múzeum honlapján pompás esszéket olvashatunk a célkitûzésekrõl: hagyomány és minõség.






A brit-kínai koprodukcióban készült Tollas Dínók című kiállítás szórakoztatóan informatív, látványos elemekkel dúsított anyaga mintaként szolgálhat a hazai múzemok kiállításrendezőinek.

A kiállítás középpontjában 13 kínai őskövület áll, amelyet eredeti formájukban lehet megcsodálni. Az avatatlan szemeknek első látásra nehezen értelmezhető kövületeket számos rajz, interaktív elem és információgazdag paraván segíti. A leletek alapján a tudósok arra következtetnek, hogy a körülöttünk élő madarak valójában a kistermetű, húsevő dinoszauruszok leszármazottai. Erre példa a Jurassic Parkból ismert Velociraptor, amelynek csontváza a madarakkal közös jellegzetességeket mutat. Sőt mi több, a dínók testét valószínűleg toll borította!

A tollas dinók mellett a múzeum új szárnya további meglepetésekkel is szolgál. Rögtön a főbejáratnál a fogadótér kupolájában egy barázdás bálna felfüggesztett csontváza látható. A bálnát 1896-ban ejtették el az Atlanti-óceánon, a gigantikus csontváz súlya csaknem két tonna.

Ugyancsak lenyűgöző a korallzátony terem, ahol az üvegpadló alatt 60 centiméter „mélységben” az indopacifikus régió part menti sekélyvizeinek élővilága – káprázatos színű korallok, halak, csigák, kagylók, tengeri sünök és tengeri csillagok – kelnek életre a kékes „víz alatti” fényben.

A természetfotók szerelmesei sem szenvednek hiányt: a NaturArt madárfotói mellett Frans Lanting, a National Geographic fotósának egzotikus állatfotói is megtekinthetők. Az ősállatok iránt érdeklődök a dinók mellett most Nagy Szilvia viaszból készült ősállat-szobrait is körbejárhatják.

A londoni Natural History Museum négy évre, 2006-ig bérelte ki a tulajdonospekingi geológiai múzeumtól a tollas dínók kiállítást. A britek modern eljárással konzerválták az anyagot és vándorkiállítást készít




ettek. Eddig Londonban, Edinburghban, Belfastban mutatták be az anyagot. Budapest után Lisszabon következik.

Nagy örömmel és várakozással ajánljuk figyelmetekbe a Magyar Természettudományi Múzeum – az évtized egyik legnagyobb múzeumi beruházásának segítségével – megújult épületét a Ludovikán, valamint az ott található állandó és időszaki kiállításokat. Családosoknak kiváló program!


Időszaki kiállítások:

Tollas Dinoszauruszok – 124 millió éves leletek Kínából

2004. szeptember 10-től december 6-ig a megújult Magyar Természettudományi Múzeumban

Vajon minden dinoszaurusz kihalt? Talán belőlük fejlődtek ki a madarak?

A válasz 124 millió évig szunnyadt Kínában a föld mélyén. A Tollas Dinoszauruszok című kiállítás megelevenít egy rég letűnt kort, melyben a dinoszauruszok szárnyra keltek.

A kiállítás mutatja be a kontinentális Európában először azt a tizenhárom megdöbbentő leletet, amely valóságos vihart keltett tudományos körökben.


Repülő hüllők (először láthatók a magyar leletek)
2004. szeptember 10-től december 13-ig


Magyarországról is előkerültek 90 millió éves repülő hüllő csontok, köztük egy 30 cm-es, fogak nélküli teljes állkapocs.


Ezek az élőlények 67 millió éve végleg eltűntek a Föld színéről, átadva helyüket az ekkorra már nagy fajgazdagságot elért madaraknak. A kiállításban nálunk láthatók először a magyar leletek.


Állandó kiállítások:






Ember és természet Magyarországon — történeti-ökológiai kiállítás

Nem hervadó virágoskert — a galériát tartó oszlopokban a Kárpát-medence kincsei (ásványok, féldrágakövek) láthatók, melyeket a múzeum Ásvány- és Kőzettárának gyűjteményi anyagából állítottunk ki.

Ajándék a tengerentúlról — Halász Iván vadászati kiállítása

Aki a világot szereti – a Kárpát-medence természeti kincsei — A Magyar Természettudományi Múzeum millenniumi kiállítása

Túl az Óperencián – A Magyar Természettudományi Múzeum kalandjai az elmúlt kétszáz esztendőben — A Magyar Természettudományi Múzeum jubileumi kiállítása

Természetbúvár-terem

Ide várják mindazokat, akik szívesen töltenek el egy órát kőzetek, ősmaradványok, növények, állatok, ismeretterjesztő és tudományos könyvek kötött.


A kiállítási épület elérhetősége:

A Magyar Természettudományi Múzeum jelenlegi kiállítási épülete Budapesten, a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia lovardájában található. Állandó és időszaki kiállításaink két szinten tekinthetők meg. 

Információ és bejelentkezés: A múzeum Közművelődési és Kiállításrendezési Osztályán munkaidőben személyesen vagy telefonon.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 6.
Telefon: (36-1) 333-0655/3216, (36-1) 210-1085
Telefax: (36-1) 303-61-94
Internetcím: http://www.nhmus.hu
E-mail: mtminfo@ludovika.nhmus.hu

Az épület több irányból is megközelíthető:

Kék metróval a Klinikák vagy a Nagyvárad tér megállóig. (Aki a Nagyvárad tér felől érkezik hozzánk, figyelmébe ajánljuk, hogy a zajos Üllői út helyett tegyen egy sétát a tágas, árnyékos, zöld Orczy-kerten keresztül.)
24-es villamossal a Nagyvárad térig
Személygépkocsival; tágas parkoló (buszok számára is) az Üllői úti oldalon
A kiállítási épület nyitva tartása: 10–18 óráig; szünnap: kedd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top