Szabadidő

Októberben fesztelenül

Hat millió ember egyetlen városban. Mi kell még egy jó bulihoz? Enni és innivaló, de ebben biztosan nem lesz hiány. Irány a müncheni Oktoberfest.

Két emberfeletti hatalmú erő – a sör és a bor – verseng időtlen idők óta az emberiség kegyeiért, más szóval a világuralomért, akarom mondani a hobbitok lelkéért. A küzdelmük e hónapokban még élesebbé vált. Lássuk most a sör/ser birodalmának taktikai megmozdulásait!

Utazási ajánlatok
Oktoberfest, sörfesztivál Münchenben
Műncheni sörfesztivál


A sör hívei 2004-ben szeptember 18-a és október 3-a között gyűlnek össze Münchenben minden erejükkel, és ha hinni lehet a szervezők előrejelzésének, megközelítőleg 6 millió látogató fog felbukkanni ebben a nyarat elfelejtő őszben. Amúgy, a legnagyobb (=Guiness-rekordos) sörfesztivál a világon idáig az 1999-es Oktoberfest volt, amikor is hét millió ember jelent meg a helyszínen, akik 5,8 millió liter sört fogyasztottak el 11 sátorban, melyek kb. 50 futballpálya nagyságú területen helyezkedtek el.

Az Oktoberfest gyökerei 1810-be nyúlnak vissza, ekkor, vagyis október 12-én a bajor Lajos herceg, a későbbi I. Lajos király, feleségül vette Teréz hercegnőt. München város egész lakosságát meghívták a szerény ünnepségre, melyet a városkapuk előtti mezőn tartottak meg. Természetesen hatalmas vendéglátásban részesültek a polgárok: hegyekben álltak a pompás étkek, a sör pedig patakokban folyt. Ettől fogva ezt a helyet a hercegnő tiszteletére Theresienwise-nek (Teréz park) hívják, bár a lakosok máig is csak egyszerűen mezőnek nevezik. Az esemény zárása a királyi család jelenlétében megtartott lóverseny volt, amely szinte egész Bajorország ünnepe lett. Úgy döntöttek, hogy az elkövetkezendő években is megtartják a lóversenyt, amivel a fesztivál hagyományát teremtették meg.
A fesztivál szeptember vége fele kezdődik egy szombati napon, és október első vasárnapján, azaz 16 nap után fejeződik be. A rendezvényen szinte kivétel nélkül München minden nagy sörfőzdéje részt vesz.

A világ legkülönfélébb tájairól érkezők főként baráti csoportokból tevődnek össze, bizonyítandó az alkohol közösség összetartó hatalmát, tehát nekünk is mindenképp barátokkal érdemes nekivágni az utazásnak. A kifizethető busz árak és a véralkohol-szint befolyásoltsága okán a buszozás kézenfekvőnek tűnik. A panzió, félpanzió szintén passzol a hangulathoz ilyenkor, és már csak a hűvös időhöz megfelelő dzsekiket kell előkapni az induláshoz…

A bajorok nagyon vendégszeretők, örülnek, ha együtt sörözhetnek, mulathatnak más emberekkel, más nemzetekkel. A hatalmas kavalkádban, mely hasonlatos a világ legnagyobb vidámparkjához, nem lehet kihagyni a vég nélküli „hullámvasutazást” és az összekarolós dülöngélést. Ha elfogyasztottunk már egy-két korsó kifejezetten erre az alkalomra főzött nedűt, akkor zavarunk, viszolygásunk és előítéleteink a sramli-zenéről hipp-hopp elillan, és fesztelen óbégatássá változik.
Ami az étkeket illeti első helyen a fűszeres, sült csirke áll, a sorban a következő az ízletes grillkolbász és a krinolin, de ezen kívül kapható még grillezett hal, helyben sütött, baromi jó perec és szendvics is.

Egyébként mindenki kóstolja meg az Augustiner-t, nem fog csalódni! Ha netán többet inna belőle a kelleténél, hivatkozzon a Gilgames-eposzra, ahol az egyik jelenetben a főhős kenyeret eszik, és hét liter sört hörpint fel rá. Csak tudnám, hogy milyen márkát!

Nem kell, hogy a sörről csak majális és focimeccs jusson eszedbe. Finom koktélok is készülnek a másutt (nyugatabbra) jobban megbecsült nedűből. Íme néhány példa.

Vízi bomba
Egy pohár csapolt sörbe csapj bele 3 cl. mentalikőrt, és élvezd az ízeket.

Bloody sör
Egy pohár sörbe tegyél egy kanál paradicsomlevet, majd locsolj bele 2 cl. vodkát.

Moszkvai öszvér
Tölts egy korsóba jeget, fél deci orosz vodkát, 2 cl. lime dzsúzt, majd önts rá gyömbérsört. Keverd össze, és kész a finom koktél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top