Szabadidő

Vártúra északra õsszel

A hervadás évszaka a nagy gyalogtúrák évszaka is. Ha elindulsz a kettes úton felfelé, kitûnõ kirándulóhelyeket találsz, és inkább elõbb, mint utóbb várakra is bukkansz. Talán Szondi két apródjával is találkozol.





Drégely

Hegyen-völgyön kanyarog az út, és szinte a határig el kell menned, amíg el nem éred Drégelypalánk kis faluját. Innen vezet az út a várhoz, ami már a faluból is látható. A várból leginkább romok maradtak az ostromok után, de mindenképpen érdemes őket megközelíteni, ahogy tudod. Sok sikert, de a sarat ne feledd! Bevallom, mi feledtük. És feledtük az esetleges téli vaddisznókat is, és hasonló finomságokat.

Na és eltévedni sem érdemes, mivel a szlovák határ elég közel van.

Ha mindezek ellenére felmásztál, remélem, vittél magaddal egy Arany-kötetet, és áhítattal olvashatod az idevonatkozó balladát.


Nógrád





Ez persze csak az első fejezet volt. Ha az erdei túrához nem vittél magaddal elemózsiát, a közeli Rétságon megebédelhetsz, és indulás tovább, Nógrádra. Az itteni vár sokkal könnyebb feladat, hiszen a falu központjában található. Bár ebből is csak falak maradtak meg, érdemes bejárni, a kilátás és a látvány mindenképpen megéri. Középkori várfalak egy festői falucska közepén, hegyekkel körülvéve.






Visegrád

 
A várgyűjtő túra ezen a vidéken akár be is fejeződhet, de ha még nem hagynád abba, érdemes például Nagymaros felé venni az utat, ahonnan komppal Visegrádra juthatsz, és itt mindjárt két várat ütsz egy csapásra! Ha pedig eleged van a várakból, Vác belvárosát is melegen ajánljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top