Szabadidő

Káosz a lakásban

Oké, már vettél egy cipõsszekrényt a tûsarkúidnak, és eljutottál odáig, hogy a nyári ruhákat télre zacskókba gyömöszölöd, de még mindig úgy érzed, hogy ellepnek a cuccaid?




Talán nem elég ésszerű a lakásod tárolási rendszere, vagy nem használod ki optimálisan a rendelkezésedre álló négyzetmétereket. Összeállításunkban a rendrakáshoz (és a rend megtartásához) nyújtunk némi segítséget. Ha ugyanis mindennek megvan a maga helye, könnyebb rendet tartani.

Alapszabály: minden helyiségben legyenek karnyújtásnyi közelségben a gyakran használt dolgok, ezen kívül pedig a ritkábban használtak.

Minél többfelé szortírozol, annál könnyebb rendet tartani. Jóval áttekinthetőbb a varródoboz, ha van benne külön rekesz a fekete és a fehér gombok számára, és a fiókod, ha külön tartod a selyem és pamut melltartókat.





Ahol lehet, építsd be a mennyezetig a polcokat, szekrényeket. Még ha létrára is kell állnod, hasznos lesz ez a tér akkor, ha régi újságokat, téli ruhákat, vendégágyneműt, pokrócokat stb. kell elrejteni. Esztétikusabb is így, mint a szekrény tetején sorakoztatva.

A függőleges tárolás általában kevesebb helyet foglal, mint a vízszintes. Gondolj csak arra, hogy a fogkefék és a fogkrém elférnek egy pohárban, de vízszintesen elfoglalják a fél polcot. Egyébként is: ami vízszintes, az megtelik – minél kevesebb a pakolófelület, annál nagyobb a rendérzeted.





Univerzális megoldás a mágnes: használhatod konyhában, kamrában, pincében (a fürdőszobában túl sok a nedvesség!), a kések, ollók, ecsetek, konyhai eszközök, sőt: akár az evőeszköz tárolására is.

Ha gardróbot csináltatsz, legyenek a polcok állíthatóak. Így alkalmazkodnak változó igényeidhez. Az ideális az, ha három-négy darabnál nem hajtogatsz többet egymásra. Fontos, hogy három akasztós rekesz legyen: egy a hosszú ruhák és kabátok, egy az ingek-felsők, és egy a nadrágok-szoknyák számára (utóbbiak egymás alá rendezve a legáttekinthetőbbek). Minél több fiókot vagy rekeszt csináltass, így jobban tudsz szortírozni.





Ritkán használt ruhákat nyugodtan tárolhatsz az ágyneműtartóban vagy a bőröndjeidben, ha nem akarod őket zsákokba gyűrni. A pamut és gyapjú ruhaneműnek egyébként is ajánlott, hogy ne műanyag zsákba zárd őket, mert szellőzniük kell.

Ha ritkán utazol, érdemes olyan bőröndöt vagy táskát venned, ami textilből készült, ezek egy része egészen kicsire összehajtható és használaton kívül kevés helyet foglal.

Az előszobába olyan ülőkét válassz, ami tárolóként is használható (ládát, fiókos szekrényt, nyitott polcot). Itt elférnek a cipők, az esernyő, a sapkák, sálak, kesztyűk, cipőkrémek is.





Egyesével tűzd vagy csiptesd fel valahová az aktuális papírokat (számlákat, leveleket, meghívókat) az előszobában, egymásra halmozva ugyanis hamar elfelejtődnek.

Minél több fogas van, annál jobb – így a táskáidat, az ernyőidet és a sapkáidat is könnyebb tárolni.

Rendszeresíts egy kosarat az előszobában, amibe esténként beleboríthatod a táskádat. Így nem kell kipakolni, viszont másnap könnyebb összeszedni a szükséges tárgyakat az aznapi retikülbe.

Az ajándékkötöző szalagokat, spárgát stb. fűzd fel egy rúdra, vagy pl. egy papírtörlő-tartóra. Így nem gubancolódnak össze.





Légy kreatív: mindenhez a hozzá illő méretű és formájú tároló az ideális – lehet az egy teáscsésze a zsebekből kiürített aprópénz, vagy egy hamutál a fülbevalóid számára.

Rendszeresíts a mosogató mellé egy szép tálat, amiben a szivacsot, a mosogatószert és kézmosó szappant tartod. Sokkal szebb így, ezenkívül használat után egyszerűbb őket így együtt eltenni a szekrénybe, és nem a pultot kenik össze.

Azokat a hozzávalókat, amiket együtt használsz (pl. tészta és félkész szószok), tartsd egymás mellett a kamrában vagy a kihúzható kamraszekrényben, így sok időt spórolsz.

Azokon az élelmiszereken, amin nincs szavatossági idő, írd rá alkoholos filccel a vásárlás dátumát, vagy tárold olyan dobozokban, amin cserélni tudod a cimkét. Így tudod, hogy mikor jár le (és azonnal kidobhatod, hogy ne foglalja a helyet).

A jótállási jegyeket, garanciákat a számlákkal együtt tárold egy könnyen kezelhető mappában, így nem vesznek el.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top