Szabadidő

HHH – Hosszú Hétvége Hollandiában

Na jó, Amszterdamban. Az azért más, mint az ország maga, de az indulás összetevõi ugyanazok: végy hozzá egy csipetnyi elhatározást, a fõnöktõl egy szabadnapot, egy rikító, mondjuk sárga színû autót…





Továbbá egy-két barátot/barátnőt, egy személyit, egy teljesítendő célt, például a Heineken múzeum meglátogatása után a sarkon különleges sajtok majszolását, és végül, de nem utolsó sorban a téli síelésre szánt összeg egy részét!
Szóval azért Amszterdam, mert az egy külön köztársaság az országon belül, makacs, szabadszellemű és kissé anarchista, bohém és mégis józan. Minden, aminek köze van a művészethez és a kultúrához, Amszterdamban található, turistaként pedig fel se tűnünk senkinek, annyira hozzászoktak a különféle „népséghez”.





Utazási ajánlatok
A vagány Amszterdam: hétvégi városlátogatás
Hollandia, Amszterdam: Ramda Hotel and Suites 4*






A város kicsinek mondható, szép és nem hangos, kényelmes és kényelemszerető. Ja, és későn kelő! A legtöbb bolt 10-kor nyit, a bárok és kávézók pedig általában éjjel 1-kor vagy 2-kor zárnak. Egyébként több mint 1000 vendéglátóegységet találhatunk szétszórva, nagyobbrészt a belváros vonzáskörzetében. A lenyűgözően sok kávézóban és bárban, melyek között nincs sok különbség, egy dolog megegyezik, hogy a konyha 21 óra körül zár. Az árak borsosak, de a „hosszú hétvége-érzés” pont ezzel nem szeret törődni.

A szállásszerzés után a cél nélküli barangolás javallott, hisz első látásra annyira tömény az élmény, hogy csak győzni kell feldolgozni; ezalatt próbáljunk meg eligazodni a millió csatorna között, és lássuk be, hogy nem megy. Este pár kávézót érdemes végiglátogatni, és mindegyikben csodálkozni a hírhedt könnyű-drogok elegáns menüsorán.





A következő napra virradva aztán béreljünk biciklit, és ahogy megfogadtuk, ugorjunk el a Heineken múzeumba, ahol annyi reklámot nézhetünk végig mint soha, és ingyen sört, sőt, söröspoharat is kapunk! Aztán a nagy kajapiacot látogassuk meg az Albert Cuypstraaton, a múzeum közvetlen közelében, és megfontoltan kóstoljunk végig tízféle sajtot.

Emésztés után jöhet a Királyi Palotától délre elterülő két hangulatos tér, a Begijnhof és a Spui (az előbbin látható a város legrégibb lakóháza, egyben az egyetlen faház), majd a waterloopleini bolhapiac. Ennek a közelében megéri meglátogatni az egyik gyémántüzemet, mert hát azt sem láthatunk minden nap. Ugyanígy nem láthatunk túl gyakran úszó virágpiacot sem, így ezt is megéri felkeresni, még akár tulipánhagymát is vehetünk.

Este jöhet a piroslámpás negyed szemügyre vétele!





A további múzeumlátogatások fakultatívak: van, aki a Rijks Múzeumra esküszik, van, aki természetesen a Van Gogh-ra, megint más a Szex múzeumra vagy a Panoptikumra.
Végül külön programként bámuljuk és csodáljuk meg a tengert, és kicsit féljünk is tőle, mert Hollandiában az ország tengerszint alatti fekvése miatt a víz fenyegetés is, és nem csak egy barátságos, vagy romantikus díszlet. Itt aztán eszünkbe juthat a mondás: „A világot Isten teremtette, Hollandiát viszont a hollandok.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top