nlc.hu
Szabadidő
Folt hátán folt

Folt hátán folt

A hazai patchwork-mûvészet egyik meghatározó egyéniségének, Urbánfy Teréziának az alkotásai láthatók az Ajándékpolc Mini Galériában. Fantázia és kézügyesség találkozása a varrógépasztalon.




Patchwork kiállítás nyílt Buda belvárosában, az Ajándékpolc Mini Galériában (II. kerület, Lövőház utca 19.). Ez alkalommal a hazai patchwork művészet egyik meghatározó művészegyéniségének, Urbánfy Teréziának az alkotásai láthatók. A tárlat november 9-ig tekinthető meg.

A patchwork a világ számos táján régóta ismert technika, apró textildarabokból, eredetileg maradékok összevarrásával létrehozott nagyobb tárgy, takaró, szőnyeg. Urbánfy Terézia az Iparművészeti Főiskolán 1992-ben végzett bőr- és ruhaszakon. Nemcsak alkalmazza, hanem tanítja is ezt a technikát. A művész alkotásainak célja a nyugalom, harmónia megteremtése, néhány perc pihenő, pozitív élmény a szemnek, illetve olyan tárgyak létrehozása, amelyekkel lehet és jó együtt élni. Munkáiban fontos a precizitás, a mívesség nagy érték.

Kárpáti Gabi, az Ajándékpolc Mini Galéria tulajdonosa, idén immár harmadik alkalommal teremt bemutatkozási lehetőséget mai magyar iparművészeknek, alkotóknak.





Foltvarrás történelem


A patchwork – magyarul foltvarrás – néhány éve vált divatos elfoglaltsággá. Az Egyesült Államokban, ahonnan az ötlet származik, állítólag több mint 13 millióan varrnak ezzel a technikával. Magyarországi elterjedése jórészt az utóbbi évtizedben hatalmas példányszámban megjelenő, lakáskultúrával és szabás-varrással foglalkozó magazinoknak köszönhető.

De mit is jelent a foltvarrás? Az ember fogja a mindenféle színű, mintájú kis anyagokat és összevarrja. Nem egy nagy ötlet – mondhatnánk. Természetesen a takarékos telepes asszonyok találták ki, hogy egy csepp anyag se menjen veszendőbe. Az ötlet valóban nem korszakalkotó, de mivel az anyagok, a színek, a minták variációja számtalan, mindenki kiélheti ötletességét, fantáziáját. Nem létezik két egyforma foltmunka. A legjobb az egészben, hogy nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak egy kis türelem, ízlés, fantázia. Természetesen vannak ismert technikák, amelyek gyorsítják, egyszerűsítik a varrást. Léteznek népszerű minták, ezekhez most már nálunk is könnyen hozzá lehet jutni.

(Cikkünk elkészítéséhez a Sulinet oldalait is felhasználtuk)





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top