Szabadidő

Szexi sítúrák – Ausztria

Aki nem áll meg Pandorfnál, hogy bevásároljon olcsó ruhadarabokból, az csuda dolgokat láthat Ausztriában. Válasszuk most a járatlan utat a járt helyett, de csak a hegyoldalakban...

Karintia, Bad Kleinkirchheim: Fun Club Oberkirchleitn (pályaszállás) – 80 300,- Ft/fő/turnus
Alsó-Ausztria, Langau: Gasthof Pöllinger/Schützenwirt (pályaszállás) – 60 800,- Ft/fő/turnus
Karintia, Ossiacher See: Mössler Villa (pályaszállás) – 49 900,- Ft/fő
További síajánlatok»

A beavatottak szerint a síelést egyszerűen nem lehet megunni, és mi hajlunk arra, hogy ezt elhiggyük. Pláne akkor, ha látjuk a túrákról hazaérkezett barátainkat, akik barnára sülve mesélnek arról, milyen az, amikor egy alpesi faházban a gallyak illatát összekeveri az ember a forralt bor gőzével, és az élményvarázst a szőttesek melegében egészíti ki a márványpadlón.

Vitathatatlan, hogy a sógorokat rendesen ellátta a teremtő rettentő buckákkal, tavakkal, fenyőerdőkkel, hóval, könnyen kifakadó jégvirágokkal, de hogy a fehér világ igazán élni is tudjon, ahhoz az osztrákok remek stílusérzéke és rendszeretete is kellett. Így, aki sítúráját Ausztriába szervezi, nem csalódik: remek kiszolgálást, számtalan alternatív kikapcsolódási lehetőséget talál.

Egy kis dombra…

Ausztria 20 000 kilométernyi sípályával, 3500 sílifttel és 500 síiskolával várja a vendégeket. Mivel rengeteg a lehetőség, és az országot bejárni nem lehet hatvan sorban, felsorolásunk csak tájékoztató jellegű.
Kedvenc területünk az Olaszországgal és Szlovéniával határos Karintia, amely abszolút hóbiztos, és a legmagasabb napsütéses órák számával is ő büszkélkedhet. Ráadásul a területen rengeteg termálfürdőben lazíthatjuk ki izmainkat, és nem tudunk úgy utazni ötven kilométert, hogy ne találkoznánk tíz wellness-központtal.

A szállodák illatos gyertyákkal, nagymamis kényelemmel várnak mindenkit, aki az idilli Lesachtal környékére vetődik, és Európa legnagyobb természetes jégfelülete is itt található: a Weissensee 6,5 négyzetkilométer területtel csábítja a jég királyait és királynőit, akár csúszkálni akarnak, akár jéggolfozni. A területen egyébként 42 klasszikus, dupla nyomvonalú pálya 300 kilométeres hosszúsággal csábítja a sífutókat, de a hótalpas túrázás és a kutyaszán-futtatás is dívik. Innen aztán egy ugrás Bad Bleiberg és Warmbad-Villach, amelyeknek termálfürdőjében újra a kényeztetésé a főszerep.

Szomszédok

Stájerország épp olyan szép, mint Karintia, ráadásul közelebb is van hozzánk: alig kell 500 kilométert autózni, és ott állunk a 20 családi síterep egyik parkolójában. Hagyományosan három központra osztják fel a stájer hóországot. Lammeralm pályáinak nagy része piros és fekete jelzésű, vagyis komoly tudást felételeznek, amelyet az is bizonyít, hogy az osztrák síválogatott is itt tartja edzéseit. Niederalpl mindenkire gondol: kezdők, középhaladók, haladók egyaránt megtalálják a rájuk szabott pályát. Az Alpl Krieglachtól nem messze, a Joglland erdős és hóbiztos vidékén vonzza a turistákat. Igazi vonzereje az olcsósága.

Több szakirodalom egybehangzó véleménye szerint az osztrák tartományok közül Tirol büszkélkedhet a legjobb síelés-összehasonlítási mutatókkal. Például, itt vannak a legnagyobb hegyek: a Ziller völgyi-Alpok és a Hohe Tauern hegyei 3700 méter fölé nyúlnak.
Aztán ott a közelben Salzburg, a városcsoda és St. Martin am Tennengebirge, ahonnan pedig 6 sífelvonó indul a közepes és könnyű pályarendszerre.

Síelés mindenek felett!

Kutatómunkánk felszínre hozott egy komplett síterep-felosztási rendszert is: három kategória, három központ. Az első különösen a sífutók, sítúrázók kitartó csapatainak kedves. A Waldviertel nevű régió ugyanis nekik kínálja a legtöbb lehetőséget, leginkább a bärnkopfi körzet, amely a legjelentősebb sífutópálya-rendszerrel rendelkezik az országban. Persze, aki függőlegesen is szereti a kihívásokat, annak ott a Sankt Oswald, Bad Großpertholz, a Maria Laach, Jaurling és a Arralifte hegyterep. Ez utóbbi egyébként az extrém sportokat űzők téli paradicsoma – snowboardot, snowbike-ot vétek otthon hagyni.

A gyakoroltabbaknak Mostviertel-t ajánljuk, a Hochkar, Mariazell, Josefberg, Annaberg, Lilien, Ötscher, Forsteralm síterepek otthonát. Első állomásunk Ausztria leghóbiztosabb területe, itt akár májusig is gyakorolhatunk: Lackenhof am Ötscher, a legközkedveltebb rész – az egykor apró favágófalu mára már szaunával, nyitott uszodával, gőzfürdővel, lövész- és teniszpályával várja a vendégeket.

Felső- és Alsó-Ausztria határánál Forsteralm lehet az egyik legideálisabb célpontunk. Akiknek családjában eltérő a tagok sítudása, azoknak meg Puchenstuben a legjobb terep: itt kiválóan tisztított és különböző nehézségi fokozatú pályák futnak a hegyoldalakon. Annaberg legnagyobb előnye, hogy szinte nulla a várakozási idő a felvonók előtt, Josefsberg pedig azzal büszkélkedhet, hogy itt a családi lesiklópálya mellett FIS pálya is rendelkezésére áll.

A megalomán sírajongóknak azonban a harmadik kedvelt területet, Süd Alpint ajánljuk, ahol a legmagasabb osztrák helyek csúcsosodnak. Ráadásul, például Unterberg igen közel esik a magyar határhoz: Soprontól 70 kilométerre már vad lejtőkkel birkózhatunk, ha úgy tartja kedvünk. De Puchberg, Rohr im Gebirge, Raxalpe, St. Corona, Mönichkirchen, Semmering, Hirschenkogel, Stuhleck, Schottwien síterepein is megkapjuk mindazt, amit elvárunk egy havas ország meleg szeretetétől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top