nlc.hu
Szabadidő
Tetõterek

Tetõterek

A tetõtereket azért szeretem, mert napfényesek, mint a francia tengerpart, és melegek, mint Afrika forró homokja. Ráadásul nem lakik felettünk senki, és belátjuk az egész várost is.

Marie-Pierre Dubois Petroff francia lakberendező olyan gondolatébresztő kötetet írt, mely mindenkinek segítségére lehet, hogy berendezze álmai tetőterét a konyhától a napalin át a fürdőszobáig. A rengeteg színes fotóval és illusztrációval készlült könyv gyakorlati tanácsokkal is bőven ellátja az amatőr lakberest, hogy minden simán menjen. Ha itt nem találsz ötleteket, tippeket, akkor sehol.





Kattints a képekre, a nagyobb méretű változatokhoz!

A jobbára sötét, fűtetlen és hőszigetelés nélküli tetőteret hosszú időn át csak a szerényebb jövedelemmel rendelkezők használták, és túlnyomórészt csak mellékes tevékenységekre. Az épületek tetején található tér értékelése alapvetően az utóbbi évtizedekben változott meg. A hőszigetelés és a fűtés ma már nem okoz gondot, a napfény pedig valósággal árad befelé az egyre kiválóbb minőségű tetősíkablakokon. A városi népsűrűség növekedése és az egyre emelkedő lakásépítési költségek komoly vonzerőt kölcsönöznek ennek a meglévő, de rosszul kihasznált térnek.


A tetőtér varázsa

A tetőtéri lakások közvetlen kapcsolatban vannak a tetővel és a tetőzetet tartó gerendákkal. A fa tehát mindenképpen jelen van, hacsak nem akarjuk szándékosan elrejteni. A melegséget sugárzó fa minden helyzethez és minden stílushoz jól illeszkedik, emiatt különösen kedvelt, és kétségkívül hozzájárul a tetőterek népszerűségéhez.





Tetőtérben lakni romantikus, a tetőtér régi olvasmányélményeket idéz. De valljuk be őszintén, hogy még a langyos eső kopogása is csak egy ideig varázslatos – a szűnni nem akaró zápor dobolása már korántsem kellemes. Ugyanígy: nincs, aki ne szeretné az első sugaraival simogató napot, de előfordulhat, hogy a nyár közepén már a pokolba kívánjuk a napsütést, különösen ha délre néz az ablak.

A kellemetlenség többnyire egyenesen arányos az üvegfelület nagyságával, amely azonban belső roló vagy külső redőny felszerelésével csökkenthető. E közismert hátrányok ellenére a tetőtérben kialakítható kényelmes tér vitathatatlan vonzerővel bír. A tető lejtése által meghatározott tér védettséget sugároz, biztonságot ad és megnyugtat. Az épület tetején elhelyezkedő, az utca és a közlekedés zajától távol eső, a delelő nap fényében úszó tetőtér igazi kis külön világ, mely különösen kellemes életteret biztosít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top