Szabadidő

Mexikó – Két tequila között

Tengerpartos, múltba révedõs, koktélos, kincsvadászos - mindenfajta filmet lehetne Mexikóban forgatni. Szerintünk. Hisz annyi a varázslatos díszlet és a lehetõség!






Utazási ajánlatok

Szilveszter Mexikóban, 10 nap, 4* – 594 900,- Ft/fő – AKCIÓ
Azték-Maya körút, 10 nap – 547 000,- Ft/fő
Mexikó 15 napos körút
Mexikó, eltűnt civilizációk nyomában – 14 nap







Az a nagy helyzet, hogy Közép-Amerika legnagyobb országa, a koktélok, a vulkánok, a tortillák és a letűnt ősi civilizációk otthona. Ne legyünk hát szerények: ha utunk Mexikóba vezet, járjunk be mindent.


A maják és mások

A maják hajdanvolt birodalmának feltérképezéséhez válasszuk kiindulópontként a megye fővárosát, Meridát, amely ékes bizonyítéka annak, hogy a hódítók itt hagyott emlékei békésen megférnek a leigázott nép romjaival. Így Meridában rendezett, mediterrán stílusú utcácskákban üldözhetjük az utcazenészeket, csodálhatjuk a város katedrálisát, a kormányzósági palotát – a környéken spanyolul csacsog minden.

Chichén Itza a legismertebb maja város. A festői rengetegben megbújó romvárosnál kevesebb vérfagyasztó helye létezik a világnak: az emberáldozatokról elhíresült romok híven őrzik a maja civilizáció nagyszerű dicsőségét. Az őserdő koncertjével a fülünkben korzózhatunk a Kukulkan piramis tövében, és aki nem fél, hogy a kövek alól hirtelen egy buzgó maja ragadja meg a lábát, másszon fel a tetejére is, ahonnan a zöldben fürdő szürke Harcosok Templomát, a csillagászati központot fotózhatja le a családnak.





Bár a maják már rég eltűntek a földről, indiánokkal gyakran találkozhatunk a környéken, pláne, ha tudatosan irányítjuk lépteinket valamely falu főutcája felé. Az emberek itt békések és vendégszeretők, plusz valódi kézműves vénával rendelkeznek: bratyizással és vásárlással hűtsük le magunkat, ha felforrósodott a vérünk a kősziklákon.

De ezt megtehetjük a közelben, Kabah-ban is, ahol az Apácák templomát kereshetjük fel, vagy a Diadalívet, vagy a Nők Piramisát és az Uxmal nevű régészeti körzet egyéb megmaradt romjait. Szintén maja emlékekre bukkanunk Palenque-ben is: “smaragd város” ez, ahogy a helyiek nevezik, és ne vonjuk kétségbe a névadás jogosságát, itt található a Feliratok Temploma, a Maja Palota.





A spanyol-indián kultúra békés együttélésének persze vannak sűrű előzményei is: jó, ha tudjuk, Cortez például egymillió azték harcosnak ajánlotta fel, hogy elkíséri őket a túlvilágra, és azok apró vonakodás után, el is fogadták az ajánlatot. A Mexikói-fennsíkon ennek a történetnek ma már nincs látható nyoma, az azték kultúrának viszont annál inkább. Az aztékok legnagyobb és legszebb épületei Teotihuacan körzetében villognak: a tollaskígyó temploma akkor is életszerűen varázsolja elénk az elmúlt évszázadokat, ha a piramistól a Holtak útján vezet végig az utunk, és közben a 65 méter magas Nap és a 46 méter magas Hold piramisok vetnek ránk árnyékot.

A Chapultepec parkban jó dolgunk lesz, márha betévedünk a hűs Nemzeti Antropológiai Múzeumba, amelyet a szakírók a világ egyik leggazdagabb régészeti gyűjteményeként aposztrofálnak. Guaeloupe-ben, Mexikó egyik legfontosabb vallási központjában az idő egyértelmű nyomokat hagyott a Három kultúra terén: azték, spanyol és modern művészeti remekek sokkolnak bennünket egyszerre. Meg az áhítat persze: ugyanis itt épült az a bazilika, amely Amerika legnagyobb zarándokhelye. Szűz Mária tette itt a tiszteletét, azért.






Élj a jelenben!


De Mexikó sokkal élőbb annál, hogy megálljuk a romokon. A főváros, a hatalmas Mexikóváros, amelynek lakosságában teljes magyar népesség elveszne, lenyűgöző változatosságával gyönyörködtet. A város 2200 méter magasan fekszik, de ne számítsunk alpesi tisztaságra: a lepukkant amerikai autók és a külvárosok élenjárnak a szmogos levegő gyártásában. Persze, ennek ellenére a várost nem szabad kihagyni: a Rózsanegyedben évszázados épületekkel találkozunk, és bármelyik utcasarkon találhatunk olyan étteremet is, ahol tortillán, babon és chilin felnőtt szakácsok ízes bepillantást engednek életükbe. Jó magyar szokás szerint az étkezést kezdhetjük tequillával, vagy zárhatjuk – jó mexikói szokás szerint – tequilával.

A bőséges ebéd el is kél, hiszen a Plaza de la Constitución, a templomok és paloták terének bejárása kívánja az energiát, miképpen a Bosque de Chapultepece is, amely a város Városligete. De kötelező megnéznünk a Catedral Metropolitanát, az azték piacteret, az Alamedát és a Guadalupe Bazilikát is, valamint a Plaza Garibaldit is.





Mexikóban az is talál magának elfoglaltságot, akit nem érdekel a múlt. Acapulco a televíziós sorozatoknak megfelelően gazdag és szép: a Csendes-óceán partján elnyúló üdülőparadicsom a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Akárcsak Cancun és környéke, amely Karib-tengeri partszakasz azúrkék tengerrel és fehér homokkal. Ez a vízi sportok és a búvárkodás szerelmeseinek paradicsoma.
Az utazás időpontját legjobb, ha október és május közé időzítjük, akkor megússzuk komolyabb égési sérülések nélkül, ha viszont családfánk kaktusz, bármikor bevállalhatjuk a túrát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top