Szabadidő

Állítsátok meg Terézanyut!

Bár férfi ismerõseim zömét kirázta a hideg a filmet nézve, jómagam nem tudok haragudni rá. Tisztességesen kivitelezett alkotás lett a Terézanyu filmváltozata: édes, szirupos, cuppogós, de jótékonyan növeli a szerotoninszintet.




Ugye, milyen rég nem láttunk magyar szerelmes filmet? A harmincasok szívzűrjeit nagy ívben kikerülték a honi rendezők, jóllehet, a romantikus komédia műfaja Hollywoodban lényegében ősidők óta ezen korosztályra szakosodott.

Az áttörést Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című bestsellerének sikere hozta meg –a „magyar Bridget Jones”, alias Kéki Kata országos sikere bizonyította, akad kicsiny honunkban egy egész női generáció, mely hasonló gondokkal küzd: a krónikus férfi- és munkahiánnyal.

Elkészült hát a filmváltozat Bergendy Péter elsőfilmes rendező műhelyében, igaz a könyvhöz képest átalakult egy kicsit (a fáma szerint az írónő és a direktor olyannyira nem tudott a művészi kérdésekben dűlőre jutni egymással, hogy végül a koncepciók közötti különbség a szakításukhoz vezetett).

Ez a Terézanyu tehát nem egészen az a Terézanyu, amit a kötet rajongói várnak – egy-két kreált szereplővel többen vagyunk, és a munkanélküliség problémaköre is jóval kisebb hangsúllyal esik latba, mint a kötetben. Merthogy a film kardinális kérdése, hogy van-e pasi vagy nincs?







Kattints a képre!
A történet elején van (igen jóravaló, megbízható és rém unalmas). Katánk (Hámori Gabi) nem is becsüli őt – hogy némi színt vigyen az életébe, intenzív elektronikus flörtölésbe kezd munkatársával (Hujber Ferenc), melynek vége a kínos lebukás, és a szakítás: hősnőnk sitty-sutty újra a szinglipiacon találja magát.

A Bridget Jonesból megszokott párvadászat ettől veszi kezdetét; csak míg Jones kisasszony körül két férfi bukkan fel, Katának rögtön három is jut: a szívtipró Dávid (Csányi Sándor), a munkaalkoholista Tamás (László Zsolt) és a kőszikla Péter (Nagy Ervin). A képlet nem sokban különbözik Bridgetétől: hősnőnk életét mind a büszkeség, mind pedig a balítélet megkeseríti; nem mindig dönt jól, ha viszont kiderül, hogy melléfogott, akad annyi önbecsülése, hogy hibáiból okulva összetört szívvel odébb álljon.

Az Állítsátok meg Terézanyut!, ha nem is olyan vicces, mint a Bridget Jones naplója, nem is olyan pofátlan, mint a Szex és New York és nem is olyan édesbús, mint az Ally McBeal, bőven merít mindegyikből: jó tanuló módjára mondja fel, amit szingli-ügyben eddig tanult.

Bár férfi ismerőseim zömét kirázta a hideg a filmet nézve, jómagam nem tudok haragudni rá. Tisztességesen kivitelezett szirup lett a Terézanyu filmváltozata: édes, nyálas, csöpögős, de jótékonyan növeli a szerotoninszintet.

Rozi étvágya a film alatt:





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top