nlc.hu
Szabadidő
De profundis – Keresztes Dóra kiállítása

De profundis – Keresztes Dóra kiállítása

Megint egy mûvésznõ, aki ráadásul több mûfajban alkot: fest, grafikákat és animációs filmeket készít (gyerekeknek valót is), valamint versesköteteket is illusztrál.

„A De profundis című rajzfilm parányi sejtosztódásból növekszik fel egy élő, hömpölygő, egymásba alakuló képfolyammá. Lüktet benne a puszta ösztön, az ölelkező érzelem és az álmokat fejtő értelem. Barlangnyílás vagy anyaméh képzetét keltő organikus, folyton formálódó, mindent átölelő keretben jelennek meg a természeti népek archaikus ábráira emlékeztető, emblémaszerű jelképek, mitikus lélek- és állatszimbólumok” – írja Keresztes Dóra Dorottya Galéria-beli tárlatának is címet adó animációs filmjéről. A kiállításon e film mellett az annak alapjául szolgáló fekete-fehér grafikák és a Pantha Rei című, nagyméretű festménysorozat lesz látható. A három műfaj alkotásai ugyanannak a világot egységben látó művészi gondolkodásmódnak a szülöttei, amelyben az alakulás folyamata során láthatóvá válik, hogy valójában mindennek közös az eredete, az alapja. Legyen szó a metszetek puritán motívumairól, a rajzfilm természetéből adódó áramlásáról vagy a színes festmények egymást kivágó-alakító absztrakt formáiról. A kiállítást kísérő beszélgetés címéül a művész a következő idézet részletét választotta: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” (Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök)

A kiállítást 2005. január 25-én, kedden 18.00 órakor megnyitja Kass János grafikusművész, zenél a Mistral Együttes.

2005. február 8-án, kedden 17.30 órakor „…benned a létra” címmel beszélgetést rendezünk, amelyen ősi és jelenkori mítoszokról beszélget a művésszel a moderátor Antall István (újságíró), valamint Kiss Ferenc (zeneszerző), Sárosdy Judit (művészettörténész), Szemadám György (festőművész) és Tarján Tamás (irodalomtörténész).

A kiállítás megtekinthető február 19-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között.


A kiállítás megvalósulását támogatta a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága.

Ernst Múzeum
Dorottya Galéria
1051 Dorottya u. 8.
mail:
dorottya_galeria@axelero.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top