nlc.hu
Szabadidő
Réz András: Orr

Réz András: Orr

Ha a nõnap alkalmából rendezett Nõnapi Illatmámor akció keretében vásárolod meg Réz András legújabb regényét, a könyv mellé egy kis parfümöt is kapsz ajándékba.





Az Ulpius-ház és a Réz és Tsa kiadó közös kiadásában megjelenő Orr című könyv szokatlan történetet mesél el.

Hőse, Nagy Sebestyén negyvenes évei elején járó férfi. Akár még sikeresnek is mondható: jómódban él, kellemes munkája van, sokat utazik, felesége egy társasági lap főszerkesztője. Egy napon éppen külföldről tart hazafelé, amikor kocsija megcsúszik az autópályán. A balesetet apróbb sérülésekkel megússza, néhány hét múlva azonban furcsa rohamok törnek rá: a szaglása hihetetlenül érzékennyé válik, megérzi az addig rejtőző szagokat, olvasni tud az illatokból, nyomasztó titkok tudója lesz. A vágy, a bűn, a félelem, a hűtlenség illatát éppúgy felismeri, mint a repülőgéprobbantó terroristáét. Ám a rendkívüli képesség önmagában kevés lenne hozzá, hogy a látszatok, a szeretetlenség, az elkopott emberi viszonyok szomorú rutinjában élő férfi életét megváltoztassa: de ott van a vég, a krimibe illő, kiszaglászott vég!

Réz András szagregénye napjainkban játszódik, s a történet akár valóságos is lehetne. Nem az. Ahogy a szereplői sem azok, bármennyire is ismerősnek tűnjenek az utcáról, a munkahelyről, a médiából.

Az Orr rámutat arra, hogy a mostani személytelenné, virtuálissá váló világban milyen nagy szükségünk van a közvetlen emberi, érzéki megismerésre. Mert miközben divatos téma lett az érzéken túli észlelés, egyre kisebb szerepet játszik életünkben a megfogható, tapintható, szagolható, ízlelhető valóság. Pedig lehet, hogy a világ szenzibilis újrafelfedezése a megoldás. Az Orr hiperszaglású főhőse mindenesetre ezen az úton jut el életének egy meghatározó pontjára. Sorsa, mindennapjainak közege pontosan tükrözi a XXI. század elejének magyar társadalmát, politikai és mentális kultúráját.


Mivel a kötet központi témája a szagokhoz, illatokhoz való viszonyunk, a könyv a szó szoros értelmében illatos.

A kötetet Wahorn András grafikái illusztrálják.


Akció: Ha március 5-8. között vásárolod meg a könyvet a Libriben, egy kis parfümöt kapsz mellé ajándékba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top