nlc.hu
Szabadidő
Leonardo da Vinci Budapesten

Leonardo da Vinci Budapesten

A kiállítás teljes képet nyújt az olasz reneszánsz egyik legfontosabb kulcsfigurájáról, úgy, hogy nagyságán túl bemutatja emberségét, hibáit, hétköznapi problémáit, közelebb hozván õt az átlagemberhez.





A kiállítás európai körútja újabb állomásához érkezett: a gyönyörű magyar fővárosba, Budapestre, ahol az esemény egybeesik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 100. évfordulójával.

A kiállítás látogatóinak lehetősége nyílik megtekinteni a Hoepli Kiadó 1894-1904-es Leonardo da Vinci „Codex Atlanticus” kiadásának több mint 60 eredeti, az Accademia Nazionale dei Lincei levéltárából származó táblaképét, valamint a Vinci-i Leonardo Múzeum illetve a Boldetti történelmi gyűjtemény anyagát képező különböző gépmodelleket.

A tárlat elsődleges célja Leonardo leghíresebb kódexei egyikének bemutatása, melyet az 1500-as évek második felében Pompeo Leoni szobrász szétszóródott lapokból gyűjtött és ragasztott össze egy nagy albumban, megmentve így az anyagot.

Az első táblaképek hűen tükrözik a korra jellemző megőrzési technikákat, míg a többi tábla Leonardo kísérleteinek és kutatásainak széles skáláját, valamint mérnöki és építészeti rajzainak szépségét mutatja be.

Ezen kívül betekintést nyerhetünk Leonardo magánéletének részleteibe, a kor legfontosabb embereivel kialakított kapcsolataiba, matematikai, nyelvészeti tanulmányaiba, irodalmi munkásságába (elbeszélések, találós kérdések). 

A gépmodellek kiváló példái a leghíresebb – a repülésről, a háborúról és a vízről írt – Leonardo tanulmányok megvalósításának.

A kiállításon az érdeklődők többek között megtekinthetnek egy nagy, motor nélküli repülőgépet, egy repülőgép anyacsavart, egy tankot és egy golyóscsapágyat.
De ezzel még nincs vége az érdekességeknek.
A szervezők célja, hogy Leonardón illetve a mester tervein kívül bemutassák a nagyközönség előtt azt az óriási utat, melyet a tudomány és technológia tett meg az utóbbi 500 év alatt.

A Vinci-i tanulmányok mellett a kiállításon helyet kap néhány igen korszerű technikai tárgy is: egy Ferrari motor, egy Augusta helikopter–hajtómű, egy ultramodern golyóscsapágy a Leonardo-modell mellett, illetve egy ultramodern bicikli a Vinci-i projekt mellett.

A kiállítás helyszíne: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Cím: 1088. Budapest Szabó Ervin tér 1.


A kiállítás megtekinthető: 2005. március 18-tól május 29-ig


A kiállítás nyitva tartási ideje: hétfőtől – szombatig 10.00-18.00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top