nlc.hu
Szabadidő
Tervezzük meg a nyarat!

Tervezzük meg a nyarat!

Ha a nyár folyamán zökkenõmentes, és tökéletesen pénztárcánkhoz mért utazáson szeretnénk részt venni, itt az ideje, hogy hozzálássunk ennek megszervezéséhez.





Áprilisban, amikor a madarakat először halljuk igazán jóízűen dalolni, amikor először melegíti fel bőrünket a napsugár, és kezd csalogatóan illatossá válni a levegő, mindannyiunkban megfogalmazódik a vágy: „Utazzunk messzire!”.

Mivel a magyarországi utazásszervező cégek kínálata évről-évre egyre színesedik, fontos részletekben kell döntéseket hoznod nyári szabadságod megtervezésekor. Például alapvető kérdés, maradsz-e Magyarországon, vagy egy kellemes tengerparti nyújtózkodás kedvéért inkább átlépnéd a határt?

Fontos-e számodra az „all inclusive” szállodák tökéletes kényelme, vagy jobban vonz egy hátizsákos vulkántúra mögött rejlő kalandlehetőség? Persze az is lehetséges, hogy a testedet simogató, forró tengerparti homok és egy Loire-menti kerékpártúra között kell döntened. Az ekkor felmerülő kérdéseket szinte lehetetlen felsorolni, hiszen ahányan vagyunk, annyi félék a vágyaink is. Egy a lényeges: jó alaposan gondold végig, hogyan szeretnéd tölteni a kikapcsolódásra, feltöltődésre szánt napjaidat. És persze az sem utolsó szempont, mennyit bír el a pénztárcád…







Hogyan? Mivel? Merre?


Az egyik legnagyobb hazai utazásszervező cég kétféle katalógust készített 2005 nyarára. Az egyiken a „4 keréken”, míg a másikon a „repülővel” felirat díszeleg. Ezt a sort magad is folytathatod, például a „2 keréken”, „evezővel”, „gyalogosan” vagy akár „lóháton” megjelölésekkel. Hiszen, hogy pontosan mivel szeretnéd tölteni azt a várva-várt két hetet, ma már nem csak a katalógusokban felsorakoztatott lehetőségek közül választhatod ki.

Léteznek ugyanis olyan utazási irodák, amelyek az általad megálmodott, személyre szabott programot is tökéletesen megszervezik, és mindezt nem feltétlenül csillagászati áron! De az árak csökkentésére más lehetőség is nyílik, számos fapados légi- és vasúttársaság kínál olcsó jegyeket, akár nagy távolságokra is. Ennek a rendszernek nagy titka, hogy időben kezdjük el keresni, illetve megvenni a számunkra megfelelő jegyet. A fapadosok árai között ugyanis nagy, ráadásul kiszámíthatatlanul változó különbségek látszódnak, akár egy cégen, vagy ugyanazon távolságon és úti célon belül is.







Sátor vagy öt csillag


Az árakat azonban nemcsak a választott jármű határozza meg, hanem az a hely is, ahol álomra hajtjuk a fejünket. A lehetőségek ezen a téren is meglehetősen színesek, és komoly árréseket találni egy-két szállástípus között. Idejében el kell kezdened gondolkodni tehát azon is, hajlandó vagy-e sátrat verni és néhány napig laticelen aludni a puha ágy helyett, hiszen mind Magyarországon, mind határainkon túl kellemes, szép környezetben lévő, s nem utolsó sorban könnyen megfizethető kempingeket találhatsz.

Ha ennél egy fokkal kényelmesebb szintre vágysz, a legtöbb kempingben bérelhetsz kis fa- vagy kőházat, igaz, ezekből általában „kifelejtették” a konyhát és a fürdőt. Egy árfokozattal feljebb azonban már nem kell idegenekkel osztoznod a zuhanyrózsán. Ha apartmant bérelsz, a kényelmesebb környezet mellett még az étkezésre szánt költségeket is csökkentheted, mivel a jól felszerelt konyhákban percek alatt összedobhatod a könnyű, nyári menüt. A motelek és szállodák alapszolgáltatásként reggelit is kínálnak vendégeiknek, míg a szobák kényelmi fokát és a választható szolgáltatások sokszínűségét értelemszerűen a csillagok száma tükrözi. A szállodák „all inclusive” megjelölése már szinte paradicsomi állapotokat tükröz, a kifizetett ár ellenében ugyanis a szálloda keretein belül szinte mindent ingyen használhatsz, ehetsz és ihatsz.







Segítség az egyéni út megtervezéshez


1. 2-3 hónappal az utazás előtt érdemes kiválasztanod a „célállomást”. Ekkor kiderül, szükséged lesz-e vízumra vagy védőoltásokra, amelyeket időben el kell kezdeni intézni, illetve meg kell kapni.

2. Amint utánajártál a lehetőségeknek, döntened kell szálláshelyed típusáról, kényelmi fokozatáról.

3. Ezzel egyidőben érdemes végiggondolni, mivel tudsz vagy szeretnél utazni.

4. A szállást 1-2 hónappal korábban érdemes lefoglalni, ugyanez igaz az utazáshoz szükséges jegyekre, amelyeket jobb esetben előre meg is vásárolhatsz.

5. Időközben megtervezheted az ottani programod, esetleg különös rendezvényekhez (színház, hangverseny, kiállítás) foglalhatsz jegyeket, belépőket.

6. Utazás előtt 1-2 héttel szerezz be minden még hiányzó ruhadarabot és egyéb szükséges felszerelést. Túrázók figyelmébe ajánlott: kizárólag bejáratott cipővel, bakanccsal induljanak útnak!

7. Indulás előtt egy héttel kösd meg az utasbiztosítást!

8. Ha mindezt legszívesebben profikra bíznád, az úti cél megválasztása után keresd fel a számodra legszimpatikusabb utazási irodát, tájékozódj a lehetőségekről, és hogy biztosra menj, legalább 2 hónappal az indulás előtt kösd le az utat.

Kapcsolódó oldalak:

Belföldi utazás »

Utazás »

Utazási irodák »

Kapcsolódó fórumok:

A mai utazási irodákról »

Belföldi utazások »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top