nlc.hu
Szabadidő
Élet az anyaméhben

Élet az anyaméhben

Mielõtt az újszülött elõször felsír, egy hosszú és izgalmas utazáson vesz részt. A National Geographic Channel egy különleges és egyedülálló filmmel - Élet az anyaméhben - szeretne tisztelegni az édesanyák elõtt anyák napja alkalmából.




Az Élet az anyaméhben két egyórás epizódja azt a csodálatra méltó átalakulást mutatja be, melynek során egy apró sejtből élő, lélegző kisbaba válik.
A hagyományos fekete-fehér ultrahangos felvételek – gyenge felbontásuk és technikai akadályok miatt – csak korlátozott bepillantást tesznek lehetővé a fejlődőfélben lévő magzat életébe. A számítógépes technológia rohamos fejlődésével azonban mára gyökeresen megváltozott a helyzet, és az elmosódott, homályos kétdimenziós képek életszerű, háromdimenziós felvételeknek adták át a helyüket, melyek segítségével az orvosok a kibontakozó új élet valamennyi rezdülését tökéletesen nyomon követhetik.

De az Élet az anyaméhben készítői még ennél is tovább mentek: egy, a negyedik dimenzióként a múló időt is figyelembe vevő technológia segítségével most hétről-hétre, valamennyi fontos mozzanatra kitérve mutatják be a magzat fejlődését a megtermékenyüléstől egészen az első szívdobbanásig, az érzékszervek munkába állásáig és a gyermek világra jöveteléig. 






A lenyűgöző, eddig kevesek által látott felvételeken figyelemmel kísérhetjük, amint az embrió 11-12 hetes korában kinyújtja a lábát és “rugdosni” kezd, ami a reflexes járás megfelelője. A 24. hét környékén nyitogatni kezdi a szemét, grimaszokat vág, és – egyelőre az orvosok számára is ismeretlen okból – újra és újra kiölti a nyelvét.

A terhesség utolsó harmadában készült képsorokon keresztül megbizonyosodhatunk róla, hogy a külvilág zajai – így a zene és a hangosan skandált gyerekmondókák – az anya testén keresztül is eljutnak a magzatig, és hogy az álmodást kísérő gyors szemmozgás (REM)-fázisa is felfedezhető nála.

Évente világszerte mintegy 130 millió nő éli át a terhesség izgalmakkal teli, varázslatos kilenc hónapját. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy az emberi magzat sokkal gyorsabban fejlődik, és sokkal nagyobb tempóban készül az önálló életre, mint ahogy azt egészen mostanáig gondoltuk. Hogy ez valóban így van-e, korunk legmodernebb képalkotó eljárásai segítségével ön is megtudhatja, ha a National Geographic Channellel tart, és részt vesz egy csodálatos utazáson az emberi anyaméhbe!

Időpont:
2005. május 01. 20.00 óra 
2005. május 22. 21.00 óra
2005. május 23. 09.00 óra
2005. május 26. 16.00 óra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top