nlc.hu
Szabadidő
John Man: Dzsingisz kán

John Man: Dzsingisz kán

Dzsingisz kán neve valószínûleg mindenkinek ismerõsen cseng. John Man történész nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy legújabb könyvében bemutassa a legendás kán életét, a korabeli mongol társadalmat és kultúrát.





Dzsingisz kán a történelem halhatatlan alakja, aki egyszerre él istencsapásként, hősként, géniuszként és félistenként az emberek tudatában. De vajon ki volt ez az ember, akit  Mongóliában a nemzet atyjaként tisztelnek, aki a semmiből épített birodalmat, aki leigázta a fél világot?

A lebilincselően izgalmas könyv ezekre a kérdésekre próbál választ adni, meglévő forrásokra támaszkodva. A mű hitelességét az is alátámasztja, hogy a szerző beutazta könyvének helyszíneit, így Dzsingisz kán élete mellett a mai Mongóliában élő emberek életébe is bepillanthatunk.

John Man történész és útikönyvíró különleges érdeklődést táplál Mongólia iránt – ebben a könyvében kutatásai legjavát adja közre.

 







Kritikák a könyvről:

„Érdekfeszítő és gyönyörűen megírt mű… Szenzációs olvasmány.” – The Guardian

„Man tudományos érzékkel és kifinomult intelligenciával megáldott ember, amihez megnyerő stílus párosul. A könyv pontos bemutatása a tárgynak, ugyanakkor lebilincselő olvasmány.” – The Independent

„Minden egyes mozzanata izgalmas, akárcsak a téma. A történelem nem is lehetne lebilincselőbb.” – York Evening Post

„Chaucer magasztalta Dzsingisz kánt Canterbury meséiben, míg mások sátánhoz hasonlították. Ebben az eleven kötetben a történész és útikönyvíró Man párhuzamosan több szempontból is megvizsgálja a hódítót és mongol nemzeti hőst. A Nagy Kán egyesítette a nomád mongolokat, megsemmisítette az ellenséges hatalmakat, felépítette a történelem legnagyobb szárazföldi birodalmát, megnyitotta a piacot Japántól Európáig. Módszerei egyszerre voltak vérengzők és finoman kidolgozottak. Multikulturális államférfi iszonyatos energiákkal. (DNS-kutatások bebizonyították, hogy Eurázsia lakosságának 8 százaléka hordozza génjeit.)” – Library Journal





A szerző további munkái:

• The Atlas of the year 1000 (Az 1000. év atlasza, Penguin, 1999)

• Alpha Beta (Alpha Beta, Headline, 2000) a római ábécé gyökereit kutatva

• The Gutenberg revolution (Gutenberg forradalma, Headline, 2002) a nyomtatás eredetéről és hatásáról

• a magyar kiadás előtt álló kötete, az Attila, the Hun, amely Attiláról, a hun hódítóról szól

Kiadó: General Press Kiadó


 


 


 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top