nlc.hu
Szabadidő
Irány a nagyvilág – kicsikkel és nagyokkal!

Irány a nagyvilág – kicsikkel és nagyokkal!

A családbarát szálláshelyek kínálata ugyan évrõl-évre bõvül, de azért nem árt még indulás és szállásfoglalás elõtt utánajárni, vajon mit nevez családbarátnak a szóban forgó hotel, motel vagy vendégház?





Gyermekvállalás előtt sokan figyelmeztetik az embert, hogy a csöppség megérkezése után felejtse el korábbi életvitelét, hiszen az új jövevény javarészt mindent megváltoztat majd – és ez többnyire igaz is. De azért jó tudni, hogy a vele együtt érkező terhek alapvetően édesek, és jól megtervezett okos rákészüléssel sok részletet átörökíthetünk régi életünkből az újba. Így van ez a várva várt nyaralásokkal is, amelyek gyermekestül valóban nehezebben bonyolíthatóak, mint ahogy arra korábbról emlékszünk. De félre minden aggodalommal! Ma már számos olyan szálláshely közül választhatunk, amely nemcsak a „bababarát”, hanem egyenesen a „családbarát” jelzőt is cégérére tűzte.

A családbarát szálláshelyek kínálata valóban évről-évre bővül, de azért nem árt időben, azaz még indulás és szállásfoglalás előtt utánajárni cseppet, vajon mit nevez családbarátnak a szóban forgó hotel, motel vagy vendégház? Ugyanis sokuk vendégcsalogató szlogenként használja ezt az amúgy informatív kifejezést, és megfelejtkezik a legfontosabb részletekről (vagy eleve nem is törődik velük). De vajon melyek ezek? Kezdjük az elején, kis pereputtyunk képzelt megérkezésekor!





Babakocsival vagy anélkül

Fontos részletkérdés például, vajon találunk-e a babakocsi és kis utasa fel- illetve letolásához szükséges rámpát a lépcsők mellett? Ugyanezt a kérdést körbejárva kell megemlíteni, hogy többszintes épület esetén hasznos lehet egy működőképes lift is. Izmos, babakocsi-cipelésben megedzett kispapával az oldalunkon persze ennél jóval fontosabb kérdés, van-e a kicsinek, esetleg nagyobbacska testvérkéjének megfelelő méretű ágy a lakosztályunkban? A legkényelmesebb megoldás persze az, ha ezek az ágyak nem a mi hálónkban, és nem is a nappaliban, szorosan a tévé mellett állnak. Mert sajnos néhány „családbarát” helyen ez az elrendezés is megfigyelhető.

A másfél év alatti babák esti pancsolásához jól jön a fürdetőkád, amiről a pelenkázóasztal felállítása után megint csak sok szállásadó elfelejtkezik. A valódi baba-és családbarát helyeken még ingyen bérelhető bébitelefonnal is szolgálnak.
Apartmanok esetében (ami egy családi nyaralás számára talán a legkényelmesebb forma), nem utolsó szempont a konyha felszereltsége sem, hiszen a bébiételek elkészítéséhez olyan eszközöket is használnunk kell, amelyek egy átlag apartman konyhájából rendszerint hiányoznak. Ilyen lehet a turmixgép, az üvegreszelő, a mikrohullámú sütő, vagy akár a bébietető-szék.





Lehetőségek a szobán kívül

A szobát képzeletben elhagyva érdemes utánajárni, vajon van-e olyan játszószoba vagy szabadtéri játszótér a házban, esetleg annak kertjében, ahol a kicsik unatkozás helyett korukbeli helyes kiskölykökkel randizhatnak, míg a nagyobbacskák a recepcióról kért társasjátékokkal, sportfelszerelésekkel múlathatják az időt.

A valódi családbarát szálláshelyek a szakértő gyermekfelügyeletnek legalább a lehetőségét felkínálják a megfáradt szülők számára, így egy-egy romantikus, kettesben töltött séta, esetleg vacsora is beleférhet az egy-két hetes programba.
A forró nyári napokon jó, ha a közelben strand, tó, vagy csúszdákkal és mókás vízi játékokkal teli aquapark is található, így a család apraja-nagyja kellemes hűsöléssel töltheti az idejét. Igaz, ez utóbbi intézmények belépőjegyei már-már csillagászati összegekre rúgnak – különösképpen ha a nagy családokra gondolunk -, de délutánonként már kedvezményes jegyeket is lehet vásárolni az ilyen helyeken. Az pedig kifejezetten előnyös, ha a délelőttöt nem a medencék közelében, hanem valami más érdekes programmal töltjük el.






Csak otthon ne maradjon!

De mielőtt az érdeklődő telefonokat és a weboldalakon való böngészést követően nyugodtan dőlnénk hátra a székben, érdemes számba venni azoknak a hasznos, illetve elhagyhatatlan kellékeknek a listáját, amelyekre egy családi nyaralás során feltétlenül szükségünk lesz, vagy legalábbis lehet.

Ilyenek például a gyerkőcök kedvenc plüss játékai vagy párnái, és a nagyobbak kedvenc ruhadarabjai, esetleg a discman a megfelelő lemezekkel. Ne hagyjuk otthon az utazó gyógyszerkészletet sem, amelyben láz- és fájdalomcsillapítótól kezdve a leégett bőr kezeléséhez szükséges krémeken át a hányinger és hasmenés, a hirtelen jött meghűlés vagy fülfájás elleni gyógyszerekig, illetve a sebek fertőtlenítéséhez, kötözéséhez szükséges eszközökig mindennek lennie kell.





Ugyanilyen fontos a megfelelő faktorszámú naptej és a napozás utáni bőrnyugtató krém, és nemcsak a gyermekünk fürdetéséhez szükséges, hanem az általunk használt összes illatszer is. A partra jól jön majd egy pokróc, néhány törölköző, szalmakalap és napszemüveg, a kicsiknek felfújható vízi játékok, homokozó szerszámok, míg a nagyobbaknak búvárszemüveg és békatalp. Az egészen piciknek pedig ugyanolyan szükségük lesz a pelenka, törlőkendő és cumisüveg elmaradhatatlan hármasára, mint napernyőre.







A legközelebbi osztrák családbarát hely:

Sonnentherme
A-7361 Lutzmannsburg, Thermengelände 1., Ausztria

Útlevél és védőoltás

Az egyik legfontosabb kérdés egy külföldi családi nyaralás előtt, hogy szemünk fényei jártak-e már a határon túl? Hiszen ha nem, akkor valószínűleg útlevelük sincsen. Erről időben gondoskodni kell, azaz legalább egy hónappal indulás előtt.

Ugyanez igaz a védőoltásokra, amelyek beadásuk után nagyjából ennyi idővel (4 hét) kezdik el kifejteni hatásukat. A higiéniájukról kevéssé híres országokban csapvíz helyett mindenképpen ásványvizet fogyasszunk, és a gyümölcsök héját ne csak mossuk, hanem hámozzuk is le!

Ha azonban biztonságos, valódi bababarát és nem utolsósorban közelebbi helyszínre vágyunk, bátran vegyük az irányt Ausztria felé. Nyugati szomszédaink ugyanis rendkívül gazdag családbarát szálláskínálattal rendelkeznek, és az önmagukat ezzel a jelzővel ellátó intézmények szolgáltatásainak kínálatában biztosan nem fogunk csalódni.







Ajánlott családbarát szálláshelyek Magyarországon:


Csiribiri Baba- és Gyermekbarát Családi Üdülőpark





7843, Tésenfa, Kossuth L. u. 85.
Tel: +36 73 700 800, +36 20 975 0481

Meseszálló
Bőszénfa
Tel: +36 82 370 756


Alsópáhok – Kolping Hotel Spa & Family Resort****
Alsópáhok, Fő u. 120.
Tel: +36 83 344 143, +36 83 344 281





Kapcsolódó fórumok:

Nyaralás 1 évessel? »

Nyaralás babákkal? »

Nyaralás gyerekekkel hol? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top