nlc.hu
Szabadidő
Hajókázás hazai vizeken

Hajókázás hazai vizeken

Nehéz olyan helyet találni Magyarországon, ahonnan rövidebb autóút árán ne jutnánk el valamelyik folyónk, tavunk partjára. A népszerû raftingtól kezdve a romantikus vízi túráig mindent megtalálhatunk.





A hazai palettán természeti adottságaink miatt persze a vadvízi lehetőségek kapták a legszűkebb helyet – a Rába is csak ilyenkor tavasszal igazán sodró lendületű, amivel sajnos más, hegyekben gazdag országok folyói közt csak alsó-közép rangot vív ki -, azonban ha sétahajókázásra vágysz, szinte korlátlan lehetőségek nyílnak előtted.

Ringatózás a Dunán

Minden bizonnyal sokunknak ismerős az éjszakai Dunán csendesen duruzsoló, kivilágított sétahajók képe, amelyek fedélzetéről külföldi turisták vakui villognak, de valószínűleg kevesen tettek próbát, vajon milyen lehet a fedélzeten.

A Dunán – budapesti indulással – kellemes, egynapos túrákat tehetsz a Mahart hajóin, ahol andalító lassúsággal úszik el melletted a part,  és elmerenghetsz a néhol meglepően vad és változatos partszakaszok látványán.
Merengésedből pedig csak a hajón felszolgált ebéd, és az italok zökkentenek ki.





Suhanás vízitaxival

Ha azt szereted, amikor gyorsabban suhan el melletted a part, vagy egyszerűen meghittebb társaságra vágysz, akkor nem kell mást tenned, mint lesétálni a Batthyány térre, az Akadémiához vagy a Március 15-re, és „leinteni” egy vízi taxit.
Itt ugyanis igazi, sportosan elegáns vonalú motorcsónak adja alád a motoronként 60 lovat. Az utazás ezekkel a taxikkal nem csupán a motorok lenyűgöző ereje miatt különleges élmény, de a hedonista ergonómiával tervezett külső és belső terek, ülő és fekhelyek is árulkodnak róla, a tervezők valóban a motorcsónakozás megszállottjai.

A vízitaxi 2-3 óra alatt repít a kiválasztott célpontba, legyen az Szentendre, ahol a „taxisok” lovaskocsi-túrát is szerveznek az utazónak, de éppígy hamar érünk Visegrádra, ahol a Fellegvárat megmászva a panoráma jutalmaz fáradozásodért. Ha a látvány nem telített eléggé el, a folyóparti Reneszánsz étterem XVI. századot idéző magyar konyhájának markáns ízvilága garantáltan megteszi. Innen pedig már jóllakottan és biztosan „dugómentesen” utazhatsz hazáig.

Persze ezért a kivételes kirándulásért mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, bár 8 fő befogadásra képes csónakokon megoszlik az összeg.
Ennek ellenére nem árt előre lefoglalni a hajókat, nehogy hoppon maradj.







Időpontok, árak
Indulás menetrendszerinti hajójárattal minden szerdán (júl. 6., 13., 20., 27.; aug. 3., 10., 17.)
Siófokról 09.00, Balatonfüredről 10.00, Balatonföldvárról 09.30 órakor.

Árak
Siófokról felnőtt: 6.800,- Ft, gyerek (4-14 éves korig): 4.700,- Ft, Balatonfüredről és Balatonföldvárról felnőtt: 5.900,- Ft, gyerek (4-14 éves korig): 4.200,- Ft
Tihanyi borkóstoló

Ha az 1800-as évek végének karcsú gőzöseinek hangulatára vágysz, akkor a Helka és a Kelén nosztalgia hajókon a helyed a Balatonon.





Az évtizedes tetszhalott állapotából újjászületett, korhűen restaurált hajók békebeli eleganciával, fáradhatatlanul pöfögnek a Füred, Siófok, Földvár és Tihany közötti útvonalon.
Tihanyba érkezve a kikötőből kisvonat visz fel az Apátsághoz, ahol a falu nádfedeles, régi épületei közt épült pincében ebéd és borkóstoló várja az utazókat.


Borkóstolás nosztalgiahajón

Keszthelyről és Siófokról már májusban is indulhatsz a jófajta balatoni borok zamatát ízlelni lágy ringatózás közben a 1920-as 30-as évek zömök nosztalgia hajóinak fedélzetén minden kedden este.







Időpontok, árak
Indulás ideje: Keszthelyről és Siófokról minden kedden 17.00 órakor.
(máj. 24., 31.; jún. 7., 14., 21., 28.; aug. 23., 30.; szept. 6., 13., 20., 27.).
Ár Keszthelyről és Siófokról: felnőtt: 2.200,- Ft, gyerek (4-14 éves korig): 1.200,- Ft
Jelentkezés a hajóállomásokon.








Időpontok, árak
Indulás ideje: Keszthelyről minden csütörtökön, 17.00 órakor (máj. 26.; jún. 2., 9., 16, 23., 30., aug. 25.; szept. 1., 8., 15., 22., 29.).
Ár: felnőtt: 1.800,- Ft, gyerek (4-14 éves korig): 1.100,- Ft
Jelentkezés a hajóállomásokon.
Cappuccino-túra


A Keszthelyi-öböl speciális, és sokhelyütt még mindig érintetlen természeti szépségeit csodálhatod meg egy rövid túra során egy cappuccino és sütemény társaságában a vízről.
Ha a fenti utakról többet szeretnél megtudni a következő lapok nyújtanak információt mindezekről.





Bővebb információ

Balatoni Hajózás Rt. »

Kapcsolódó oldalak
 
vizitura.lap.hu
 
mahart.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top