Szabadidő

Kinsey

Amit tudni akarsz a szexrõl (de sosem mered megkérdezni), az most mind terítékre kerül ebben a moziban, ráadásul egy szalonképes biopic (életrajzi film) csomagolásában, tudományos alapossággal.




Szégyenkezésre tehát semmi okunk, nem a pornócsatornákon szánkázva próbálunk plusz információhoz jutni.

Az Alfred Kinsey professzor (Liam Neeson) életét bemutató film középpontjában természetesen az a méltán híressé lett reprezentatív kutatás áll, amelyet az eredetileg zoológusnak tanult egyetemi oktató végzett az ötvenes évek puritán Amerikájában, és amelyből – sokkolva a közvéleményt – kiderült: mindenki másképp csinálja.

Merthogy ezen publikációig mindenféle normák alapján gondolták el eleink a szexet (az örökségtől még ma is nehezen szabadulunk), no ne reménykedjünk semmi extra perverzióban, csupán olyan „ártatlannak” tetsző, ám annál kártékonyabb beidegződésekben, mint pl. a kötelező hüvelyi orgazmus vagy a túlzásba vitt önkielégítés ártalmassága.

A mozi szexre vonatkozó igen komoly és megjegyzendő tanulsága a „mindenkinek másképp jó” elve – az intim együttlétekben nincsenek szabályok, normák; ami egyikünknek a biztos kielégülés, az a másikunk esetében maximum az előjáték szerepét töltheti be.

És hogy magáról a filmről is ejtsünk néhány szót – Kinsey prof. a saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen tévutakra vezethet a helytelenül értelmezett szexualitás. Újdonsült házasként csupán az élvezetet nem találják feleségével (Laura Linney) a testi szerelemben, ezért kezdenek kísérletezgetni, hágják át a „szabályokat”, és jönnek rá fokozatosan, hogy miben és hogyan lelik örömüket.






A mozinak azonban ez a szál csupán az egyik vonulata – a másik, jelentős réteg annak a politikai ellenállásnak, prüdériának a bemutatása, amelybe a professzor akkor kénytelen ütközni, amikor a hálószobák titkait a nyilvánosság előtt kifecsegi; ami a texasi háziasszonynak segít és lelki támogatást, vigaszt nyújt, nem annyira kifizetődő a kormányzatnak, az egyháznak, bizonyítva ezzel a régi igazságot: a szex – hatalom.

Bill Condon rendező alkotásának sokkal fontosabb hát az üzenete, mint a művészi értéke – életrajzi filmben számos jobbat, izgalmasabbat is láthattunk már; és mi tagadás, az egyébként kiváló észak-ír színész, Liam Neeson képességeit sem teszi különösebben próbára a szerep; könnyedén abszolválja a gubacsdarazsak tanulmányozásától az örömelv betartásáig eljutó egyetemi tanár életútját.

Mindettől függetlenül, nem elvesztegetett idő a Kinsey. Amit példának okáért tudni akarunk a szexről, de sosem merünk megkérdezni – mert attól tartunk, hogy tapasztalatlannak, netán aberráltnak tűnhetünk -, azzal most végre szembesülhetünk.

Rozi étvágya a film alatt:





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top