nlc.hu
Szabadidő
Fürdõkalauz tengerparti feltöltõdéshez

Fürdõkalauz tengerparti feltöltõdéshez

A hirtelen jött hõségben a hûs, sós hullámok utáni vágyakozásunk szinte észrevétlenül egy határozott döntéssé érik: utazzunk a tengerhez! De vajon melyikhez is?




A nyári közérzetjavítás legideálisabb helyszínei a tengerparti fürdőhelyek, ahol fesztelenül élvezhetjük a bőrünket simogató vizet és napsütést. A homok, a kövek, nappal a ragyogó fények, éjjel pedig a csillagos égbolt közelsége energiával tölti fel testünket.

Kacsolatunk az elemekkel azonban nem mindig volt ennyire közvetlen. A fürdőkultúrának koronként egészen eltérő sajátosságai figyelhetők meg. A múlt században a hölgyek és urak Riminiben, Abbáziában vagy a londoni Orient Beach-en állig felöltözve sétálgattak. A fürdőkúra abból állt, hogy naponta megittak az ivócsarnokban egy-két pohár gyógyvizet. (Ezzel ma már valószínűleg nem tudnánk kellőképpen lehűteni magunkat.) 





A nyaralás divatja az 1910-es években kezdődött. A kor képes újságjaiban a vízparton “fürdőpizsamában” sétáló hölgyek képei jelentek meg – a szabadban való fürdőzés azonban még meglehetősen bonyolult procedúra volt. Sokáig mindent takaró, többrészes fürdőruhában is szemérmetlenségnek számított mutatkozni, ezért vízbe vontatható kabinban vagy nehéz köpenyekbe burkolózva élvezhették csupán a strandolás örömeit a hölgyek.
Mielőtt túlságosan belemelegednénk a múltbéli réteges strandöltözetekbe, szögezzük le: idén a bikini hódít, méghozzá leginkább a színes, csípőn és nyakban megköthető változat, valamint a könnyű kis stradkendő, amiben elegánsan tudjuk megközelíteni a partot.

Ráadásul mi a száz évvel ezelőttinél sokkal intenzívebb lubickolás mellett egyéb tevékenységekkel is szeretjük fűszerezni a nyaralást! Válogathatunk tehát a különböző nyaralóhelyek között akár kedvenc időtöltéseinknek megfelelően is.


Legek nap- és strandimádóknak







Elafonissi
Kréta
legszebb és legtisztább strandján fürödhetnek, akik Ierapetrára látogatnak. A tízezer lelkes település Európa legdélibb városa a Líbiai-tenger partján, alig 90 km-re Herakliontól. Klímája a legkedvezőbb és a legkellemesebb az egész szigeten, augusztusban viszont már elviselhetetlen a forróság, ezért elő- és utószezonban a legideálisabb úticél.

Aki több egzotikumra vágyik, innen egy rövid hajóúttal eljuthat a szinte teljesen nomád, tropikus Chrissi-szigetre. Ez a kis hely páratlan több szempontból is: nincs lakossága, a növényzet csupán cédrusokból áll, partját pedig szikrázóan fehér kagyló- és csigaház-törmelék borítja. A tenger vize itt vakítóan kristálytiszta. Sajnos a szigeten csak 4-5 órát lehet tartózkodni. (A napi ital- és ételadagot tanácsos magunkkal vinni.)

Elafonissi egy másik apró, lakatlan szigetecske Kréta délnyugati csücskében, 150 méterre a parttól. Ezt a távolságot térdig érő vízben tehetjük meg, és máris ott találjuk magunkat a különleges, rózsaszinű homokkal körbevett strandon.







Hurghada
Vízi és szárazföldi sportokat űzőknek

A víz alatti világ szerelmeseinek egyik legkedveltebb célpontja a Vörös-tenger, amit rendkívül gazdag élővilágának és egész évben meleg vizének köszönhet. Egyiptom első búvárturizmussal fertőzött helye Hurghada. A partjait védő kisebb-nagyobb szigetek, zátonyok megtörik az erős hullámzást, és kedvező feltételeket biztosítanak a merüléshez. A környéken több mint 90 merülőhely van, így mindenki találhat képzettségének és tapasztalatának megfelelőt.

Közelebbi célpontjai lehetnek a búvárkodást tervezőknek a horvát Brac és Krk szigeteken található adriai búvárbázisok. Akik még csak tervezgetik a palackos merülést, számos fővárosi és vidéki búvároktatással foglalkozó központban tehetnek vizsgát, majd vehetnek részt szervezett merüléseken.

Akik az úszás mellett teniszezni, röplabdázni, netán golfpályákra vágynak, Tunéziában, Sousse vagy Monastir ötcsillagos szállóiban mindezt kifogástalan környezetben tehetik meg.







Ibiza
Éjszaka is nyüzsgőknek


A Baleár-szigetcsoport legtarkább és legérdekesebb szigete Ibiza. A nagy katedrális és a bástyák tövében a tenger felett fekszik a fehér város. Egészen fentről gyönyörű a kilátás a tengerre, a kikötőre és a szigetek Formentéráig húzódó láncolatára. Az óváros történelmi helyeit egy kellemes séta során tekinthetjük meg. Híres diszkók: a Pacha, az Amnesia, a Space és a Privilege.

A Costa Braván Lloret de Mar adja meg az éjszaka hangerejét. Kaszinók, üzletek, diszkók, klubok, éttermek tucatjai találhatók az öblöt átölelő bulvár mögött. Európa városai közül a legtöbb diszkó itt működik.

Tipp: A folytatást jövő héten olvashatjátok el!







Utazási ajánlatok:

Görögország, Kréta, Hersonissos: Hotel Nana Beach 4*, all inclusive »





Egyiptom, Hurghada: Sea Star Beau Rivage 5* »

Horvátország, Brac sziget, Sutivan: Adria apartmanház »


Krk szigeti ajánlatok »

Tunézia, Sousse: Hotel Orient Palace 5* »

Spanyolország, Costa Brava: Mercedes Hotel 3* »



Kapcsolódó fórumok:

Nyaralás Horvátországban »

Kréta »





Tunézia »

Kapcsolódó lap.hu oldalak:

Tenger.lap.hu »

Adria.lap.hu »

Tunézia.lap.hu »

Horvátország.lap.hu »

Vörös-tenger.lap.hu »

Hurghada.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top