Szabadidő

Fagyizás, napolaj, kóla?

A nyaralás lehet kihívás. Tervezzük meg hát idõben, hogyan töltsük szabadidõnket inspiráló, feltöltõ tevékenységgel.







Dubrovnik
Kulturális élmények, történelmi látnivalók

Horvátország területén a nyugati és keleti, valamint a közép-európai és a fölközi-tengeri kulturális kör találkozása különleges műemléki környezetet teremtett. Számos városa ókori vagy középkori eredetű, melyek közül a világ kulturális örökségéhez tartozó Split és Dubrovnik emelkedik ki. Ez utóbbi, reneszánsz várfalával, bástyáival, templomaival egyedülálló Európában. A történelmi környezetben a Dubrovniki Nyári Ünnepi Játékok keltik életre a kor művészetét.







Palermo
Szicília
a Földközi-tenger legnagyobb szigete. Keleti oldalán nyúlik 3340 méteres magasságba a ma is működő Etna. A sziget északi részén található Palermo, melynek Régészeti Múzeumában megtekinthető Szicília legnagyobb régészeti gyűjteménye. Érdemes még meglátogatni a Botanikus Kertet is, mely a sziget növényvilágába kínál betekintést. A számos templomon kívül itt van a kapucinusok kolostora, amelynek katakombáiban megismerkedhetünk a XIX. századig élő különös temetkezési szokásokkal.

Chalkidiki a görög szárazföld egyik leghíresebb üdülőterülete. A félsziget három ujjhoz hasonlító földnyelvben végződik, melyek Kasszandra, Szithonia és Athosz kolostorköztársaság. A mítoszok szerint ezen a vidéken éltek egykor a gigászok, az istenek ellenségei. Az ellenük vívott harcban vesztette el Poszeidón tengeristen háromágú szigonyát, így keletkezett a félsziget. Az őrjöngő Athosz gigász egy hatalmas sziklarögöt dobott az istenekre, ami ottmaradt Athosz szent hegyeként.







Split


A kolostorköztársaságot drótkerítés választja el a világ többi részétől. Nők egyáltalán nem léphetnek be a területére, a 21 éven felüli férfiak közül is csak naponta legfeljebb tíz, engedéllyel rendelkező ember. A félsziget-nyúlvány partja mentén körbehajózva mégis megcsodálhatjuk a gyönyörű kolostorépületeket, amelyek között a legrégebbiek – a Nagy-Lavra és az Ivrion – több mint ezer éve épültek. A miniköztársaság páratlan szépségű ikonokat, ereklyéket, kegytárgyakat őriz és máig az ortodox hit lelki központja maradt.







Budva
Telhetetlen kalandozóknak


Ha nem szereted a turistáktól hangos helyeket, Montenegrót ajánlom. Budva vonzereje a romlatlan, tiszta levegőjű természet és a 2500 éves múltú örökség. Egyedülálló látványt nyújt a festői óváros a maga varázslatos, múltat idéző hangulatával, mely egy kis, tengerbe nyúló félszigeten, a Riviéra központjában fekszik. A homokos tengerparton Becicibe vezető sétányt több barlang is tarkítja a maga felejthetetlen szépségű mediterrán vegetációjával.

Szardínia a Tirrén-tengerben, az olasz félszigettől nyugatra helyezkedik el. Több ezer éves kultúrával és vendéglátó hagyományokkal rendelkezik. 1800 km hosszú, smaragdzöld tenger övezte partszakaszán sziklás öblök, fehér homokú strandok, halászkikötők váltják egymást. A sziget belsejében a kies erdőségek, sebes vizű folyók, gránitsziklák védelmében középkori eredetű falvak találhatók. A sziget Rómából repülővel közelíthető meg a legegyszerűbben, de ennél olcsóbb és az utazást tekintve élvezetesebb megoldás is létezik: Nápolyban vagy Civitavecchiában szálljunk hajóra. Kikötők: Cagliari, a sziget fővárosa, vagy az északon fekvő Olbia.







Saranda
Albánia
nagyon izgalmas nyaralóhely azoknak, akik már unják a megszokott tájakat. Megismerhetünk egy országot, amit még kevesen fedeztek fel maguknak. Albánia legfejlettebb nyaralóhelye a durrësi öböl. A tengerpart itt homokos, lassan mélyülő. Korfuval szemben található a gyönyörű fekvésű Saranda városa, ahonnan az UNESCO világörökség részét képező Butrinti ókori romvárosába is ellátogathatunk. A Butrinti-tó a legnagyobb albán kagylónevelő telep (a tóparti éttermekben bátran kipróbálhatjuk a sült kagylót).

A tavat a tengerrel összekötő folyó mellett van egy erőd, amit még a janinai Ali Pasa Tepelena építtetett, aki saját kis királyságot alakított ki az akkori Török Birodalom részét képező területen. Az első alkalommal útnak indulók inkább irodán keresztül szervezzék nyaralásukat, hogy ne érje őket felkészületlenül a viszonylag fejletlen infrastruktúra. Albánia nemrégiben szakadt ki elzárkózásából, és lemaradását azóta sem tudta behozni.

Kapcsolódó anyag:

Fürdőkalauz tengerparti feltöltődéshez »

Kapcsolódó lap.hu oldalak:

Albánia.lap.hu »

Szicília.lap.hu »

Görög szigetek.lap.hu »

Dubrovnik.lap.hu »

Split.lap.hu »

Montenegro.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top