nlc.hu
Szabadidő
Megjött az új tesód! Te kivel laknál egy évig?

Megjött az új tesód! Te kivel laknál egy évig?

Nathalie Svájcból érkezett Érdre a YFU zenei programjára: „Mindenki azt kérdezi, hogy miért pont Magyarországot választottam?







 Nem tudom, de nagyon kíváncsi voltam erre az országra! Leginkább a zenéje és a zenei kultúrája miatt, mert gyerekkorom óta játszom hegedűn, zongorán és klarinéton és a kórusban is énekeltem és ezt itt is folytathattam. Nagyon szeretem a magyar családomat, ahol az első naptól otthon érzem magam!”



Shona az Egyesült Államokból érkezett Békéscsabára tavaly ősszel:

„Mi a jó a cserediákságban? Az álmaitok kikutathatni. A lehetőség a világ felfedez és a helyed benne. Megértés másik emberek olyan mint te. Látás hogy a többi kultúrak együtt élni. A szabadság magad tanulni és hogy élni kívánsz.”


Ti is lehettek fogadócsalád!


A budapesti Csüllög család két lányt is fogadott idén (a német Annát és az észt Hellét): „Izgalmas kaland, egyben próbatétel! – kezdi a fogadóanyuka, Anikó. -Kaland, hiszen találkozás egy más világgal, esetleg más értékrenddel, egy formálódó középiskolással. Próbatétel, mert kiderül, hogy valóban el tudjuk-e fogadni a kulturális másságot, képesek vagyunk-e családunkba, szívünkbe fogadni „más” gyerekét. Tudjuk-e segíteni fejlődését, meg tudjuk-e szerettetni vele a mi világunkat, és meg akarjuk-e érteni az ő kultúráját? Jó érzés tudni, hogy érdeklődnek nyelvünk és kultúránk iránt, és hogy ezt a mi családunkon keresztül ismerhetik meg.”

„Fogadócsalád az, akin keresztül a diák megismerheti életünket, megértheti céljainkat, vágyainkat, és ablakot nyit Magyarországra egy idegen számára – aki észrevétlenül az év alatt a családtaggá válik. Mindeközben a fogadó család is egy rendkívüli élménnyel gazdagodik. Idén augusztusban ismét érkeznek diákok Belgiumból, az Egyesült Államokból, Észtországból, Dániából, Hollandiából, Japánból, Németországból és Svájcból, akiknek magyar fogadó családokat keresünk.” – mondta Feketéné Franke Orsolya, a magyar YFU igazgatója.


Háttérinfo:

A Youth For Understanding (YFU) egy nemzetközi, non-profit szervezet, amely 1951 óta foglalkozik középiskolai és főiskolai csereprogramok szervezésével.



Célkitűzése, hogy önkéntes fogadócsaládoknál eltöltött oktatási programokon keresztül ösztönözze a nemzetek közötti barátság kialakulását és fenntartását, a kulturális különbözőségek tiszteletét, valamint elősegítse a résztvevők személyiségének fejlődését. A programokon szerzett tapasztalatok rendkívül hasznosak a fiatal résztvevők felnőtté válásában, önbizalmuk, kommunikációs készségük fejlesztésében és saját képességeik mélyebb megismerésében. A diákok helyi családoknál laknak, és helyi középiskolába járnak. A YFU a világon mindenhol non-profit szervezetként működik, s mint ilyen, törekszik arra, hogy a fiatal társadalom minél szélesebb rétegeiből toborozza diákjait.

A magyar YFU 25 országgal működik együtt: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztria, Belgium (Flandria és Vallónia), Brazília, Chile, Dánia, Ecuador, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Japán, Kanada, Kína, Lettország, Litvánia, Mexikó, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország, Thaiföld és Uruguay.

A külföldi diákok magyar családoknál laknak, és helyi középiskolákba járnak. A tanulás folyamata nem korlátozódik kizárólag a program időtartamára, hanem a résztvevők élményein és kapcsolatain keresztül egy életen át tart. Évente egyre több külföldi középiskolás érkezik hazánkba a YFU-val, hogy megismerje Magyarországot, mindennapi életünket és megtanulja nyelvünket.

YFU Magyarország

A honlapot itt érheted el!»


Telefon: (1) 20 10 125


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top