nlc.hu
Szabadidő
VII. Szõregi Rózsaünnep

VII. Szõregi Rózsaünnep

A rózsa hazájában, Szõregen a termelõk minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik meg Európa-szerte híres virágaikat. A Szõregi Rózsaünnepen virág-díszbe öltöznek a település utcái, terei.

A három nap alatt betekinthetünk a rózsatermelők mindennapjaiba: megismerhetjük a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó napi munkát. A jelenlegi termelési módszerek, eszközök mellett Magyarország első Rózsamúzeumában az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket tekinthetjük meg.









A szakmai közönség mellett minden érdeklődő, rózsaszerető látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál a rózsaünnepi forgatag számos kiállítással, látnivalókkal és kulturális programokkal.








Szőreg
Szőreg a Tisza és a Maros szögében, Szeged belvárosától délkeletre fekszik, 1973 óta –Szeged új városrészének számít, s már régóta szinte teljesen egybeépült a szomszédos Újszegeddel.

A Rózsaünnep fő látványossága a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a Szőregi Rózsaünnep vendégeit.

A Rózsaünnep színpadán a helyi, hagyományőrző együttesek mellett országos ismertségű együttesek, előadó művészek is fellépnek. Az idén Bródy János (június 24. péntek, 20.30.)lesz a rendezvény vendége. 






A Rózsaünnepen felhasznált közel egy millió rózsát Szőreg és térsége rózsa-termelői biztosítják.

Immár második alkalommal választanak Rózsakirálynőt, aki egy éven keresztül viseli ezt a megtisztelő címet.






Közlekedés: Szeged Budapestről az M5-ös autópályán, Makóról a 43-as, Debrecenből a 47-es, Bajáról az 55-ös számú úton közelíthető meg.


Ha autóbusszal vagy vonattal érkezünk Szegedre, az alábbi módon juthatunk el a Rózsaünnep helyszínére:

• autóbusz:
A Mars téri Autóbusz-pályaudvarról a 60-as vagy a 60Y-os helyi járattal kb. 15 perces utazással közelíthető meg a Rózsaünnep helyszíne.


• vonat:
A Szegedi Vasútállomásról az 1-es villamossal juthatunk el a Széchenyi térig, ahol átszállhatunk a 60-as vagy a 60Y-os jelzésű helyi autóbuszjáratra.

Tipp: Szőreg honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top