Szabadidő

Filmek esõs nyári napokra

Nyáron, ha nem kegyes hozzánk az idõjárás és az angyalok zokognak az égben, jól jöhet egy szívmelengetõ film, amitõl ragyogóbb lesz a nap. Íme három film, amely valószínûleg ugyanúgy megérinti a pasikat, mint a nõket.







Még egy csók
Még egy csók

Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy túlbonyolítjuk életünket, és csak akkor szembesülünk saját gyarlóságunkkal, amikor súlyos problémákkal találkozunk. Így van ez a szerelemmel is.
Csak elképzelni tudjuk, és végignézni, milyen belső csatákkal és kiközösítéssel jár egy muzulmán fiú – Casim másodgenerációs pakisztáni, aki DJ-ként keresi kenyerét – és egy katolikus zenetanárnő – Roisin – szerelme.

A történet teljesen mai, túlzásoktól mentes, viszont múlttól terhes. A két fiatal egymásba szeret, de mégse úgy folytatódik a történet, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A film csendes egyszerűséggel tárja fel a látszat alatt húzódó összefüggéseket, mutatja meg az érem mindkét oldalát, és szembesíti mindkét oldalt tévedéseivel.

Miközben kinyitja szemünket, megsimogatja lelkünket. Paul Laverty, a film forgatókönyvének írója, humorral vegyített szívszorító korképet rajzol. Megmutatja világunk törékenységét, egyén és közösség vívódását, az elfogadás hiányát; és a szerelem, valamint az emberi jóság fontosságát, amivel világunk finom egyensúlya megtartható.

A film eredeti címe: Ae Fond Kiss

Rendező: Ken Loach

Főszereplők:
• Atta Yaqub
• Eva Birthistle

Fotó: Budapest Film






Tangó és tulipán
Tangó és tulipán


Ostoba kis véletlennek tűnik, hogy Rosalba lemarad a turistabuszról, de életünket pont ilyen kis véletlenek térítik egyik mederből a másikba.

Rosalba a háziasszonyok unalmas életét élte férje és két gyermeke mellett, de most, bár elindul haza, mégis álmai városában, Velencében köt ki, ahol új barátokat talál – öngyilkos hajlamokkal megáldott pincért, bogaras virágárust, ezoterikus szomszédnőt – és kivirul, régi szenvedélyei újraélednek.
Megismerkedik egy férfival, akinek nem csak ő teszi szebbé az életét, hanem a szerelmet is elhozza számára.

Az ízig-vérig olasz történet lenyűgöző képekkel elevenedik meg a néző előtt. Régi, klasszikus romantikus filmek báját idézi, teret enged az álmodozásnak, és nem nélkülözi a humort sem.

A film eredeti címe: Pane e tulipane

Rendező: Silvio Soldini

Főszereplők:
• Bruno Ganz
• Licia Maglietta








A szemközti ablak
A szemközti ablak


Ferzan Ozpetek filmjei mindig különleges utazásra hívják a nézőt. A Tudatlan tündérek című filmnek nemcsak története, hanem zenéje is felkavaró volt. A valóság természetes egyszerűséggel bomlott ki, mint egy virág.

Ugyanez történik A szemközti ablak című filmben is, ahol nem is egy, hanem két történet fut egymás mellett, és csak egy véletlen találkozás a közös pont. Giovanna nagyon fiatal, de nagyon öregnek érzi magát, házassága inkább idegesíti, mint boldogítja, akárcsak munkája.

Két szenvedélye van: esténként süteményeket készít egy bárnak, valamint titokban a szemközti ablak titokzatos idegenjét figyeli. Egy nap férje idegen öregurat vesz pártfogásába, ezt Giovanna nagyon kelletlenül fogadja, de végül összebarátkoznak. Az öregre ránehezedik a múlt súlya: egy régi választás kínzó emléke. Giovannát viszont egy választás nehézsége kínozza. És az ember mindig választ, néha szívből, néha az ész szavára hallgatva.

A film eredeti címe: La Finestra di Fronte

Rendező: Ferzan Ozpetek

Főszereplők:
• Giovanna Mezzogiorno
• Massimo Girotti


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top