Szabadidő

Fly&Drive – Repülj és vezess!

Felszállás, leszállás, beszállás! Néhány óra, és máris akár egy másik kontinensen nyomhatjuk a gázpedált. A repüléssel a távolság szabta határokat tágíthatjuk ki, autóval pedig a nyaralásunkat szervezhetjük szabadabban.





Bár a Fly & Drive utakat évek óta számos utazási iroda hirdeti itthon is, ez a tengerentúlról indult konstrukció csak most kezd igazán népszerűvé válni Európában. A frappáns elnevezés autóbérléssel kombinált repülőutat takar. Az érkezési oldalon felvesszük a kölcsönautót, elfoglaljuk hotelszobánkat, és programjainkat szabadon alakíthatjuk az út időtartama alatt.

Ha ilyen egyszerű az egész – gondolhatnák joggal a nagy világutazók: ehhez igazán felesleges utazási iroda! Elég a számtalan – minden reptéren képviselettel rendelkező – autókölcsönző cég (pl. Alamo, Avis, Budget, Europcar, Hertz, National, Sixt) egyikének pultjánál foglalni egy kocsit, és ugyanott vagyunk. De lássuk csak, vajon miért válik egyre kedveltebbé mégis ez a nyaralási forma!

Ha a turistákat csoportosítanunk kellene, két nagy halmazt biztosan fel lehetne állítani: az egyénileg és a szervezetten utazókét. A két halmazba egyaránt tartozók alkotnák a Fly & Drive utak potenciális célcsoportját, vagyis azokét, akik a szervezés kellemesebb részét és az irányítást (kormányt) a saját kezükben szeretik tudni, az ügyintézéssel járó bonyodalmakat viszont szakértőre bízzák.







Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a Fly & Drive?

Az utazásszervezők nem készítenek pontos útvonalterveket, hanem információs csomagokat állítanak össze. Ezek tartalmazzák az adott időszak programajánlatát, térképeket, útvonaljavaslatokat és az érintett ország(ok)ra vonatkozó tudnivalókat. Így, ezzel a dokumentációval felszerelkezve, nagyobb biztonsággal indulhatunk útnak.





A legtöbb irodánál a program ára a szállásfoglalást és étkezést is tartalmazza, néhány országnál (pl. Amerikai Egyesült Államok és Kanada) azonban foglalás helyett csak tájékoztató árakat kapunk. Ennek oka az olcsó és kiterjedt vendéglátóipar. Itt bátran vállalhatjuk az önellátó verziót.

Autóhasználatot a tartózkodás teljes idejére kapunk, és lehetőség van a típus kiválasztására is. A nagy kölcsönzők flottájában jellemzően a modernebb (Opel Corsa, Renault Clio, Ford Fiesta, Fiat Punto) kiskocsik szerepelnek, de Fiat Pandától kezdve dízel terepjárókon, 7-9 személyes egyterűkön és kisbuszokon át felső kategóriás Mercedesekig bármi előfordulhat a kínálatban. Itt az alkalom: akár egy kabriót is bérelhetünk.


Ajánlott célpontok, útvonalak

Az autós-repülős kikapcsolódást elsősorban a célország földrajzi helyzete indokolja. Ilyen úti cél többek között Izland, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, Portugália, Írország.

Másutt inkább a „felfedezésre váró” látnivalók, kirándulóhelyek sokasága és azok megközelíthetősége lehet az a szempont, ami az autóbérlés mellett szól. Portugália, Andalúzia vagy a Loire völgye napjainkban egyre népszerűbb a Fly & Drive ajánlatok között. A programok rugalmassága megengedi, hogy kisebb nagyobb kitérőket tegyünk, vagy kedvünk szerint időzzünk egy-egy helyen a privát utazás intimitását élvezve.







Fly & Drive utazási ajánlatok:

• Andalúzia
: Malaga – Costa del Sol – Granada – Cordóba – Sevilla – Costa del Sol -Malaga »

• Barcelona: Barcelona és Costa Brava »

• Portugália: Lisszabon, Quarteira, Évora »

• Szardínia: Cagliari – Tortoli – Nuoro – Olbia – Alghero – Olistano – Cagliari »

• Szicília: Catania, Palermo, Siracusa, Taormina »

• USA, Nyugati Part: Los Angeles – Las Vegas – Sonora – San Francisco »

• Írország: Dublin – Galway – Dingle-félsziget – Killarney – Cork – Kilkenny – Glendalough »

• Új-Zéland: Auckland – Rotorua – Napier – Wellington »

Még több ajánlatért kattints ide! »


Tanács bérelt autókhoz, külföldi vezetéshez

Az Európai Unió országaiban nincs szükségünk nemzetközi jogosítványra, de elővigyázatosságból hasznos lehet kiváltani. Ugyanez érvényes a biztosításra is. Ne spóroljunk ezen a tételen: a kockázatvállalást bízzuk biztosítóra.

A biztosítás érvényessége miatt is győződjünk meg arról, hogy ki jogosult vezetni az autót. Lehetőség van arra, hogy a bérleti díj emelése fejében többen vezethessék a bérelt autót. Általában 19 és 23 év között mozog a minimálisan előírt életkor. Amennyiben 20 évnél fiatalabbak is volánt ragadhatnak a bérautóban, ez sokszor többletköltség formájában jelentkezik.







Dublin

Fordítsunk figyelmet az autó felszereltségére. A légkondicionáló például már az alacsonyabb kategóriájú járműveknél is gyakran megtalálható. Kérhetünk automataváltós autót, így az egyszerűbb vezetés miatt több figyelem juthat a közlekedésre, amihez külföldön nem mindig könnyű alkalmazkodni.

Bár legtöbbször korlátlan használatra adják ki az autókat, ellenőrizzük, hogy van-e kilométerlimit, azaz mit tartalmaz alapáron a bérlet. Tartsuk fejben a különféle rendű utak sebességkorlátait, nehogy kellemetlen büntetések csappantsák meg a nyaralásra szánt keretünket. A helyszíni bírságok egyes országokban igencsak magasak.

Leadási etikett: a bérautókat nem kell lemosatni használat után, az elvárás általában annyi, hogy a tankban ne legyen kevesebb benzin, mint induláskor volt. Üres tankkal visszavitt autók esetében a hiányzó üzemanyag ára mellett kvázi tankolási díjat is felszámíthat a szolgáltató. A leadásnál ne késsünk többet egy óránál, mert akár egy teljes napi bérletet is felszámolnak a csúszásért.

Kapcsolódó fórum:

Autóbérlés – nem túlzás ez? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top