nlc.hu
Szabadidő
Anyád napja

Anyád napja

Minden rendben, ha megtaláltad álmaid pasiját? Vagy ellenségre lelsz, akit anyósod testesít meg? Tudsz-e, akarsz-e alkalmazkodni? Mindenesetre nincs könnyû élete egy újdonsült menynek...

A New Line Cinema bemutatja a Benderspink és a Spring Creek produkcióját, Robert Luketic filmjét „MONSTER-IN-LAW”








Főszereplők: Jennifer Lopez, Jane Fonda, Michael Vartan, Wanda Sykes

Producer: Paula Weinstein, Chris Bender, JC Spink
Forgatókönyv: Anya Kochoff
Executive producer: Michael Flynn
Fényképezte: Russell Carpenter, ASC
Vágó: Scott Hill, Kevin Tent, ACE
Jelmeztervező: Kym Barrett
Látványtervező: Missy Stewart
Casting director: Ronna Kress
Rendezte: Robert Luketic

Színes, feliratos amerikai film, 2005
Hazai bemutató: augusztus 4.

Anyós és meny… Barátok vagy ellenségek?
Charlotte ‘Charlie’ Cantilini (Lopez) éveken át kereste a Nagy Őt – és most végre megtalálta álmai férfiját Kevin Fields (Vartan) személyében. Vele együtt viszont megkapta rémálmai asszonyát, vagyis a férfi anyját, Violát (Fonda) is. Az anyósjelölt a televízió nagyasszonya volt egészen a közelmúltig – amikor is kirúgták. Most pedig retteg, hogy hamarosan elveszti a fiát, ahogy elvesztette a munkáját is. El akarja riasztani Kevin választottját, és ehhez a földkerekség legrosszabb anyósává kell válnia. Őrült ötletei kivitelezésében segítségére van asszisztense, Ruby (Sykes) is, de Charlie szembeszáll a túlerővel…

A produkcióról





Anya Kochoff forgatókönyvíró kincset talált – és nem is kellett messzire mennie érte. A barátnőivel annyit sztoriztak ifjúházas ismerőseikről és a néha mulatságos, de mégis szívszorongató problémáikról, hogy lassan kialakult a történet. Kochoff közel egy évig érlelte magában a szituációkat, majd alig egy hónap alatt megírta élete első nagyjátékfilm-forgatókönyvét. „Azt szerettem volna érzékeltetni, milyen nehéz egy anyához alkalmazkodni és beilleszkedni egy családba – magyarázza. – Egy régi mondás szerint, ha hozzámész egy férfihez, az egész családjával kötöd össze az életedet. De nem hittem ebben, míg én magam is meg nem házasodtam. A saját rokonaimmal is épp elég bajom volt, és akkor még a nyakamba kellett vennem egy új család problémáit is. Még a legtökéletesebb szerelemnek is vannak árnyoldalai – erről szól ez a film. És persze arról is, hogyan lehet ezen változtatni.”
Jó forgatókönyv





A történet felkeltette Chris Bender és JC Spink producer figyelmét is. „Egy film akkor a legjobb, ha a közönség felismeri benne a saját problémáit – mondja Spink. – Ilyen volt például az Apádra ütök. Jó forgatókönyvet találni olyan érzés, mint amikor a középiskolában teljesen elmerültem egy olvasmányban, és eszembe sem jutott, hogy kötelező feladatot teljesítek. Ha jó forgatókönyvet olvasok, ma sem jut eszembe, hogy éppen dolgozom.”
Paula Weinstein, az ügynökből lett producer akkor került a stábba, mikor a New Line Cinema is beszállt. „Bárkinek beszéltem a filmről, mindenkinek azonnal volt egy hasonló anekdotája” – mondja Weinstein –, függetlenül attól, hogy melyik oldalról ismerték a helyzetet.”
Weinstein, Jane Fonda barátja és egykori ügynöke biztos volt benne, hogy a színésznő elég izgalmasnak fogja találni a forgatókönyvet ahhoz, hogy ezzel a figurával térjen vissza a mozivászonra. A producerek egyszerre küldték el Fondának és Jennifer Lopeznek a könyv első változatát. Lopez még akkor, 2003 májusában igent mondott, és beszállt az előkészületekbe is. „Nehéz igazán friss, lendületes romantikus komédiát találni – mondja Lopez, aki már többször bizonyított a műfajban. – A közönség úgyis tudja, mi a vége, ezért inkább az az érdekes, hogyan jutunk el odáig. Ez a történet egy szabad szellemű lányról szól, aki fél a kötelékektől. De szól Violáról is. Az ő élete szigorú beosztás szerint működik, mindennek megvan a maga helye és ideje. Ha ez a két teljesen különböző alkatú és korú nő egyszercsak rivalizálni kezd, abból nagyon sok vicces helyzet adódik. Főleg, ha egy ponton túl az anya is elveszti a kontrollt.”


Szerelem és sok minden más is

Bár az anyósjelölt a „címszereplő”, a történet mégis Charlie körül forog. „Ő a történet kulcsa – magyarázza Anya Kochoff forgatókönyvíró. – Jenniferre pedig tökéletesen illik a gyönyörű, édes, ártatlan lány szerepe, aki őrülten szerelmes Kevinbe. Sok mindenben bizonytalan, de egyet biztosan tud: nem akar férjhez menni, és ez csak még vonzóbbá teszi. Amikor kezd szorossá válni egy kapcsolat, elmenekül. Most viszont meg kell tanulnia, hogyan kezelje a problémás helyzeteket.” Lopez majd kiugrott a bőréből, mikor megtudta, hogy Jane Fonda lesz a partnere. „Ahogy elhangzott a neve, el sem tudtam volna mást képzelni a szerepben, nagyszerű, hogy elvállalta – mondja Lopez. – Nagyon izgalmas volt egy olyan legendás, hatalmas tehetségű színésznővel dolgozni, mint ő.” A két színésznő azonnal megtalálta a közös hangot. „Megkedveltük egymást – emlékszik vissza Lopez. – Jane-nel nem lehet kispályázni, ő 100 százalékon pörög minden percben, minden jelenetben, minden mondatban. Tisztelem azért, hogy ennyi film után is ilyen szenvedélyesen dolgozik. Mer kockáztatni, és nem érdekli, ki mit gondol – ez Jane Fonda.”


Fonda és J. Lo




Fondát is lenyűgözte a partnere. „Csak egyet mondok Jennifer Lopezről – ez a nő őrülten tehetséges – jelenti ki Fonda. – Nagyon érti a dolgát. Szerintem egy nap rendezni is fog, mert pontosan tudja, hogy kell súlyozni egy jelenetet, és semmitől sem ijed meg. Vág az esze.
Jennifer nagyon segítőkész volt – teszi hozzá a színésznő. – Nagyon jól dolgoztunk együtt, bár kicsit féltékeny lettem, amikor Robert Luketic, a rendező az ő képét rakta képernyővédőnek a számítógépére.”
JC Spink producer szerint „Jane Fonda korunk egyik legjobb színésznője, de még soha nem játszott gonosz szerepet. Mégis tökéletes volt benne, jobb, mint amit bárki más alakíthatott volna.” Anya Kochoff forgatókönyvíró egyetértett: „Olyan volt, mintha Jane már régóta ismerné Violát. Mintha régi barátnők lennének.”
Fonda ehhez csak annyit tesz hozzá, nem is tudja pontosan, miért tért vissza a filmezéshez. „Nem tudom megmagyarázni, de valahogy készen álltam rá. Ezt mások is érezhették, mert egyre gyakrabban csöngött az ügynököm telefonja” – mondja a színésznő.
Röviddel azután, hogy mindkét színésznő aláírta a szerződést, a producerek leszerződtették Robert Luketic rendezőt is. „Robert remekül érzi magát minden filmje forgatásán, és ez látszik a végeredményen is – mondja Spink. – Bár a nők kő keményen harcolnak egymással, ez mégiscsak egy vígjáték, és mi olyasvalakit akartunk, aki mindent tud erről a műfajról. Robert szerintem nem is sejti, más rendezők mennyit küszködnek a komédiákkal, mert ő ösztönösen ért hozzá.”


Csapatmunka teljes összhangban

Luketic már akkor kapott egy példányt a forgatókönyvből, amikor a főszereplők még nem írták alá a szerződést. Azonnal meglátta a történetben rejlő lehetőségeket. „Ha ilyen erős személyiségek csapnak össze, az bennem is pokoli erőket mozgat meg” – mondja.
Luketic ma is emlegeti, milyen gyönyörű volt Jennifer Lopez, amikor először találkoznak, és azt sem felejtette el, milyen illatfelhő vette körül. „Elvarázsolt. Jót beszélgettünk, de azóta sem sikerült kiszednem belőle, mi volt az a szupertitkos parfüm” – nevet a rendező.
Luketicet Jane Fonda is lenyűgözte, amikor először ebédeltek együtt. „Jane-t érdekelte a dolog, de még nem mondott igent – emlékszik vissza Luketic. – Azt hiszem, előbb látni akarta azt a kölyköt, aki majd rendezni fogja, úgyhogy felvettem a legjobb ingemet és elmentem az étterembe. Besétált Jane Fonda, és én attól kezdve csak bámultam őt, mert nem csak gyönyörű, de nagyon erős egyéniség is.”




Fonda sem felejtette el azt a bizonyos ebédet. „Az első benyomásom az volt, hogy hiszen a fiam lehetne! – mondja. – Még soha nem dolgoztam olyan rendezővel, aki a fiam lehetne. Gördeszkával közlekedik, láncokat hord, egész nap a komputerén játszik, és minden felvétel végén kacag. Mint egy gyerek.”
De a forgatáson már nem volt nehéz meggyőznie Luketicnek az utolsó kételkedőket is, hogy kézben tudja tartani a projektet.
„Robert Luketic fantasztikus volt Jane első napján, a kamerapróbán – mondja Paula Weinstein producer. – A csapat minden kulcsfontosságú tagja ott volt, Jane besétált, a kamera elindult, és az első snitt után Robert azt mondta: ‘Ennyi! Isten hozta újra, Miss Fonda!’ A stáb üdvrivalgásban tört ki. Csodálatos volt, hogy a rendező nem hagyta szó nélkül Jane visszatérését.”


Fergeteges komédiázás

Fonda és Lopez egyaránt dicsérte Luketicet azért, hogy nyitott volt minden ötletre, és türelmesen hallgatta végig a kritikus megjegyzéseket is. „Robert érti a dolgát, és ezt ő is pontosan tudja – mondja Lopez. – És ha valaki magabiztos, akkor nem fogja zavarba hozni más véleménye. Az első találkozásunk óta tudom, hogy nyugodtan mondhatok neki bármit, azt jól fogja használni. És mindent, amit tanácsolt nekem, be tudtam építeni a munkámba.”
Luketic a főszereplőkön kívül is minden színészt arra bíztatott, hogy bátran gazdagítsák a figurákat saját ötleteikkel. Wanda Sykes élen járt ebben. Luketic el is nevezte a film komikus múzsájának. „Wanda minden várakozásunkat felülmúlta – mondja Chris Bender producer. – Úgy emlékszem, a New Line elnöke, Toby Emmerich dobta be a nevét. És milyen igaza volt! Wandától kelt életre Ruby figurája.”
„Wanda elképesztő párost alakított Jane-nel – teszi hozzá Bender. – Az ő kapcsolatuk nem csak Viola karakterének jobb megismerését szolgálja, hanem önálló, fergeteges komédiaként is megáll a lábán.”
A film készítőinek már csak Kevin szerepére kellett megtalálniuk az igazit. „Kevinnel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy egyszerűen tökéletes pasi – mondja Anya Kochoff. – Jóképű, szellemes, sikeres, és gondos orvos. Minden megvan benne, ami egy nőnek fontos, ha férjről van szó. Egyetlen hibája van: az anyja.”




A stáb Michael Vartan személyében megtalálta azt a férfit, akire tökéletesen illik a leírás, az „orvos” kitételt leszámítva. „Charlie és Kevin kapcsolata a film alapja. Ha a férfi nem elég erős személyiség, akkor nem értjük, hogy ezek az őrült nők miért küzdenek olyan elszántan” – mondja Jennifer Lopez.
„Nekem meg kellett őriznem a komolyságomat, ezért sajnos nem volt túl sok lehetőségem a komédiázásra – kesereg Vartan. – Ezért élveztem annyira azt a jelenetet, amikor Kevin anyja arról fantáziál, hogyan találkozna Charlie arca egy tortával. Ez a jelenet volt mindenki kedvence, az enyém is, mert akkor szabadon bohóckodhattam. De szerintem a legjobb pillanataim a kimaradt jelenetekben vagy a bakiparádéban lesznek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top