Szabadidő

Nyár, napfény, strand és Svájc

Svájc elsõsorban fejedelmi hegycsúcsairól, tökéletes óráiról és finom csokoládéjáról híres. Azt, hogy az alpesi ország nyáron a fürdõzõk paradicsomává válik, már jóval kevesebben tudják.

Strandolni Zürichben?

Igen! Még ha csupán csokibevásárló és hegyitúra körútra érkezünk Svájcba, a bakancs mellé akkor is tegyünk egy bikinit, mert kellemes meglepetésben lehet részünk. Meglátjuk, Zürich kiérdemli a fürdőváros nevet: 5 szabad strand, 6 strandfürdő és 5 folyóparti fürdőhely áll a vendégek rendelkezésére. Ehhez jön még számos napozóhely, néhány kilométernyi „vad fürdőzésre“ alkalmas folyó- és tóparti szakasz, valamint 7 uszoda.







A legjobb fürdőhelyek

A Mythen rakparton, a Zürichi-tó bal partján 250 méter hosszú homokos strandot találhatunk. A karibi hangulatot csak a környező hegycsúcsokra nyíló csodálatos panoráma „rontja el”.

A Tiefenbrunnen strandfürdő, ahol csúszdák, búváriskola, grillezőhelyek és nudista napozóteraszok találhatók, esténként a „Mozi a tavon” elnevezésű program helyszíne. A csillagos égbolt alatt 300m2-es vetítőfelületen, tökéletes technika mellett mozizhatunk július 14. és augusztus 15. között.







A mezítlábas bár
Az egyik legromantikusabb fürdő a hölgyek által kedvelt Stadthausquai Frauen-Limmatbad a Stadthaus rakparton, Zürich központjában. Csodálatos kilátás nyílik innen a folyóra és a Großmünsterre.
A kulináris élményekről a strandhoz tartozó bár gondoskodik, frissen facsart gyümölcslevekkel és szendvicsekkel. Esténként a nosztalgikus fürdő mezítlábas bárrá (Barfuß-Bar) alakul – ide már a férfiak is beléphetnek, ha lábbelijüket a küszöbön hagyják.

De a város nemcsak a Zürichi-tó partján rendelkezik strandokkal. A Limmat folyó mentén is 5 fürdőhely található a város területén belül. A legidősebb strand az Unterer Letten, egy hangulatos fastég, amit rámpa köt össze a parttal.

Zürich mellett található az ultramodern vízijátszóteret és elegáns termálfürdőt magában foglaló Alpamare vízipark, ahol XXI. századi csúszdakonstrukciókat is kipróbálhatunk. Száguldhatunk itt zenélő vagy éppen fényvezető, szikrázóan színes üvegszállal körbevett csövekben. A park wellness részlegében 36 és 30 Celsius fokos, télen is használható gyógyvizes medencék találhatók.

További strandok »







Zürich éjszaka


Apró szigetek

Távolabb kalandozva, a számtalan svájci tóban és folyóban apró, festői szigeteket fedezhetünk fel. A rendszeres komp- és hajóközlekedésnek köszönhetően könnyedén átkelhetünk például a Lago Maggiore tavon található, egzotikus a pálmákkal tarkított Brissago-szigetekre. A hely különlegessége a gazdag flóra – 1600 különböző növényfajta virul itt a Földközi-tenger térségéből, Ázsiából és Dél-Amerikából. A szigetek közül csak a nagyobb, a 25 hektáros áll nyitva a nagyközönség előtt.





Video Zürichről – kattints ide! »
A Lenzerheide-Valbella régióban található Heidsee-szigeteket a kalandra vágyó családoknak ajánlják. Itt kedvükre kitombolhatják magukat a gyerekek, kalózosdit játszhatnak vagy vízibiciklivel, csónakkal tehetnek felfedezőtúrát.

A Biel tavon található Szt. Péter-sziget többek között arról nevezetes, hogy itt időzött 1765-ben Jean-Jacques Rousseau. Akkori szállása, a 1127-ben épült kolostor, ma kényelmes és otthonos 11 szobás hotel. A félsziget Erlachból hajóval, gyalog és kerékpárral is elérhető.










A Teddy mackó Fesztivál jelképe
Plüssmaci invázió Zürichben

Ne lepődjünk meg, ha életnagyságú Teddy mackókba botlunk a zürichi nyárban. A várost egész nyárra „ellepték” a medvék.

A bohókás produkció kicsúcsosodása a Nemzetközi Játékmackó Fesztivál, amit augusztusban rendeznek, s helyszíne a Schützenhaus Albisgüetli a város peremén.

Zürich rendezvénynaptárában válogatva azonban számos egyéb eseményt is találunk a nyár hátralévő részére.

Ilyen többek között a Streetparade, a világ legnagyobb techno találkozója, ahová több mint 1 millió vendéget várnak augusztus 13-án. 







Streetparade
Augusztus 18. és szeptember 4. között Zürich nagyszabású nemzetközi színházi fesztivált rendez (Zürcher Theater Spektakel), amelyen Krétakör Színház is fellép Tasnádi István: Phaidra című darabjával. 


Wallis tartomány: 47 hegycsúcs 4000 méter felett

„Mozogj a magasban és pihenj“ (High Move and Relax) állítják egyes trendkutatók, akik szerint ez lesz az elkövetkező évek egyik legkedveltebb üdülési formája. Wallisnak sem a magasságot, sem az aktív regenerációt szolgáló programok terén nincs hiányossága.
Egész Európában sehol máshol nem található olyan sok négyezres hegycsúcs, mint itt. A csúcsok sokaságát izgalmas hegyi élmények sora teszi igazán vonzóvá: családias vezetésű hegyi menedékházak, késő tavaszig szervezett sí- és gleccsertúrák, hagyományőrző hangulat.
A vendégek előtt – télen, tavasszal, nyáron vagy ősszel – számtalan lehetőség áll a túrázásra, tematikus séták, erdei ösvények, csodálatos panorámát kínáló magaslati útvonalak és kirándulóhelyek szerepelnek többek között a kínálatban.


Csúcs-élmény!

Több mint 450 professzionális hegyi vezető található Wallisban, akik tagjai a Svájci Hegyi Vezetők Szövetségének is. Ők kísérik a jó erőnléttel rendelkező, de tapasztalatlan hegymászókat olyan nagy nevű hegycsúcsokra, mint pl. a Matterhorn (4478 m), Grand Combin (4314 m), Dent Blanche (4356 m), Dom (4545 m ), Weisshorn (4506 m), Dent d’Hérens (4171 m) vagy a Dufourspitze, amely 4634 méteres magasságával Svájc legmagasabb pontja. A legkönnyebben megmászható hegycsúcs, a hegyállomás közelében található Breithorn (4164 m) Zermattnál, vagy az Allalinhorn (4027 m) Saas-Feenél.







Matterhorn


A hegyi túrázók a Svájci Alpesi Club (SAC) menedékházaiban találhatnak szállást. A klub 153 SAC-házat üzemeltet, s ebből 69 Wallisban található. A legnagyobb, a 165 férőhelyes Konkordia, legmagasabban – 4003 méteren – pedig a Solvay menedékház fekszik a Matterhornon.

Tipp: További információ a MySwitzerland.com weboldalán. Kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top