nlc.hu
Szabadidő
IV. Keszthelyi Táncpanoráma

IV. Keszthelyi Táncpanoráma

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Keszthelyi Táncpanoráma, ahol a magyar táncmûvészet legjelesebb képviselõinek elõadásait tekinthetjük meg a folklór, a kortárs tánc és modern balett mûfajaiban.

A Szegedi Kortárs Balett előadása

A fesztiválon látható kiváló előadásokat a külföldi vendégek éppúgy élvezik, értik, mint a hazaiak, hiszen a tánc nyelve országhatárokon átívelő, mindenki számára érthető, csodálatos kapocs. Keszthely ma már nem csak a Balaton fővárosa, hanem a Balaton-parti táncművészet otthona is egyben.
A programot idén is színesíti gyermekelőadás.

Ízelítő a programokból

2005. szeptember 7.szerda
19.00 Revans, ExperiDance – Román Sándor Tánctársulata

Román Sándor néptánc show-ja Fazekas Mihály Lúdas Matyi című közismert
történetének XXI.. századi metamorfózisa. Matyi évszázadok stílusain száguld
végig, hogy háromszor is „revansot” adjon Döbröginek a megaláztatásokért.
Matyi küzdelme a játékosság és a humor eszközeivel mutatja meg, mire képes egy kisember a nagyok ellen. Az előadás zenéje a népi hagyományokra épül – ugyanakkor Czomba Imre zeneszerző merészen újra hangszerel népi dallamokat, „népiesít” klasszikus idézeteket, s felszabadultan vándorol a jazz-ből a musicalek világába is.

2005. szeptember 8. csütörtök
19.00 Csárdás! A Kelet tangója, Budapest Táncegyüttes előadása

Az előadás korhoz nem köthető történetet dolgoz fel. Akár a mai embernek mindennapos eseménye is lehetne, hiszen egy szerelmi háromszög konfliktusaira épül. A történet autentikus magyar, illetve nemzetiségi, (cigány, lengyel, szlovák, román, stb.) táncok gyűrűjébe ékelve építkezik és válik teljessé a két felvonásból álló műsor végére. Úgy is mondhatjuk: szerelem a Kárpátok alatt. Miközben a cselekmény izgalmas, érdekfeszítő és magával ragadó eseményeit élvezzük, gyönyörködhetünk a sokszínű magyarországi, erdélyi, felvidéki táncok színes virtuóz előadásmódjában.

2005. szeptember 9. péntek
19.00 Tangó-expressz, Argentintangó Táncszínház előadása

2005. szeptember 10.szombat
19.00 Szentivánéji álom, a Szegedi Kortárs Balett előadása

A Magyar Állami Népi Együttes előadása
2005. szeptember 11.vasárnap
19.00 Földön apám fia volnék…, a Magyar Állami Népi Együttes előadása

2005. szeptember 12.hétfő
19.00 Gershwin: A vér ritmusa, a Budapest Táncszínház előadása Vukán György és Horgas Eszter közreműködésével

George Gershwin a zenetörténet talán legegyedülállóbb jelensége. A táncdarab zenéje szinte összefoglalása életművének. Két hangszerre komponálva, két világhírű művész élő előadásában élvezhetjük Gershwin zenéjét: fuvolán Horgas Eszter, zongorán Vukán György működik közre, aki egyben a zenei anyag komponistája is. Gershwin zenéje úgy hálózza át a XX. század zenéjét, mint az érrendszer az emberi testet. Ezt az érzetet fokozza a díszlet is. A szín közepén egy szív látható, körülötte pedig műanyag csövek, mint vérerek lüktetnek. Gershwin zenéjének ritmusára lüktetnek a táncosok is, mint az élet megtestesítői vörös és fehér jelmezben. E forró, táncoló, vibráló vérsejtek közvetítik Gershwin zenéjét a néző felé.

Helyszín: Keszthely, Fő tér 3. Balaton Kongresszusi Központ és Színház

Időpont: 2005. szeptember 7-12.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top