nlc.hu
Szabadidő
I. Újbuda Jazzfesztivál

I. Újbuda Jazzfesztivál

Három - országos szinten is rangosnak számító - újbudai kulturális intézmény, az A38 Hajó, a Fonó és a Mu Színház fogott össze, hogy hagyományteremtõ szándékkal megrendezzék az I. Újbuda Jazzfesztivált.





A közös programban a koncert-rendezvények konkurenciája helyett inkább a kismértékben eltérő értékrendek kapcsolódása tükröződik: a MU-ban az avantgárd és kamara jellegű produkciók, az A38-on a modernebb (pl. fusion vagy acid jazz) koncertek, a Fonóban pedig nagyrészt az experementális improvizatív zenék (world jazz, közép-, kelet-európai hagyományokra épülő produkciók) kapnak nagyobb hangsúlyt – az intézmények „rendes” működésének is megfelelően.


Szeptember 9. péntek

19.00 Fonó Budai Zeneház
Te + Te – Borbély Mihály és Dresch Mihály közös produkciója

Két kivételes fúvós-szólista, stílusteremtő, domináns muzsikusegyéniség és zenekarvezető – ezúttal együtt. Mindketten elsőrangú, remekül rögtönző jazz-zenészek és elkötelezett hagyománytisztelők egyben. Ez utóbbi tény markánsan meghatározza stílusukat, mely mindegyikük esetében önálló, személyes, kiforrott, karakteresen magyar zenei világot jelent.

21.00 A38 Hajó
Deti Picasso (RU) + Grencsó István, Másfél
A Deti Picasso különleges színfoltja az orosz klubkultúrának. Dinamikus, funkos, táncos zenéjükben sok kísérleti elem is található, és a zenészekre nagy hatást gyakorolt az örmény népzene is. Ez utóbbiban hatalmas szerepe van a Deti Picasso énekesnőjének, Gaya Arutyuniannak – az ő fotókiállítása megtekinthető lesz az A38 Hajó éttermében.







A vendégként fellépő szaxofonos és fuvolista Grencsó István 1979-ben a Masina együttessel kezdte pályáját, majd a fesztivál során a Fonóban fellépő Dresch Mihály és Szabados György különböző formációival játszott. 1985-ben alapította a Grencsó Kollektívát. Emellett rendszeresen fellép a Makámmal, a Kampec Doloresszel és másokkal.

A másfél évtizedes Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. A Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény.





A rendezvény három napjára bérlet vásárolható – a három helyszín bármelyikén –, korlátozott számban, 3.900 Ft-os áron.
23.00 MU Színház

Szalóki Ági “Hallgató” című lemezének bemutató koncertje

Szalóki Ági tíz éve énekel autentikus és feldolgozott népzenét játszó zenekarokban. Repertoárján főleg erdélyi magyar és cigány népdalok szerepelnek. 1999 és 2003 között az Ökrös együttessel, 1999 és 2001 között, majd 2003-tól ismételten a Besh o’drom együttessel énekelt. Szakcsi Lakatos Béla triójával és a Balázs Elemér Grouppal cigány, illetve magyar népdalokat ad elő és népi énektechnikát alkalmazva improvizál. 2004-ben elkészítette a Téli-nyári laboda című, első, önálló, gyermekeknek szóló lemezét.


Szeptember 10. szombat

19.00 Fonó Budai Zeneház
Szabados György és az Új Dimenzió Műhely
Szabados György 1939-ben született Budapesten, 1955-ben lépett színpadra először a nyilvánosság előtt. 1963-ban tartotta első szólóestjét a szabad zenei improvizáció jegyében. 1975-től 78-ig a legendás Kassák Klubban volt a Kortárs Zenei Műhely vezetője. 1983-ban alakította meg a Magyar Királyi Udvari Zenekart, melynek rövidítése (MaKUZ) nem csak egy zenekar, hanem Szabados egész zenei tevékenységének, jelenlétének a szimbóluma, amely egy egész zenei generáció gondolkodását, művészi világképét meghatározta.

20.00 Fonó Budai Zeneház
Magony
Az együttes vezetője és zeneszerzője Kovács Ferenc. Zenéjüket, illetve stílusukat – ismert magyar népdalok egyéni feldolgozásából adódóan – leginkább “kortárs parasztzeneként” határozhatnánk meg. Kovács Ferenc eddigi pályája rendkívül sokszínű. A klasszikus, modern, jazz- és folktanulmányokon kívül ma is sokféle zenekarral szerepel aktívan (Djabe, Dresch Quartet, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band stb.). A Magony egyéni zenei koncepciója különböző irányultságú, magasan képzett muzsikusokkal valósult meg.







21.00 A38 Hajó
NetSlov (RU), Volkov Trio (RU)
A saját meghatározása szerint “elektronikus bioetnót” játszó Netslov nagy hagsúlyt helyez arra, hogy kidomborítsa muzsikájának humánumát – szemben a Kraftwerk-vonal dehumanizált technicizmusával. Népzenei hatások, keleti motívumok és számítógépes elektronika találkozik a Netslov zenéjében, mely igen hamar osztatlan kritikai és közönségsikert aratott.

A tíz év létező Volkov Trio Oroszország egyik legaktívabb zenei társulása. A bőgős Vlagyimir Volkov, a gitáros Szvjatoszlav Kuraszov és a dobos Gyenyisz Szladkevics azon túl, hogy triójával páratlanul eredeti, mindig új utakat kereső, kissé rock-hatású dzsesszt játszik, elképesztő aktivitással vesz részt a legkülönbözőbb zenei projektekben és filmzenék készítésében.








Szeptember 11. vasárnap

20.00 MU Színház
a Budapesti Francia Intézet és a MU Színház bemutatja: Utolsó tájkép
• Nagy József (Szkipe) (F-SCG) – mozgás
• Vladimir Tarasov (LT) – ütőhangszerek
• Dresch – Tarasov duó

Nagy József, azaz Szkipe legutóbbi alkotói korszakának jellemzője a letisztultság, a kevés díszlet és kellék, melyben a lét kérdései egyre plasztikusabban jelennek meg. Az Utolsó tájkép, a Nagy-darabokra jellemző zenei dramaturgiát egy újabb dimenzióba emeli: a díszletek és kellékek mikrofonokkal kihangosítva, Nagy minden mozdulatát közvetlenül is hangzó “zenével” jelzik, kísérik, így a darabban valójában két ütőhangszeres vesz részt. A minden mozdulatot kísérő hangi világ az édeni Aranykor utolsó tájképének paradicsomi világát próbálja megidézni.


Időpont: 2005. szeptember 9-11.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top