Szabadidő

Tokaj – a bor és a nyugalom provinciája

Vulkanikus hegyvonulatok, festõi táj, és persze a mámor itteni elsõ számú formája, a királyok bora, a borok királya, a nektárok nektárja, a tokaji bor. Nagyjából ez ugrik be mindenkinek a Tokaj szó hallatán.

A Bodrog és a Tisza torkolatában, a Kopasz hegy körül elterülő vidéket mindenképpen érdemes felfedezni. Borsod megye e régiója rejtett kincsként lapul meg az ország északkeleti csücskében, nem fogjuk megbánni, ha levezetjük azt a mintegy 240 kilométert. Az ott-tartózkodás idejére kapcsoljuk ki a telefont, és ideiglenesen vágjuk el magunkat a rohanó hétköznapoktól.


Az első komoly vizuális élmény Miskolc iparvidékét magunk után hagyva ér bennünket, miután lehajtottunk az autópályáról a 37-es főútra. A nyárfákkal kétoldalt végigtűzdelt országút első meredekebb emelkedője után hirtelen elénk tárul a Zempléni hegyvonulat, a háttérben szolidan jelezvén úti célunkat – a távolban magasodó Tokaj hegyet, tévétornyával és jól fésült szőlőbirtokaival együtt.

Mielőtt lefordulnánk a főútról Tarcal felé, jól jegyezzük meg magunknak az út másik oldalán elterülő ingatlant, és a hozzá tartozó birtokot – a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és a Sárga Borház Csárda mindenképpen megér majd egy túrát.

A lehajtó után jó negyedórányi autózást követően megérkezünk az aszúbor autentikus hazájába, a magyar borkultúra egyik legősibb bölcsőjébe, Tokajba.

Érdemes visszavenni a sebességből, mert a város főútját sebességmérő radarok szegélyezik, elektromos kijelzőn tájékoztatnak pillanatnyi sebességünkről, és figyelmeztetnek, ha 40 fölé ugrana a mutató. De ez nem is baj, mert legalább fel tudjuk venni azt a nyugodt, békés életérzést, amit a környék atmoszférája sugároz magából.

Naplemente borkóstolóval

A város nem nagy, gyalogosan harminc perc alatt kényelmesen eljutunk bármelyik pontjára. A vendéglátás igen változatos, kempingtől a szállodáig széles a skála (mi egy vendégházat választottunk, és nem csalódtunk). Van valami megfoghatatlan közvetlenség, amivel az idelátogatót (gyűlölöm a turista kifejezést) fogadják, és az árak is alacsonyabbak a szállodánál.

“… mi már törzsvendégek leszünk ezen a helyen…”

A privát szállásadók legtöbbje – így a mi házigazdánk is – őstermelő, kellemes borkóstolással várja a vendégeket. Persze nem csak ezért érdemes az óvárosi részen szállást keresni. Ezen a részen a házak egy részéhez a hegyoldalban kialakított kellemes sziklakert is tartozik, ami remek panorámájával kitűnő helyszíne lehet egy meghitt éjszakai borozgatásnak a csillagos égbolt alatt, és a felkelő nap fényében elköltendő reggelinek egyaránt.
Persze ha modernebb környezetre vágyunk, nyugodtan választhatunk a többi lehetőségből – vendégházat lehet találni a város másik részén, valamint a rakamazi oldalon is, de a dolgok jelenlegi állása szerint mi már törzsvendégek leszünk a mostani helyen.

Tipp: Vendégház Tokajban »

Ha megéheztünk…

Tokajban természetesen a halételek viszik a prímet, de ez érthető is, hiszen a város mellett a Bodrog és a Tisza folyik békésen egymásba.

Mivel minden éttermet nem volt időnk (és persze) energiánk végigenni, így a szerző két opciót ajánl a kedves olvasó figyelmébe.
Az egyik a híd innenső felén található Bonchida csárda, amely tavaly nyerte el mostani formáját, és remek ételekkel illetve a Tiszára nyíló kilátással csábítja az éhes vendégeket.

A másik a rakamazi híd túlsó oldalán, az út bal oldalán található Gödör étterem, korrekt étel és italfelhozatallal – a gyors kiszolgálás mellett itt korrekt méretű adagot szolgálnak fel, még a levesekből is! (Jelen sorok írója elég nagy befogadóképességgel bír, viszont a felszolgált gulyás túrós csuszával egy kozák lovasezrednek is elég lett volna.)

Tokaj belvárosa
Séta a városban

Ha jóllaktunk, sétáljunk egyet a városban. Mindenütt érezhető a hagyományőrzés, a múlt és a történelem iránti tisztelet. A globalizáció és az amerikanizmus mintha ismeretlen fogalom lenne errefelé, leszámítva az egyetlen kínai üzletet. Sehol egy agresszív reklám, a helyi bank és a posta is kellemesen simul bele a városképbe.

Az 1985-ben megnyitott Tokaj Múzeum kihagyhatatlan program, szinte jelképesnek mondható összegért ismerhetjük meg a szőlőművelés és borkészítés történetét, a pincétől a padlásig. Betekinthetünk helyrajzi érdekességekbe, tanulmányozhatjuk az aszútörténelmet, megtudhatjuk azt is, miért volt stratégiailag fontos Rákóczi fejedelem számára Tokaj, és mi közük volt a görög borkereskedőknek a településhez.

Bort, kupába bort!
“Vén legyen, mint nagyapám, és tüzes, mint ifjú babám”

A hegy déli oldalában, a Szerelmi Dűlőhöz tartozó pincesor a vasútállomással szemben található, eltéveszteni lehetetlen. Fontos tudni, hogy ez nem egy vendéglátásra berendezkedett szolgáltatósor, családok magánpincészetei sorakoznak itt. Viszont mindig találni pincét, ami nyitva van, ilyen például a Klastrom pince, ami nem csak a klasszikus borkínálatával és helyben címkézett palackjaival vár, hanem igény szerint lovastúrákat, íjászkodást, kenutúrákat is szerveznek.

Ha maradt még felesleges pénzünk (esetleg eurónk, szlovák koronánk, zlotyink – mert vannak pincék, ahol simán elfogadják), nyugodtan tárazzuk be magunkat, mert úgyis kevésnek bizonyul, amit otthoni fogyasztásra szánunk. Érdemes kipróbálni az aszúszemekkel megőrjített édes furmintot, mert ilyet tényleg csak errefelé lehet kapni!

A Szerelmi Dűlő

Ragadj lapátot!

Ha az időjárás engedi, és fogékonyak vagyunk a vízi sportokra, bátran ragadjunk lapátot, és baráti áron bérelt kenuval fedezzük fel a Bodrog folyó holtágainak vadregényes szépségeit. Érdemes a 6-8 folyamkilométert felfelé megtenni, és figyelni a jobboldalt kínálkozó leágazásokat. Baráti társaságoknak csapatépítő jelleggel is erősen ajánlott, de vigyázzunk a természet érintetlenségére, nem szép látvány a folyón lefelé úszó szemétkupac.

Kenura fel!


Irány a sárospataki Rákóczi vár!

A vár maga megdöbbentően jó állapotban várja a látogatókat, a falak és a vár környéke bizonyíték arra, hogy nem véletlenül lett ez az év múzeuma 2003-ban. Az állandó tárlat díjmentesen látogatható – érdemes rászánni két órát, egyrészt mert a történelem 17-18. század körüli dicső időszakából álló reneszánsz tárlat látható itt, másrészt pedig csak harminc kilométerre van Tokajtól.

Nem hittem volna, hogy valaha még láthatok eredeti kuruc fokost és más korabeli fegyvereket, zászlókat, de itt még Rákóczi fejedelem köpenye is megtalálható sok más érdekes dologgal egyetemben, a magyar történelem ideeső, és későbbi, kiegyezés kori időszakából is.

A kuruc kor nyomait persze nemcsak a múzeumban, de emléktáblákon, szobrokon, kopjafákon is megcsodálhatjuk Bodrogkeresztúron ugyanúgy, mint Tokaj főterén.

Borkalauz
Száraz borok: Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Sárgamuskotály.

Késői szüretelésű borok: Ebbe a kategóriába a szamorodnihoz hasonlóan későn szüretelt, részben aszúsodott fürtökből készült borok tartoznak

Szamorodni: A lengyel szó jelentése: “ahogy termett”. E tokaji borkülönlegesség az aszúszemek kiválogatása nélkül, teljes, részben

aszúsodott fürtökből készül. Száraz és édes változata is kiváló étvágygerjesztő.

Aszú: A szüretkor egyenként válogatott aszúszemek és az ezek áztatásához használt alapbor vagy must aránya szabja meg a bor koncentrációját (3-6 Puttonyos, ill. Aszú-Eszencia).

Eszencia: Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár, igazi hungarikum.

Programajánló: Tokaj-hegyaljai Szüreti Fesztivál 2005.

2005. szeptember 30. és október 2. között a Tokajba érkezők számos érdekes program közül válogathatnak. Lesz itt szüreti felvonulás, Szüret Szépe választás és szüreti bál, a gyerekeknek gólyalábasok, a felnőtteknek borkóstolás, mustpréselés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top