![]() |
Magyarország egyik legismertebb és legdélebben fekvő szőlőtermő vidéke a Mecsektől délre, a Villányi-hegység déli és keleti lejtőin húzódik. A területet jellemző mediterrán klíma, a sok napsütés, a meleg és száraz időjárás, valamint az enyhe tél igen kedvező környezetet nyújt a szőlőtermesztéshez.
A borvidék névadó települése Villány, amelynek borászata egészen a kelta időkig nyúlik vissza. A városka utcáit járva lépten-nyomon borospincékbe, présházakba botlunk, melyek egyértelműen tanúskodnak a település borkultúrájáról és szőlőgazdálkodásáról. Közöttük találhatjuk a híres villányi Bormúzeumot is, amelyben régi borkészítési technikákat ismerhetünk meg, sőt több évtizedes borokkal is találkozhatunk.
Vörösborok hazája |
Habár a villányi borvidék egyaránt alkalmas a fehér- és a vörösborszőlő-fajták termesztésére, mégis az ország legkiemelkedőbb vörösbortermő vidékeként tartják számon, hiszen 70-80%-ban vörösbort adó szőlőfajtát termesztenek.
A vörös bort adó fajtákat Villány térségében termesztik, a vidék fehérbor termelése pedig inkább Siklós környékére koncentrálódik. |
Az első hazai borút
Hazánkban ma 22 borvidék található vannak komoly történelmi múltra visszatekintők, és olyanok is, melyek csak nemrégiben alakultak. A borutak szakszerűen mutatják be szőlőtermő vidékeinket, megismerhetjük az adott táj jellemző borait, természeti környezetét, kultúráját és nem utolsósorban gasztronómiáját is. A borkóstolók és a pincelátogatások mellett ismerkedjünk meg a nemes nedű készítőivel is, kóstoljuk meg a helyi jellegzetességeket.
Magyarország szőlőtermő tájai közül elsőként a villányi borvidéken alakult ki borút, mely a Villányihegység mentén, Harkánytól Palkonyáig 11 településen (Palkonya – Villánykövesd – Villány – Nagyharsány – Kisharsány Nagytófalu – Siklós Máriagyüd) kanyarog keresztül. Az idelátogatók nem szűkölködnek a helyi lakosság vendégszeretetében, hiszen a pincék ajtaja mindenhol nyitva áll a vidéket járó vendégek előtt. Végigjárva az útvonalat megismerhetjük a falvak és a szőlőhegyek népi építészeti alkotásait, gyönyörködhetünk a természeti szépségekben, és nem utolsó sorban zamatos borokkal öblíthetjük kiszáradt torkunkat.
![]() |
A vidék legkedveltebb vörös borai közé tartozik a Kékoportó (az új Uniós szabályok értelmében a Kékoportó borok ezentúl csak Portugieser néven hozhatóak forgalomba), a Merlot valamint a francia eredetű Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon. A fehér borok tárházát az Olaszrizling, a Hárslevelű, Chardonnay, Tramini fajták gazdagítják. |
Ahol a boré a főszerep
Számtalan esemény színesíti az ősz beköszöntét ezen a vidéken, de az egyik legnevezetesebb talán a Mediterrán Ősz rendezvénysorozat keretén belül megrendezésre kerülő Villányi Vörösbor Fesztivál (Bacchus napok), mely szeptember 30. és október 2. között várja a borbarát vendégeket a villányi Eislingen térre.
A háromnapos fesztivál ideje alatt szüreti felvonulás, népi együttesek, tánccsoportok szórakoztatják az idelátogatókat, nem beszélve arról, hogy a villányi borászok pavilonjában remek borokat kóstolhatunk.
![]() |
Ha hazánk ezen szegletében járunk, látogatásunkat ne csupán az utunkba kerülő pincesorok, pincék megtekintésére korlátozzuk, hiszen szép számmal akadnak errefelé egyéb nevezetességek is.
Ilyen például a szabadtéri szoborparkjáról ismert Nagyharsány, mely Villánytól csupán néhány km-re található. Érdemes felkeresni a történelmi és műemléki nevezetességeiről ismert Siklóst, valamint a gyógy- és strandfürdőjéről híres Harkányt is, mely télen is remek kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak.
Fotók: Palkonya.hu »
Tipp: Szántó Tibor borpohárnok, sommelier szakértőnk oldala »