nlc.hu
Szabadidő
És a nyolcadik napon

És a nyolcadik napon

Szombaton a Thália Színházban nézhetjük meg Szalay Kriszta És a nyolcadik napon címû darabját, mely az anyasággal - a vele járó örömökkel, feladatokkal, nehézségekkel - foglalkozik.





A darab megírását saját élményei indították el. Két évig dolgozott elmegyógyintézetben. Első lányát egy down-szindrómás kislányról – aki nagyon a szívéhez nőtt – nevezte el Krisztának. Középső gyermekére azt mondták, értelmi fogyatékos lesz. 3 éve küzdelem után a kislánya talpra állt. Ő pedig, mint édesanya, azt gondolja, sokkal több lett, hogy ezt a feladatot megkapta az élettől.

A szerző tehát saját tapasztalataira építve, valamint Down-szindrómás gyermekek szüleivel való beszélgetések alapján írta meg az “És a nyolcadik napon” című darabot.


Történet

Egy 30 körüli, egyedülálló nő vállalja egy alkalmi kapcsolatból született gyermekét. A sors nagy feladatot mér rá: a gyermek Down-szindrómás. Hogyan alakul az anya, környezete, hogyan fejlődnek lelkileg? A darab humorral, öniróniával vegyített drámai jelenetekkel illusztrálja, hogy minden, amit az élettől látszólag pofonként kapunk, olyan feladatot hordoz, melyet, ha megoldunk, teljesebbé válhat az életünk.







A cím eredete:
A down-os szülők között járja egy mondás, mely szerint Isten 6 nap alatt megteremtette a világot, a hetedik nap megpihent, a nyolcadik napon pedig megteremtette a down-osokat, hogy szeretetet hozzanak a Földre.
Szereplők:

• Botond – egy 13 éves down-szindrómás kisfiú, akit a Down Alapítvány ajánlásával sikerült megtalálni
• Szalay Kriszta (az anya)
• Orosz Helga (az anya barátnője)
• Martin Márta (a nagymama)
• Cserna Antal (az alkalmi kapcsolat)

Rendező:
• Cserna Antal


Névjegy: Szalay Kriszta
1988-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát.
1989-ben megalakította első társulatát Komédi Franc ez? címmel. A főleg Goldoni darabokat játszó színészek az Óbudai Társkörben léptek fel 6 nyáron keresztül. 1995-ben létrehozta a PAB színházat, sörözőkben játszottak Hrabalt.
1996-ban két lélegeztetőkészülékre gyűjtött össze pénzt.
Ezt követően kazettája jelent meg Büdöskölkök címmel.
1998-ban színpadra alkalmazta Daniel Kayes: Az ötödik Sally című darabját, amely 8. évadja megy a Thália Színházban.
Ezt követően forgatta a 6:3 című filmet Tímár Péterrel, majd az RTL Klub Várom a párom című műsorát vezette egy éven át.
2004-ben megírta az És a nyolcadik napon című darabot.

Előadás: Thália Színház, Új Stúdió »


Időpont: 2005. október 1. szombat 19.30.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top