nlc.hu
Szabadidő
Falusi Turizmus Európai Hete

Falusi Turizmus Európai Hete

A „Kezdje itthon Európa felfedezését!” akció célja, hogy felhívja figyelmünket a magyar falvak idegenforgalmi kínálatára. A kampány során ízelítõt kapunk abból, mit kínálnak falvaink a vidéki hangulatot kedvelõk számára.

Október 7-16. között több mint egy héten keresztül Európa szerte összehangolt eseménysorozatra kerül sor, amely tájékoztatást és aktív részvételi lehetőséget nyújt a falusi turizmus  megismeréséhez. 

Az ország különböző pontjain falvaink színes programokkal és rendezvényekkel, illetve kedvezményes szálláslehetőséggel várják a látogatókat.
A szervezők bíznak benne, hogy a hét folyamán minél többen ellátogatnak a hazai falvakba, ahol bárki részt vehet a régiónként szervezett programokban. Mód nyílik például a – falusi turizmus keretében napraforgóval minősített – vendégházak megtekintésére, a turisták részt vehetnek különféle programokon, borospince-látogatásokon.

Gyakorlott idegenvezetők kalauzolásával megismerkedhetünk a helyi kulturális értékekkel, az ökoturisztikai kínálattal, részt vehetünk kézműves bemutatókon, megtekinthetjük az agroturisztikai érdekességeket (például kecskefarm, biogazdaság), bekapcsolódhatunk a helyi rendezvényekbe (szüreti felvonulás, egyéb hagyományőrző bemutatók).

A meghirdetett programokon való részvétel több helyszínen is ingyenes, illetve jelentős kedvezményekkel vehető igénybe.


Egy kis kedvcsináló a programokhoz

Bács-Kiskun megye

október 08.
Pálmonostora
, Tanya 0116/24 – Hagyományos disznóölés, eredeti szalmával perzselés, ennek teljes feldolgozása, kóstolóval.
Helyszín: Szalkai farm
Információ: Szalkai István 30/3228643

október 12.
Fülöpjakab
– A turizmusban különleges a biokert, amelyet a vendégek bármikor meglátogathatnak. “Margitka Biokertjének” megtekintése céklaszürettel.
Helyszín: Alkotmány u. 5.
Információ: Csányi Istvánné 20/9531919

október 16.
Kiskunmajsa
– Kata vendégház bemutatása, majd az Alföldön jól ismert liba tömésének bemutatója.
Helyszín: Kiskunmajsa Tanya Ötfa
Információ: Csontos Istvánné 30/6388509

Baranya megye

Október 9.
Nagynyárád
Kékfestő műhely megtekintése, gyermekeknek csuhé- és szalmafonás, papírhajtogatás; német lakodalmas bemutatása; pincelátogatás borkóstolóval; látogatás a Mohácsi Emlékparkba és a Kölkedi Gólyamúzeumba.
Információ: Zsifkovics Józsefné, Nagynyárádi Vendégváró Kör, 7784 Nagynyárád, Zalka M. u. 29.
Tel: 69/374-040, E-mail: nagynyarad@freemail.hu

Pincelátogatás borkóstolóval…

Október 12.
Mecseknádasd – Réteshúzás a Bagoly Csárda Panzióban; Német Nemzetiségi Tájházak, Séta a Schlossbergen, a várrom, a tölgyfa alakú tó és a Skóciai Szent Margit emlékhely megtekintése; látogatás kézműves műhelyekbe (Frey György fafaragó, Gradwohl Zsolt fazekas, Dehandt Antal festő); minigolf verseny az Óbányai Zölderdő Panzió és Vendéglőnél; Gyermek néptánc bemutató, borkóstoló.
Információ: Hajdú Józsefné, Kelet-Mecsek Gyöngyei Falusi Turizmus Egyesület
Tel: 72/463-033, 20/986 1545

Csongrád megye

Október 10.
Ruzsa: Virág tanya – tanyalátogatás: szürkemarha, rackajuh, mangalica disznó
Mórahalom: Napfény üdülő tanya – tanyalátogatás

Fejér megye

Október 8-16.
Pákozd: Mészeg-hegyi pincében a Velencei-tó körüli Borút Egyesület boraiból borkóstoló és a falusi ízek bemutatása, vendégasztal

Győr-Moson-Sopron megye
Október 11.
Hédervár – Kerékpáros túraútvonalak ismertetése. Kerékpártúra túravezetővel. A túrához kerékpár biztosított – női-férfi, gyereküléses és gyermek kerékpár, max. 15 főig.
Túravezető : Hegyi Tamás 30/9118154
Lovaskocsikázás a Dunaparton
A túrák végén helyben sütött kemencés – tájjellegű ízesítéssel – kenyérlángos sütése és kóstolása.

Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Október 12.
Kócsújfalu – Ökotúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Madármegfigyelés, az Egyek-Pusztakócsi mocsarak élővilágának bemutatása; Górés-tanyai madár-repatriáló telep, őshonos állatok megtekintése. Este pásztorétel (öreglebbencs) főzése, kóstolás.
Információ: Adamecz Valéria, Munkácsi út 3: +36-30/549-18-80

Időpont: 2005. október 7-16.

Tipp: További információt a programokról a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének honlapján találsz. Kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top