Szabadidő

Hosszú hétvége sógoréknál

Ilyenkor õsszel az idõ ritkán kedvez a minivakációknak, ezért ha biztosra akarunk menni, úticél gyanánt válasszunk a kikapcsolódás szempontjából olyan sokoldalú helyet, mint például az Ausztriában fekvõ, festõi szépségû Weissensee.





Weissensee alig párórányi autóútra található a magyar-osztrák határtól délre, az Olasz-Alpok közelében. A csodaszép kifejezés gyenge ahhoz a látványhoz, ami a rohanó városból érkezőket fogadja: hegyek ölelte kristálytiszta tó, dús növényzet. Mintha egy mesébe csöppentünk volna, olyan gyönyörű a táj, nyugodt minden és mindenki. A partról csinos kis panziók mosolyognak vissza, az emberek kedvesek, állandóan vidámak, sehol egy zsúfolt utca, hiányzik a feszültség és rohanás legapróbb jele is.






Weissensee = Fehértó
A tó mélyén elterülő fehér homokról kapta nevét.
Legmélyebb pontja: 9,9 m
Vízminőség: ivóvíz tisztaság
Romantikázóknak


Pároddal indulnál néhány napos teljes feltöltődésre? E célból a patinás, 1926-ban alapított Enzian Hotelt csak ajánlani lehet. Az itt megszállókat mindig családias hangulat és nyugodt légkör fogadja. Úgy szól a fáma, hogy a James Bond filmek producere, (a vicces nevű) Cuby Broccoli egyszer egy hónapra kibérelte az




egész panziót. Pár hétig kicsapongó jókedv uralkodott el rajta – főként esténként a bárban -, míg egy napon beállított a kedves felesége, és lehervasztotta arcáról a mosolyt. Tehát, akinek csak egy romantikus hosszú hétvége futja erejéből, idejéből, és nem bérelheti ki egy egész hónapra valamelyik környékbeli szállót, az sem csalódhat. A nyugalom és a jókedély garantált.






Weissensee-nek hivatalosan nyolcszáz lakosa van, ám egy évben kb. négyszázezren tartózkodnak a tó partján fekvő panziókban.
Aktív pihenésre vágyóknak


Hosszabb és rövidebb pihenésre egyaránt alkalmas a szerencsés adottságokkal megáldott Weissensee és környéke. Nemcsak szép, de a téli és nyári sportoknak egyaránt kedvez a fekvése, ráadásul a wellness életmód megszállottjairól sem feledkeztek meg. Jó időben fürdeni, búvárkodni, hajókázni, vízisízni lehet a kristálytiszta vízben. Ráadásul a tó elég gyorsan felmelegszik, kora ősszel is elérheti akár a 28 fokot. Öt-hat fajta nemes hal él a vízben, köztük ponty, süllő és harcsa – kellemes meglepetés érheti a horgászokat egy-egy hatalmas kapáskor (az idei rekord egy 21 kilós ponty volt). Hűvösebb napokon szaunával, fitness-tréninggel üthetjük el a pihenésre szánt időt. Télen a tó alkalmas korcsolyázásra, a környező hegyek pedig a síelőknek nyújtanak felejthetetlen élményt.







Családosoknak, ebtartóknak

A környéken több gyermekmegőrző is van, valamint sok szállót eleve nagycsaládosoknak alakítottak ki, hogy felnőtt és gyerek kényelmesen elférjen és jól érezze magát. Meglehetősen toleránsak az itt élők a házikedvencekkel is. Aki sajnálja otthon hagyni négylábú barátját, az se búsuljon: akár még válogathat is az olyan szállók között, akik befogadják a gazdit és a kedvencet egyaránt.







A legegyszerűbb útvonal: Budapest-Bécs-Linz-Salzburg, onnan az A10-es autópályán dél felé Seebodenig (Spittal előtt). Ott letérni a 100-as útra Greifenburgig, majd ismét letérni balra Waisach-Kreuzwirt-Oberdorf-Neusach felé, és már ott is vagy egy csodaszép tó partján. Amikor Neusachba értek, bárki megmondja, hol a szomszédos Hotel Edelweiss, ami egyébként havasi gyopárt jelent, és a szálloda igazgatója magyar.
Ugyanezt a helységet Budapest-Szfvár-Veszprém- Körmend-Rábafüzes-Graz-Klagenfurt-Villach-Spittal felől is meg lehet közelíteni.
„Mindenkinek, aki szereti”


Nevezetes történelmi látnivalóra ne nagyon számítsunk ezen a vidéken. Érdemes viszont kirándulni gyalogosan és/vagy hajóval a környéken. A bátrabbaknak a hajó fedélzete nyújtja a legjobb kilátást a türkiz színű tóra és környékére. Ez a program hideg időben is tökéletes – persze, míg nem borítja jégpáncél a tavat -, mivel az első szinten fűtött utastérben üldögélhetünk egy pohárka bor mellett. Érdemes körbekerékpározni a tavat – kerékpárt lehet bérelni, és mindenhol van út a kétkerekű szerelmeseinek.



Néhány szó a költségekről


A magyarok még nem igazán fedezték fel maguknak a környéket, főként német, osztrák, olasz turisták látogatják a tavat. Sajnos az árak is inkább az ő pénztárcájukhoz igazodnak: főszezonban 100-110, utószezonban 75 eurót kell fizetni egy éjszakáért naponta (ebben csak a szállás, a reggeli és a vacsora foglaltatik benne). Ezért cserébe viszont maximális udvariasságot és korrektséget kapunk a személyzettől, legyen szó az étel minőségéről vagy akár különleges kívánságokról.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top