Szabadidő

Budapesti Õszi Fesztivál

Javában zajlik az egyik legösszetettebb kortárs kulturális fesztivál, a Budapesti Őszi Fesztivál. Az esemény nem titkolt célja, hogy a lehetõ legtöbb mûvészeti ágat felvállalva bemutassa hazánk kortárs progresszív szcénáját.

Az immár 13. évét taposó fesztivál mottója: „Élő művészettel, élővé tenni a várost”. Így tettünk mi is, és virtuális idegenvezetőként kalauzoljuk el a művészetre szomjazó olvasót – az információhalmazt rendszerezve, és annak felettébb gazdag és igényes tárházából mazsolázgatva.

Nyílt napok

Zeneakadémia – Nyitott Kapuk Napja
Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a Zeneakadémia, vagy éppen a Képzőművészeti Egyetem kulisszatitkaiba nem mindennap nyerhet bepillantást a hétköznapi műkedvelő. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy hol tanított Kodály Zoltán és Bartók Béla, akkor kapjunk a kínálkozó alkalmon! Az akadémia növendékei a „tárlatvezetés” mellett performance koncertekkel is kedveskednek nekünk, ruhatártól a padlásig. Az iskola zeneszerző szakos hallgatói saját műveikkel mutatkoznak be.

• Helyszín: Zeneakadémia
• Időpont: október 23. 15.00

Magyar Képzőművészeti Egyetem – Nyitott Kapuk Napja
Tárlatvezetés formájában festők, szobrászok, restaurátorok munkáival ismerkedhet meg közelebbről az, aki ellátogat a művészképzés honi fellegvárának Andrássy úti épületébe.

• Helyszín: Magyar Képzőművészeti  Egyetem
• Időpont: október 23. 11.00


Koncertek

Mirrorworld
A fővárosi jazzélet egyik állandó főhadiszállása, a Columbus Jazz Klub ad otthont az Új Delhit is megjárt hegedűművész, Lantos Zoltán estjének. Indiai zene különleges készítésű hegedűkkel, valamint improvizatív jazzmuzsika nem mindennapi keveréke várja azokat, akik a hazai jazzélet krémjéből verbuválódott zenekarra kíváncsiak. A zongoránál Szakcsi Lakatos Béla!

• Helyszín: Columbus hajó
• Időpont: október 20. 20.00

Krzysztof Scieranski
Collective: Momentary Fame lemezbemutató
Ismét egy All Star jazzcsapat, akik a már kissé háttérbeszorult fúziós jazzt kultiválják. A legtöbbek által a Jazz+Azból ismert csodás hangú énekesnőket, Kozma Orsit és Váczi Esztert a Egyesült Államokból jött Desney Baiely egészíti ki, és a hangszeres felhozatal sem piskóta. Szappanos György, Mohai Tamás, Krzysztof Scieranski, Frankie Látó, vagy Huszár Endre.
Az estet egyfajta előjátékként Nagy János és zenekara, valamint a lengyel basszusgitár fenomén Krzysztof Scieranski koncertje nyitja.

• Helyszín: A38 állóhajó
• Időpont: október 21. 20.00

Rainforest 21
Világzene, nem is akármilyen. Észak-Amerika, valamint belső Ázsia különleges zenei nászának lehet tanúja az, aki bevállalja Paul Rogers héthúros bőgős, Joe Gallivan dobos, valamint az indiai Anupriya hegedűművész free jazzbe oltott világzenéjét.

• Helyszín: Millenáris Fogadó
• Időpont: október 23. 20.00

Kiállítás

Design élesben – Kés kiállítás
A Sterling Galéria immár egy éve, hogy otthont ad ifjú fémműves titánok számára. Nem kell ahhoz szakácsnak vagy militáns fetisisztának lenni, hogy az ember érdeklődést mutasson egy hétköznapi konyhaeszköz iránt. A kiállításon az Iparművészeti Egyetemen az elmúlt években végzett több mint 10 fémműves tervező több mint harminc munkája látható.

• Helyszín: Sterling Galéria
• Nyitvatartás: hétköznapokon 12.00-20.00, szombaton 10.00-14.00

Design a Sötétbe – Design látássérülteknek
Vándorkiállítás, egyenesen a Nagy Almából. Más tapintáson alapuló kiállítástól eltérően itt a tapintással érzékelhető dolgokat a Vakok Állami Intézetében, a látók számára vizuálisan is élvezhetőket pedig a budapesti Cseh Centrumban állították ki. Az ötlet, hogy vakok és gyengénlátók számára specializálódott tárgyakat tervezzenek, Lenka Žižková egyetemi tanártól származik. Ő az, aki egyben az utazótárlat kurátoraként viseli lelkén a tárlat dolgait, ahol Braille írásos használati tárgyakat, konyhai eszközöket, valamint játékokat, és ruhákat láthatunk.

• Helyszín: Vakok Állami Intézete és a Cseh Centrum
• A kiállítás november 4-ig tekinthető meg

Tipp: Bővebb információ a Budapesti Őszi Fesztivál honlapján. Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top