nlc.hu
Szabadidő
Dunakanyar késõ õsszel

Dunakanyar késõ õsszel

Piros, sárga és barna falevelek, vagy meztelenre vetkõzött fák, de csalogató napfény. Jólesik kicsit élvezni a fényes, ám hûvöskés idõt, mielõtt a hosszú, sötét téli éjszakák ránk köszöntenének. A Dunakanyar talán késõ õsszel a legszebb.


A Duna magyarországi szakaszának Szentendre és Esztergom közötti íves folyamrészét foglalja magába a Dunakanyar, amelyet a 10-es és 11-es főút mentén járhatunk végig. Nemcsak a folyó látványa, hanem a folyót körbeölelő erdős hegyek gazdag növény- és állatvilága is magával ragadja a felfedezőt. Kedves falvak, régi idők szellemét idéző városok… Szentendre macskaköves kis utcáiról, kézműveseiről és a marcipánról híres, az esztergomi kirándulások emlékén a Bazilika uralkodik, a Dunakanyar középpontjában pedig a festői szépségű Visegrád fekszik.


Fellegvár

Már messziről látható a Visegrád fölé magasodó csúcson a várrom, amelyet számos magyar uralkodó használt, és alakított át a kor szellemének megfelelően. Nemcsak az évszázados falak között élvezetes sétálni, nagyszerű látvány a lábunk előtt elterülő panoráma is: őszi színekben pompázó erdő, lassan hömpölygő folyó, apró, piros tetős házak, kéményekből kígyózó vékony, fehér füst. Aki már járt ott, visszavágyik, és örömmel mássza meg újra és újra a várig vezető hosszú lépcsősort. Persze nem lenne teljes történelmi kalandozásunk, ha nem

sétálnánk a gótikus és reneszánsz stílusjegyeket őrző Királyi palotában is.

Megközelítése: Visegrád Szentendre és Esztergom felől egyaránt a 11-es főúton keresztül érhető el autóval, vagy Nagymarosról komppal.

Nyitvatartás:
• Fellegvár – 10.00-16.00, május-októberig 10.00-18.00.
• Királyi Palota (Visegrád, Fő u. 27-29.) hétfő kivételével minden nap 9.00-16.30.


Mogyoró-hegy

A várhegy mögött az utóbbi években kirándulóközpont jött létre. A téli-nyári bobpálya mellett megnyílt az Erdei Művelődés Háza, ahol ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők a környék élővilágáról, de jó minőségű túraúton is csavaroghatunk. Meglepő látvány nyújt innen az Alsóvár romja és a Fellegvár kevésbé ismert oldala. Kedvelt kirándulóhely az Apát-kúti-patak völgye és a Duna-Ipoly Nemzeti Park füvészkertje. Órákig lehet sétálni a megunhatatlan erdőben, ha a hideg nem rajtunk próbálgatja körmeit.

Megközelítése: Gyalog Visegrádról csak meredek, hosszú úton lehet idejutni, így inkább autóval közelítsük meg. Budapest felől a 11-es úton (mielőtt beérnénk Visegrádra) Visegrád – Szentgyörgypuszta után a bobpályát is jelölő útra kell rákanyarodni, és azon felmenni a Mogyoró-hegyig.

Dobogókő

Dobogókő 699 méteres magasságával a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. Sokan spirituálisan is kötődnek a helyhez, mert ide teszik a Föld szívcsakráját. A dobogásban pedig benne van a szívverés ritmusa. A Kő-hegy lapos fennsíkja természetvédelmi terület, éles szemű túrázók szinte egész évben megfigyelhetnek egy-egy növényritkaságot, vagy állatot. Két kilátóhelyről is gyönyörködhetünk a Dunakanyar és a Börzsöny látványában. Azt mondják, hogy tiszta időben az éles szeműek nem csak a Mátrát, hanem a Tátrát is megpillanthatják. Dobogókőnél található az ország legöregebb kőből és fából épített menedékháza, amelyben Turistamúzeumot rendeztek be. Itt a hazai természetjárás történetét és egyes szakágait mutatják be az érdeklődőknek.

A Turistamúzeum nyitvatartása: csütörtök, szombat, vasárnap 10.00-17.00

Dobogókő megközelítése: Autóval Pomáz, Pilisszentkereszt vagy Esztergom, Pilisszentlélek felől, vagy Pomázig a szentendrei HÉV-vel, és onnan menetrendszerinti autóbusszal.

Fórum:
Dunakanyar »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top