Szabadidő

Karácsonyi készülõdés Gödöllõn

Hatalmas termek, kertek és szemkápráztató pompa. Különös hangulata van Gödöllõn a karácsonyi készülõdésnek. Régi idõk adventi nyüzsgése elevenedik meg, egy letûnt kor szellemét idézve.

Gödöllői Királyi Kastély

A Grassalkovich család több generáción keresztül építette, bővítette a kastélyt, amely később egy országgyűlési határozat alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciája lett. 1837 és 1898 között Erzsébet királyné különösen szívesen tartózkodott Gödöllőn, és most is az ő szelleme lengi be a rózsaszín kastélyt.

A Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, amely 1996 óta ismét régi pompájában ragyog. 26 felújított termében ízelítőt kaphatunk a királyi lakosztályok belső tereiről és hangulatáról. Bepillanthatunk Erzsébet királyné és Ferenc József életének színhelyére. Fénykorában a nyolcszárnyú épületegyüttesben az urasági lakosztályok és reprezentatív terek (bálterem, ebédlő, díszterem, szalonok) mellett templom, színház, lovarda, fürdő, virágház, valamint narancsház is helyet kapott.

A Barokk Színház Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza, amelyben napjainkban is rendeznek korhű előadásokat. Hosszú idő óta a kastélypark nevezetességei közé tartozik a királydomb és a rá épített hatszögletű pavilon, amelynek belső faburkolatát honfoglaláskori magyar vezérek és magyar királyok olajportréi díszítik.


Adventi pompa

Immáron ötödik alkalommal öltözik karácsonyi díszbe a Gödöllői Királyi Kastély. Enyhe időben kicsik és nagyok ingyenesen használhatják a parkban felállított korcsolyapályát, a foglalkoztatóban mindenki kedve szerint készíthet ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációt, amellyel akár a Díszudvarban álló fenyőfát is feldíszítheti. Lesz még Paprika Jancsi csúzlizdája és jászol élőállatokkal a kastélyparkban. Az ünnepi program részei a vásári bábjátékok (Brémai muzsikusok, Vitéz László, Nyiss kaput, angyal!) és mesejátékok (Holle Anyó, A Napkirály), valamint a Barokk Színházban esténként megrendezett koncertek, illetve operaelőadások.

Adventi Kastélynapok a Gödöllői Királyi Kastélyban
Időpont: 2005. december 10-11. és 17-18.
Helyszín: Grassalkovich-kastély, Gödöllő
Cím: Gödöllő, Szabadság tér 1.
Telefon:
28/410-124
Nyitvatartás:
• hétfőn zárva
• kedd-vasárnap 10.00-18.00 óra között
(belépőjegy a múzeumban 17.00 óráig váltható)
Megközelítése:
Autóval Budapesttől 30 km-re az M3-as autópályán, vagy a 3-as főúton. Tömegközlekedéssel Budapestről, az Őrs vezér térről HÉV-vel (50 perc), Gödöllő-Szabadság tér megállóig, vagy a Stadion buszpályaudvarról Volán-buszokkal, illetve Hatvan-Füzesabony-Miskolc vonalon vonaton a Keleti pályaudvarról.
Egy királykisasszony karácsonya

Erzsébet királyné és Ferenc József legkisebb gyermeke, Mária Valéria – nevelője, Rónay Jácint naplója alapján 1894-ben a Képes Folyóirat közölte – Gödöllőn ünnepelte első karácsonyát.

A kastélyt szinte tündérkertté varázsolta a terem mennyezetéig érő óriási karácsonyfa, amely ezerféle ajándékot rejtett a királykisasszony számára. Ezeket az ajándéktárgyakat egyedül csak a kis főhercegnő érinthette meg és oszthatta ki a parasztgyerekek között.

1881-ben a gödöllői felsőkert egyik hajlásában öntözéssel mesterséges korcsolyapályát csináltak, melyen a királykisasszony és barátnője, Auersperg Aglája hercegnő napestig vidáman csúszkáltak, sőt, az udvar kis szerecsen szolgáját, Kristimót is belevonták a mulatságba.
Esténként aztán Valéria főhercegnő óhajtására a szembekötősdi járta, majd munkához fogtak, s ábrákat színeztek, és metszettek ki ahhoz a képeskönyvhöz, melyet a jólelkű királykisasszony a gyermekkórház üdülő betegeinek szánt.

Tipp: további információt találhatsz a Gödöllői Királyi Kastély honlapján! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top