Szabadidő

Tervezzünk tökéletes gyereket?

A bulvársajtó szenzációhajhász fõcímein messze túlmutató gondolatébresztõ dokumentumfilm hiteles betekintést nyújt a modern géntechnológia – etikai vitáktól sem mentes – lenyûgözõ világába.




A géntechnológiai kutatásokban Ausztrália a világ éllovasai közé tartozik. Az immár a déli kontinensen is alkalmazott preimplantációs genetikai diagnózis (PGD) lehetővé teszi, hogy a kutatók megvizsgálják a művi megtermékenyítéssel létrehozott embriókat, és így akár magunk is részt vehetünk utódaink „megtervezésében”.
De mire képes pontosan ez a technológia, és ki dönti el, hogy mikor és hogyan használjuk?

A génjeikben gyógyíthatatlan betegséget hordozó szülők számára a PGD kétség kívül az álmok beteljesülését jelenti. De felmerül a kérdés: hol húzódik az a határvonal, amelyen túl már bűn beavatkoznunk a természet rendjébe? A szkeptikusok attól tartanak, hogy következő lépésként már az értelmi képességeit, hajszínét és testi adottságait is mi akarjuk majd meghatározni leendő gyermekeinknek.

A dokumentumfilm nyomon kíséri egy házaspár történetét, akik mindent megtesznek egy hibátlan genetikai állományú utódért, mert csak így menthetik meg halálos betegségben szenvedő első fiúkat. Számukra az etikai viták kereszttüzében álló eljárás alkalmazása nem is kérdés, mert segítségével nem csak első gyermeküket gyógyíthatják meg, de abban is biztosak lehetnek, hogy második gyermekük nem szenved majd ugyanazon végzetes kórban.

A dokumentumfilm neves kutatókat és orvosetikusokat szólaltat meg a kérdésben, és olyan szülőket is megkérdez, akik a PGD segítségével maguk határozták meg gyermekük nemét. 


Vetítés – National Geographic Chanel:

2005. december 16. 21.00
2005. december 16. 00.00
2005. december 18. 14.00
2005. december 23. 09.00
2005. december 23. 14.00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top