nlc.hu
Szabadidő
Édes kirándulások

Édes kirándulások

Messzire utazunk, idegen városok titkait kutatjuk, saját fõvárosunk csodáit azonban annyira megszoktuk, hogy csak álmélkodó külföldiek pillantását követve fedezzük fel ismét. Pedig egy kiadós séta és egy finom sütemény mindig kitûnõ program.





Korzó, Lánchíd, Budai vár

A Budai vár és a Lánchíd megunhatatlan látvány, és néha jó elvegyülni a turisták között a Korzón sétálgatva. A téli napok sötétségét enyhíti a díszkivilágítás, mégis érdemes korábban – még világosban – útra kelni, mert a lombjukat vesztett fák között apró részletekig kutathatjuk a várost a Várból vagy a Halászbástyáról. Aki felgyalogol a „végtelen” lépcsőkön, duplán megérdemli a jutalmat: a süteményt.





A Ruszwurm Cukrászda zöld homlokzata szinte észrevétlenül bújik meg a házak között – nem hivalkodik. Apró cukrászda igazi békebeli hangulattal, ahol az asztalokon az üveglap alatt igazi csipketerítő van. A cukrászda legismertebb süteménye a Ruszwurm krémes. A klasszikus magyar krémes krémjének könnyűségét a tojásfehérjével elkevert főzött vaníliás tojáskrém adja. A Ruszwurm krémest viszont nem tojáshabbal, hanem felvert tejszínnel lazítják, így töményebb és még selymesebb lesz. Ennek a krémesnek a tésztája sem ízetlen, hanem ropogós és kicsit karamelles.









Ruszwurm Cukrászda »

Alapítva 1827, Európa legrégebbi cukrászdája

Budapest, I. kerület
Szentháromság u. 7.

Nyitva: H-Szo. 10.00–19.00







Bécsi kapu és a Millenáris park


Sétálhatunk a Millenáris parkban, amely az ünnepi készülődésben számtalan programot kínál, vagy várbeli csatangolásunkat befejezhetjük a Bécsi kapunál, majd a domboldalon leereszkedve betérhetünk az Auguszt Cukrászdába, amelyet 1870-ben alapított Auguszt Elek, és azóta is családi vállalkozásban működik. Az E-80-as tortát Elek bácsi 80. születésnapjára készítették: világos piskótán párizsi krém, marcipánlap és könnyű kávékrém – fenséges ízorgia. Persze így karácsony idején a flódnit is érdemes megkóstolni – az alma-, a mák- és a diótöltelék egyszerre idézi a klasszikus ízeket és elegyíti azokat rendhagyó módon.









Auguszt Cukrászda »


Alapítva: 1870
Budapest, II. kerület
Fény utca 8.

Nyitva: K-Szo. 10.00–18.00


Budai ékszerdoboz

A Budai Cukrászdába nem azért térünk be, mert éppen a környéken sétáltunk, hanem azért sétálunk arra, hogy betérhessünk. Sétálásra – süteményezés előtt vagy után – remek terep a Gesztenyés kert. Hatalmas fasoraival, öreg fáival minden évszakban csendes, nyugalmas sziget a nyüzsgő BAH csomópont közelében. A Szamos Marcipán cukrászdája különleges hangulatú hely, ahol mindig jólesik egy-egy sütemény, és mindig átjár minket egy csipetnyi varázslat. Sohasem tudjuk megunni a marcipánból készült csemegéket, mindegyiket meg szeretnénk kóstolni, és az ismert ízek után is újra és újra vágyakozunk. Lehet délután vagy este, jó betérni, ott időzni és beszélgetni.










Szamos Marcipán Budai Cukrászda »


Budapest, XII. kerület
Böszörményi út 44-46.

Nyitva: H-P 10.00-19.00






A Gellérthegy és a Váci utca

A kirándulásokat kedvelők vállalkozhatnak nagyobb túrára is. A Gellérthegyet megmászva, majd az Erzsébet-híd felőli részén aláereszkedve, a híd másik oldalán éppen annyira leszünk fáradtak, hogy összefut a nyál a szánkban, amikor a Jégbüfé üvegablakain bekukucskálunk.
Aki viszont csak egy könnyű belvárosi sétára és egy kis édességre vágyik, annak tökéletes hely a bolyongásra a Váci utca. A Váci utcát nem a csendessége, hanem éppen nyüzsgése miatt szeretjük.

Bár a Jégbüfé kínálata igen változatos, azért mégiscsak a krumplinyomóval mintázott tejszínhabos gesztenyepüré és a somlói galuska a legfinomabb. Amikor odaállunk az ablak elé, egy szempillantás alatt 15-20 évet repülünk vissza az időben.






Jégbüfé
Alapítva: 1952
Budapest, V. kerület
Ferenciek tere 10.
Nyitva H-Szo 7.00-21.00, szerdán 7.00-19.00, vasárnap 8.00-19.00


Római part

Téli napokon a nyári zsúfoltsággal ellentétben a Római elhagyatott és kihalt, viszont gyönyörű. Nem kiabálnak a bódékból, hogy „két hekk, két kenyérrel, uborkával kész”, és üresen árválkodnak a teraszok. Viszont különösen szép, amikor fehér jégszilánkok ülnek a Duna árterületén növő bokrokon és fákon – a fehér világban csupán a télikabátok a színes foltok. Egy nagy séta kitisztítja a tüdőt, a hideg levegő pirosra csípi az arcot, és ilyenkor különösen jólesik egy forró kakaó és egy finom sütemény. A Czinielben lehet kapni a legfinomabb marcipánburgonyát. A csokoládékrémes piskótagolyót dió bolondítja, marcipán öleli és végül kakaóporba hempergetik.










Cziniel Cukrászda »


Budapest, III. kerület
Nánási út 55. (Római part)

Nyitva: H-P 8.00-19.30 Szo-Vas 10.00-19.30





Margitsziget

A Margitszigetet nem lehet megunni, minden évszakban apró gyöngyszem a Duna ölelésében. Tavasszal üde zöld, nyáron árnyékos, ősszel levelek kavalkádjától színes, télen pedig várakozással teli hófehér. Nagyobb havazások után nemcsak nagyobb sétára, hanem hóemberépítésre, illetve vidám hógolyózásra is vállalkozhatunk. A szigetről rövid séta a körút oltalmában az Európa Kávéház, amelyet a valamikori Sziget Cukrászda helyén nyitottak. Nemcsak a kerek asztalok mellett fogyaszthatjuk el a finomságokat, hanem a cukrászdából a süteményeket csomagban haza is vihetjük. Itt általában mindig akad Indiáner, ez az egyszerű, lekváros, tejszínhabos, csokoládémázas sütemény.










Európa Kávéház »


Budapest, V. kerület
Szent István körút 7-9.

Nyitva: H-V 9.00–10.00

Ti írtátok – fórumajánló:
Budapesti jó cukrászdák »
Cukormentes cukrászda »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top