Szabadidő

Narnia krónikái – Az Oroszlán, a Boszorkány és a Ruhásszekrény

Harry Potternek konkurenciája akadt. C. S. Lewis hétkötetes fantasy-folyamát, a Narniát, melyen az ötvenes években gyerekek milliói nõttek fel, Hollywood is felfedezte magának.

Elkészült hát a bevezető rész, amit nagy valószínűséggel szépen sorra követ majd a többi is, hosszú évekre meghatározva ezzel a szeretet ünnepének mozipiacát. Persze, pont karácsonykor ne legyünk ennyire cinikusak – a Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címre keresztelt opusz igazi, szimbolikus áthallásokkal bíró, az ünnephez méltó családi szórakozás a szeretetről, az önfeláldozásról, a barátságról, a boldogság lehetőségéről és egy jobb világ ígéretéről.

A fáma szerint a producereknek régóta fájt már a foga az alapanyagra, a filmtechnológia azonban nem volt adott ahhoz, hogy Jadis, a fehér boszorkány (Tilda Swinton) által uralt ország, Narnia beszélő állatokkal benépesített, örök tél sújtotta mesevilágát megteremthessék. A kompjúter animálta látványvilág kifejlesztése azonban – mint azt a már emlegetett Harry Potter-filmek és A Gyűrűk Ura-trilógia sikere is jelzi – megoldotta a problémát.

Aslan, a jóságos oroszlán (eredetileg Liam Neeson kölcsönzi neki a hangját) játszi könnyedséggel simul a gyerekszereplők közé, és a stáb a két világ közötti portál, a gardróbszekrény problémáját is ügyesen, és ami ennél is fontosabb, látványosan álmodhatta vászonra.

Az eredeti mű kapcsán az elemzők nem győzik hangsúlyozni a történet vallásos szimbolikáját – a fantasy főhősei, a Pevensie-gyerekek (Peter, Suzan, Lucy, Edmund) a második világháború londoni bombázásai elől menekülnek vidékre, méghozzá egy hóbortos professzorhoz (Jim Broadbent), aki egy fura, antik gardróbszekrény tulajdonosa. A ruhásszekrény egy másik világba, Narniába vezet, mely akárcsak a valóság, az ördögi Gonosz uralma alatt áll, aki, ha csak átmenetileg is, de legyőzte a Jót, Aslant, az oroszlánt. A fantázia uralta birodalomban azonban még a legártatlanabb lények, a gyerekek és az őket segítő állatok is képesek diadalt aratni és legyőzni a telet, elhozva ezzel egy új, reménytelibb élet tavaszát.

A Shrek direktoraként elhíresült Andrew Adamson fantasy mozijában kellő arányban és jó ízléssel vegyítette a megható elemeket, a kalandot, a látványt és az ünnepi hangulatot.

A Narnia Krónikái igazi karácsonyi családi mozi, mellyel kapcsolatban talán az a legnagyobb dicséret, hogy a filmet látva már egyáltalán nem érezzük banálisnak és elkoptatottnak a mindent túlélő és mindenen átsegítő szeretet üzenetét.

Rozi étvágya a film alatt:

 

Tipp: a film hivatalos honlapja »

Rendezte:
• Andrew Adamson

Főszereplők:
• Tilda Swinton
• James McAvoy
• Rupert Everett
• Jim Broadbent
• Ray Winstone
• Dawn French

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top