Szabadidő

Fanfare Savale és Besh o droM koncert

A romániai Fanfare Savale a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal. Elképesztõ ritmika, vad tempók, vérbõ nóták: akár egy gyorsítva nézett Kusturica-film. Itt az ideje megtanulni a nevüket!

Az A38 Hajón 2006-ban is folytatódik a közép-európai világzenét és dzsesszt bemutató MOLto Vivace sorozat. A koncertsorozat következő állomásán az embertelen tempót diktáló romániai rezesbanda, a Fanfare Savale, illetve a Besh o droM lép fel.

A Fanfare Savale egy kis kelet-romániai faluból, Zece Prajiniből indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A tizenegy tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal. De egyvalami magasan kiemeli a temetéseken, lakodalmakon és egyéb társadalmi eseményeken Balkán-szerte elmaradhatatlan fúvószenekarok sorából: a Fanfare Savale olyan gyilkos tempót diktál, hogy az egy metálbandának is becsületére válna. 

Nem véletlen, hogy a Balkán-szerte népszerű fúvóspárbajokon általában lemossa ellenfeleit. A banda többször lépett fel Magyarországon a Szigettől Kapolcson át a Mediawave-ig – mindenütt elsöprő sikerrel. Első lemeze, a sokatmondó című Speed Brass of the Gypsies tavaly jelent meg.

A Besh o droM alakulása óta, azaz hat év alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent három lemeze, sodró lendületű koncertjei térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montréalig tomboló fogadtatásban részesül.

Tipp: A Fanfare Savale honlapja »

Időpont: 2006. január 18., szerda 20.00

Helyszín: A38 Hajó

Belépő:
•  elővételben: 1000 Ft
• a koncert napján: 1500 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top