Szabadidő

Hurrá! Itt a tél! Síelünk!

A hidegnek és a közlekedést bénító éjszakai havazásnak kifejezetten örülünk, ha nem a városban, hanem a hegyekben talál minket a reggel - legyen az a szomszédos Alpokban, vagy a hozzánk közelebbi Szlovéniában és Szlovákiában.





Tőlünk délre – Szlovénia

Szlovéniában általában decembertől áprilisig havasak a lejtők, de néhány helyen még májusban is lehet síelni. A magyar határhoz legközelebb (Budapesttől kb. 350 km-re) a Pohorje-hegységben fekvő Maribor esik, amelynek egyetlen szépséghibája, hogy kissé alacsonyan fekszik, ezért a hóágyúzott pályák ellenére sem mindig hóbiztos az egyébként nagy kiterjedésű és jól karbantartott pályarendszer. A hely különlegessége az 5 kilométernyi éjszakai pálya. A terep különösen ideális kezdőknek és családoknak, a kisgyerekeket síóvodába is be lehet iratni.





A rogla-i sícentum elsősorban a most tanulókra és a kisgyerekekkel érkezőkre számít. A snowboardosok a félcsövet is kipróbálhatják. Külön vonzereje a helynek a közelben található Zrece termálfürdője. Ha a síelést egy kis városnézéssel is összekötnénk, akkor Szlovénia legnagyobb – 33 kilométer sípályából és 6 kilométer sífutóterepből álló – összefüggő pályarendszere (Budapesttől kb. 470 km-re), Krvavec az ideális, ugyanis a sítelep 10 km-re van Ljubjanától.

Igen kedvelt hely még Bohinj (Budapesttől kb. 530 km-re), ahol a festői szépségű Bohinji-tó fölött két nagyobb és egy kisebb sícentrum található: Kobla, Vogel és Soriska Planina. Itt csúszás után, befagyott vízesésen a jégfalmászást is ki lehet próbálni. Télen rövidek a nappalok, és síelés után gyorsan ránk köszönt a sötétség, Kranjska Gora (Budapesttől kb. 440 km-re) nem csak Szlovénia legnagyobb téli sportcentrumával, hanem mozgalmas éjszakai élettel és éjszakai síeléssel is csábítja a hóőrülteket.





















Bohinj – Bp. távolság 530 km
Pályák magassága: 540-1800 m
Pályák összhossza: 33 km
Pályák összetétele (db): fekete: 5
piros: 8
kék: 8
Liftek: Vogel: 1 kabinos, 3 ülő- és 5 húzólift. Kobla: 3 ülő- és 3 húzólift
Sífutópályák: vannak – 35 km

Tipp: síutak Szlovéniába. Klikk ide! »


Északi szomszédunknál – Szlovákia

A szlovákiai sítelepek a legkevesebb utazással – és ezért a legalacsonyabb költségekkel – közelíthetőek meg. Nincsenek nagy kiterjedésű, hóbiztos pályák, viszont mindenképpen ideális azoknak, akik kisgyerekkel utaznak, illetve azoknak, akik csak most ismerkednek a síeléssel – úgy tartják, hogy sehol máshol nincsenek olyan buckás pályák, mint Szlovákiában, így aki itt tanul meg síelni, az jó eséllyel biztos alapokra tesz szert.





Részletes információ a Donovaly síjáratról. Klikk ide! »






Budapesttől mindössze 200 kilométerre van Donovaly, ahová szombatonként a Batthyány térről síjárat indul. A téli sportok szerelmesei nem restek hajnalban kelni, hogy egy napot havas lejtőkön töltsenek. A kicsiknek kedvez a bébi-lift, és aki csak most ismerkedik a csúszós lécekkel, az tanulópályán gyakorolhat.

Szlovákia legnagyobb sícentruma (Budapesttől kb. 260 km-re) Jasná az Alacsony-Tátrában. 20 kilométernyi sípályán és ugyanennyi sífutópályán izzadhatunk, sőt két kivilágított pályán az éjszakai síelést itt is ki lehet próbálni. Kevesebb utazással (Budapesttől kb. 220 km) közelíthető meg a Chopok déli oldalán Chopok Dél, Myto, Certovica és Tále síterepei, amelyek összesen 29 kilométernyi pályát tesznek ki. A magyarok körében igen népszerű Rózsahegy (Málinné), és ha már ott járunk, akkor érdemes meglátogatni a besenovai termálfürdőt is.






















Donovaly – Bp. távolság 200 km
Pályák magassága: 960-1378 m
Pályák összhossza: 10 km
Pályák összetétele (db): fekete: 1
piros: 3
kék: 2
Liftek: 2 ülő- és 5 húzólift, 1 bébilift
Sífutópályák: vannak – 40 km

Tipp: síutak Szlovákiába. Klikk ide!








A következő oldalakon rengeteg praktikus infót találhatsz, ha Ausztriába indulsz síelni!
Karintia.com »
Ausztria.info »
Osztrák hegyek között


Ausztriában igen változatos és hatalmas kiterjedésű síterepek várják a csúszás szerelmeseit – már a számok is lenyűgözők: 20.000 kilométernyi sípálya, 3500 sílift és mintegy 500 síiskola. A salzburgi és tiroli tartományban lévő sícentrumokhoz Budapesttől több mint 600 kilométert kell utazni, viszont a közelebb fekvő Steiermark, Karintia és Alsó-Ausztria sípályáinak bőséges kínálata is már-már zavarba ejtő. Szinte a legkisebb falvaknál is van jó minőségű, hosszú sípálya.






A magyar fővárostól 530 kilométernyi utazással érhető el Schladming-Dachstein (Steiermark), a környék nagy óriása. A terep a 167 kilométernyi sípályája és 100 kilométernyi sífutópályája mellett arról is híres, hogy gleccsere (2700 méterről indulva) szinte egész évben síelhető. Lachtal és Murau (Budapesttől 430-450 km) 27 és 25 kilométernyi sípályáját azért is érdemes együtt említeni, mert a kombinált Murtal síbérlettel még további négy közeli terepet lehet besíelni, ami összesen már 120 kilométernyi pályát jelent.

Tauplitzalm (Budapesttől 490 km-re) 30 kilométernyi pályával büszkélkedhet, de a helyi bérlet érvényes néhány kisebb, szomszédos síterepre is. Tauplitzalm környékén mindig rengeteg a hó, így decembertől áprilisig biztosan síelhető és az egész napos síelés után jó program lehet egy csobbanás a közeli Bad Mitterndorf gyógyfürdőben.

85 kilométernyi sípályájával Karintia egyik legnagyobb sícentruma Bad Kleinkirchheim (Budapesttől 500 km-re), ahol a két összefüggő sípályarendszer mellett 60 kilométernyi sífutópályán és 8 kilométernyi szánkópályán tehetjük próbára ügyességünket és bátorságunkat.
























Bad Kleinkirchheim – Bp. távolság 500 km
Pályák magassága: 1100-2055  m
Pályák összhossza: 85 km
Pályák összetétele (db): fekete: 2
piros: 21
kék: 2
Liftek: 4 kabinos, 4 ülő- és 20 húzólift
Sífutópályák: vannak – 60 km
Extra: 8 km-es szánkópálya, éjszakai sízés

Nassfeld (Budapesttől 510 km) a térség legismertebb sícentruma, leghosszabb pályája hét és fél kilométer, és 1200 méter szintkülönbséget hidal át, illetve itt található a világ leghosszabb (2,2 km-es) kivilágított sípályája is.

Tipp: síutak Ausztriába. Klikk ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top