Szabadidő

Fonogram díjátadó

Ismét eljött hát az idõ, hogy a magyar könnyûzene megmérettessék az õ maga által kiválasztott mércéjével. A MAHASZ által generált Fonogram díj január 21-én kerül átadásra a Budapest Kongresszusi Központban, összesen 18 kategóriában.




Az anno jobb napokat látott hét kilós bronz zsiráfszobor (Arany Zsiráf) előbb drótból hajtogatott polcdísszé, majd szimpla, nyomtatványboltban is beszerezhető emlékplaketté zsugorodott. Pár éve már csak egy laza reggelire hívták meg a kategória-győzteseket, nem volt „the winner is…” jellegű borítékbontogatás és izgulás.

Ezen formátumot a szervezet azzal magyarázta, hogy az internetes letöltések, valamint a fájlcserélők és cdírók miatt nem csaphatnak nagyobb bulit.
Gondolom, mennyire ki lehettek ettől az mp3 letöltő- és fájlcserélő kommunák, de most – ha a helyzet nem is javul -, legalább az esemény rangján keletkezett jókora csorba kerül kijavításra azáltal, hogy újra méltó körülmények között kerül átadásra a díj.

Újítás, hogy idén, az elmúlt évektől eltérően a nagyközönség is betekintést nyerhet a díjátadó ceremóniába, láthat örömet, sértődést egyaránt. A Music Television díjátadókhoz hasonlóan bizonyos összeg leperkálása után élőben láthatja a magyar könnyűzene netovábbját, sőt ha szerencséje van, akkor az első sorokból nézheti végig, integetve az otthon maradottaknak, lévén a magyar királyi 1 csatorna élőben közvetíti az eseményt.

Szóval idén is megtartatik a jeles esemény, aminek szívből, mindenféle szarkazmust félretéve szurkolok. Annál is inkább, mert végre esélyt látni arra, hogy komoly, rangos produkcióvá duzzadjon a történet. Az összetoborozott kilenc fellépő közül Ákos és Caramel fellépése “remélhetőleg”hozza a megszokott minőséget, és hogy a többi előadó hogyan teszi oda magát, az majd 21-én este derül ki.





A Groovehouse, a tavalyi évben túlhajszolt Hooligans, az idén nem jelölt Crystal, a Depresszió és a Junkies fúziója, a Balkan Fanatik, Tóth Vera, a hazai popkategóriában a „megasztárosok” mellett egyedüli „civilként” jelölt NOX, és a Kistehén tánczenekar mellett fellép a pakisztáni származású Arash (külön figyelmet kérek a kitűnő hastáncos hölgyeknek!!), és a visszatérőfélben lévő ál-leszbikus orosz csajpop duó, a t.A.T.u.

Idén először sms-ben is lehet szavazi az év felfedezettjére, ahol a honi underground kultúra képviselője, a magyar C.H.I.P zenekar indul gyakorlatilag 0 eséllyel a modern rock kategóriában – valószínűleg tévedésből jelölt – Torres Dani, és a többi Megasztáros mellett. Érdemes lesz vigyázni a telefonokra, az emelt díjas sms hosszútávon nem olcsó mulatság.

Ha valaki lecsúszott volna a korlátozott példányszámú jegyek egyikéről, az se búsuljon, tárazza be a rágcsálnivalót, az italt és be a tv elé, hiszen az élő közvetítés mindig tartalmaz meglepetéseket, és remélhetőleg ez most sem lesz másképpen.





Televíziós közvetítés:
2006. január 21. szombat,
M1 20.15 Fonogram gála


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top