Szabadidő

Öt évszázad spanyol remekmûvei

Nagyszabású kiállításokkal ünnepli a Szépmûvészeti Múzeum megnyitásának 100. évfordulóját. Az El Greco, Velázquez és Goya remekmûveibõl nyíló kiállítás minden bizonnyal az év egyik múzeumi szenzációja lesz.

A tárlaton bemutatott több mint 100 alkotás többsége németországi, bécsi és madridi múzeumokból érkezik. A külföldről kölcsönzött remekművek a világ egyik legjelentősebb spanyol gyűjteményeként számon tartott budapesti kollekció legjelesebb alkotásaival együtt láthatóak a tárlaton.






Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Budapest, XIV. ker., Dózsa György u. 41.
Időpont: 2006. január 28. – április 30.

A különleges tárlat alapját képező műtárgyak a németországi spanyol festészet legjavát bemutató „Spanyolországi festészet német gyűjteményekben” című, nagysikerű hamburgi és drezdai kiállításokat követően érkeztek hazánkba. Ezt az anyagot a Szépművészeti Múzeum a madridi Pradóból és a bécsi Kunsthistorisches Museumból kölcsönzött mesterművekkel egészítette ki, továbbá a saját világhírű spanyol gyűjteményének legjelesebb darabjaival, átfogó képet adva a spanyol festészet öt évszázadáról. 





Olyan kiemelkedő főművek is érkeznek a külföldi gyűjteményekből, mint Velázquez Margarita Teresa infánsnőről és Don Carlos infánsról festett remekművei, valamint saját feleségéről készített portréja, El Greco Pünkösd oltárképe, Ribera Bűnbánó Magdolnája, Murillo Kis gyümölcsáruslánya és Zurbarán Szent Bonaventura imája.

A kiállítás nemcsak azért egyedülálló, mert a legnagyobb mesterek alkotásinak segítségével ad átfogó képet a spanyol festészet történetéről, hanem olyan különleges párosításokat is megcsodálhat a közönség, amelyek eddig a világon sehol nem szerepeltek így együtt. Ilyen „párt” alkot Velázquez és Mazo Margarita Teresa infánsnőt ábrázoló egy-egy képe vagy Goya Caballero márkiról valamint feleségéről készült festményei. 

Jegyárak:

• teljesárú: 1.800 Ft
• kedvezményes: 900 Ft (diák, nyugdíjas, pedagógus)

Jegyvásárlás:

A Szépművészeti Múzeum a várható nagy érdeklődésre felkészülve új jegyvásárlási rendszert dolgozott ki. A belépőket egyrészt az Eventim hálózatához tartozó 150 értékesítési helyen (Budapesten és mintegy 50 vidéki városban a Ticket Express jegyirodákban, IBUSZ, OTP Travel, Tourinform, Balaton Tourist utazási irodákban, a Média Markt üzletekben, lemezboltokban) lehet megvásárolni. 

• on-line jegyvásárlás »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top