Szabadidő

Félelem nélkül élni és meghalni

<b>Láma Ole Nydahl</b/> buddhista tanító április 8-án 17 órától elõadást tart Budapesten. A dán származású Ole Nydahl egyike azon kevés nyugatiaknak, akik a tibeti buddhista hagyomány teljes jogú lámái és meditációs tanítói.

Időpont: 2006. április 8. szombat 17.00
Helyszín: ELMŰ Rt. Sportcsarnok, XIII. Népfürdő u. 18-20.
Belépő: 1500 Ft (0-14 év között ingyenes, 14-18 év között féláron, keleti barátainknak – román, ukrán, szerb, orosz, bolgár – féláron
További információ »
Láma Ole Nydahl Dániában született, és 27 éves volt, amikor először Nepálba utazott. A tibeti Gyémánt Út buddhizmus Karma-Kagyü iskolájának nemcsak követője, hanem európai tanítója és meditációs mestere lett.

Részletes program
• 16.00 Áldás gyerekeknek
• 17.00–19.00 Tanítás
• 19.30–20.30 Kérdések és válaszok
• 20.30–21.30 Menedékvétel, meditáció
• 22.00 Áldás

Ole gyermekkorát olyan fiús dolgok töltötték ki, mint a fáramászás, a motorozás és a boksz. Egyetemi tanulmányai során nem csak az angol, illetve német nyelv és a filozófia mélységeit kutatta, hanem megmártózott a hatvanas évek hippi világában is. Ezek a vad évek bővelkedtek drogos tapasztalatokban, bokszmeccsekben és “hosszú” éjszakákban is. 1961-ben ismerkedett meg Hannah-val, akivel 1968-ban utaztak először Nepálba. Ez az út egyben a nászútjuk is volt.

Ole és Hannah harmadik himalájai útjuk során találkoztak 16. Gyalwa Karmapával – a Karmapa a tibeti buddhizmus tudatosan újraszületett tanítója -, aki nagy hatással volt életükre. Megtapasztalták, hogy mindenki legbelső lényegétől elválaszthatatlan az öröm, a félelem nélküliség és az erőteljes cselekvő szeretet, amely abból a felismerésből fakad, hogy minden boldogság forrása maga a tudat időtlen tiszta fénye, nem pedig az átmeneti, múlandó dolgok. Megtalálták mindazt, amit egész addigi életükben kerestek, és Karmapa első nyugati tanítványai lettek. Néhány nappal az első találkozás után ajándékot kaptak Karmapától: egy piciny csomagot, amely ereklyéket rejtett: az összes Karmapa inkarnációtól egy-egy hajszálat.

Három év tanulás és meditáció után „egy nap, amikor kedvező jelek mutatkoztak, Karmapa magához hívatott, és szerencsét hozó ajándékokat adott. Azt mondta, hogy most, mint az első nyugatiak, megkapjuk áldását európai cetrumok elindítására. Megígérte, hogy mindenben segítségünkre lesz, továbbá kijelentette, az áldása állandóan elkísér. Így terelt minket arra az útra, ami életfeladatunkká vált.

Láma Ole egy évben kétszer utazza körbe a Földet, nap mint nap előadásokat tartva. Útjaira olykor tanítványok százai is elkísérik. Az idén 65 éves Láma élete jól tükrözi, hogy a tudat lényegéből fakadó szabadság és öröm mindenki számára elérhető napjainkban is.
A mai napig ötszáz centrum és meditációs csoport jött létre, amelyek működése a barátságon és az idealizmuson alapszik. Ole nem csak elkísérte Karmapát és más Karma-Kagyü tanítókat Európában tett körútjaikon, hanem meditációkat vezet és előadásokat tart. A pár sok időt töltött a Himalájában, és olyan mélyreható meditációs eszközök átadásában részesültek, mint például a tudatos halál – phova (amely a halál folyamatát önfelszabadító örömmé alakítja).

Az 1980-as évek végén Künzig Samar Rinpocse, aki Karmapa után a legmagasabb tanítója a Karma-Kagyü vonalnak, Olét hivatalosan “buddhista mesternek”, azaz a lámának titulálta.

„A szenvedés gyökerének kivágására Buddha azt tanácsolja, hogy arra összpontosítsunk, ami a születésen és halálon túl van, ami soha nem keletkezett, és soha nem tűnik el. Nem a képekre mutat rá, hanem magára a tükörre, az óceánra a hullámok alatt. Feltételekhez kötött tapasztalat vagy külső helyzet soha nem ad igazi elégedettséget. Csak a tudat nyitott, tiszta és határtalan fénye teljesen gyönyörteli és abszolút. Buddha tanításai, akár az életről szólnak, akár az újraszületésről vagy a köztes állapotról, mind ennek a bizonyosságnak a megosztását célozzák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top