Szabadidő

Nyitott tavasz Etyeken

2006. április 22. és május 13. között minden szombaton nyitott pincék várják a bor, a sajt, a sonka és a mûvészet kedvelõit Etyeken, Budapest szõlõskertjében! Látogass el a borútra, kóstold meg a finom borokat, házi sajtokat, a falusias ételeket.





Tölts el egy hétvégét Etyeken – csupán félórányi autóútra van a fővárostól, mégis távol esik annak forgatagától. Tegyél egy sétát a Magyar-kút és a Kálvária, a botpusztai kápolna és a halastó körül, fedezd fel a felújított szobrokat, nézz le a falura az öreghegyi kilátóból.  A történelmi jelentőségű Körpince pinceegyüttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei mind a múltról tanúskodnak.

Kezdd a kirándulást az Etyeki Németek Egyesülete helytörténeti kiállításának megtekintésével, majd a sváb kultúra megismerése után fedezd fel az 1800-as években épült pincesorokat (Körpince, Kecskegödör).
Tipp: az Etyek Vendégfogadóban tradícionális ételeket fogyaszthatsz ebédre.






Etyek Fejér megye északkeleti peremén fekszik. Adottságai szinte megegyeznek Champagne-éval. A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres borok készítésére rendelték a területet.







Fotó: Kezes-Lábas.hu

Látnivalók a környéken

Felcsúton érdemes felkeresni az André Kecske-sajt-farmot, majd az ízletes kecskesajt kóstoló után az Alcsúti Arborétumban tehetsz egy sétát. A séta után lovaskocsival körbejárhatod a Göböli-halastavat. Zsámbékon a Romtemplom és a Lámpamúzeum, Bicskén a Batthyány-kastély megtekintését ajánljuk.

Ízelítő a borvidékből

Az Etyek-Budai Borvidék három jellemző és jelentősen különböző körzete a Budai, az Etyeki (vagy Északkelet Fejér megyei), illetve a Velencei-tó fölötti (vagy Dél-, Délnyugat Fejér megyei). A felsorolt területeken eltérő földrajzi és éghajlati viszonyok uralkodnak, ennek megfelelően a szőlő-fajták borainak jellemzői is mások.


Etyeken és környékén jellemző fajták:

• Chardonnay – mélyen gyümölcsös, esetenként “tropikális” illatvilág
• Sauvignon Blanc – klasszikus, keserű, zöld, egzotikus illat
• Királyleányka – virágillatával (jázmin, petúnia, kökörcsin) nyűgöz le

• Szürkebarát – különleges, fűszeres illata titkot sejtet

• Olaszrizling – fő jellemzője a keserűmandula utóíz

• Zenit – nyughatatlan, vibráló jellege alkoholos illatában is megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza.
• Zöldveltelini – összetéveszthetetlen, őrölt borsos, paprikás illata behízelgő

• Cserszegi fűszeres – nemesítői telitalálat. Remekül ötvözi a fűszeres és muskotályos jellegű fajták pozitív vonásait.
• Rajnai rizling – kellemes illata elvarázsolja az orrot, élvezetes, bűbájos
• További fajták: Tramini, Sárga Muskotály, Pinot Blanc, Juhfark, Irsai Olivér, Pinot Noir, Zengő, Zefír







Fotó: Ulmarius
Megközelíthetőség

• autóval: Budapestről az M1-en Biatorbágy leágazásig, majd az 1-es főúton a biatorbágyi körforgalomig autózunk. A községen áthaladva Etyek felé vesszük az irányt. Innen már csak 6 km és Etyeken vagyunk!

• autóbusszal: Budapest Etele tér állomásról menetrendszerinti Volánbusz járatok indulnak Etyekre. Felcsútra és Bicskére a Népligettől és a Széna térről, Tökre és Pátyra a Széna térről lehet eljutni a Volánbusz járataival. 

Időpont: 2006. április 22.-május 13. 12.00-17.00
Helyszín: Etyek
További információért és a nyitott pincék elérhetőségéért kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top